Президент Росії Володимир Путін не ухилявся від висловлювання розчарування з приводу російської війни в Україні. Протягом майже двох з половиною років конфлікту він усунув кількох старших військових командирів і посадових осіб, як правило, через невдоволення їх роботою.

Минулого тижня міністр оборони Росії Сергій Шойгу був останнім, кого Путін звільнив зі своєї посади. Але навіщо Путіну виганяти давнього лояльного прихильника з глибоким корінням у російському військовому істеблішменті? Вочевидь, жодна лояльність чи досвід не можуть заспокоїти Путіна, якщо бажані результати на полі бою не досягаються.

Зараз Шойгу опинився на посаді секретаря Ради національної безпеки Росії цю посаду раніше обіймав Микола Патрушев, також жорсткий націоналіст і відданий Путіну. Шойгу, генерала армії з 2003 року, змінив Андрій Бєлоусов, цивільний економіст без військового досвіду.

Вочевидь, жодна лояльність чи досвід не можуть заспокоїти Путіна, якщо бажані результати на полі бою не досягаються.

Чи було усунення Шойгу неминучим?

У російських військових колах Шойгу є сильним лідером. Він обіймав посаду міністра оборони з 2012 року, і за 12 років перебування на посаді провів численні реформи Збройних сил Росії. Вони включали створення Командування спеціальних операцій, яке буде служити силами швидкого реагування, і «управління інформаційної війни», яке буде служити крилом кібервійни Міністерства оборони.

Перед смертю Євгеній Пригожин, тодішній керівник Групи Вагнера, дуже чітко висловив своє розчарування Шойгу. У травні минулого року Пригожин знявся на відео перед трупами Вагнера, де він продовжив нецензурну лайку на адресу Шойгу та начальника Генштабу Росії Валерія Герасимова. Хоча Пригожин, можливо, був однією з небагатьох осіб, які публічно висловлювали свої образи на Шойгу, його непокора продемонструвала проблеми зі стратегією Шойгу в Україні, які зберігалися протягом більшої частини війни.

Застрягли на їхньому шляху?

Можливо, Шойгу не повністю винен у не дуже зіркових результатах Росії у війні. До лютого 2022 року російська військова стратегія і тактика дотримувалися відпрацьованої методики. Хоча деякі тактики на полі бою, ймовірно, змінилися в поєднанні з новими досягненнями у військових технологіях, традиційна тактика, яка покладається на масований вогонь із непрямого наведення та мобільні формування, залишається критично важливою моделлю російської армії.

Підвищення Бєлоусова на посаду міністра оборони може означати відхід від традиційної російської військової стратегії та тактики, яка тепер більшою мірою покладатиметься на технології безпілотників. Бєлоусов, найкраще описаний як технократ і економіст, є активним прихильником розвитку російської індустрії безпілотників. На попередній посаді першого віце-прем'єра Росії він оголосив про плани щорічного виробництва 18 000 великих і середніх безпілотників до 2026 року, а також про розвиток нової галузі, орієнтованої на виробництво безпілотників.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що перехід на голову цивільної оборони пов'язаний з фокусом на інноваціях.

«Сьогодні на полі бою перемагає той, хто більш відкритий до інновацій», — сказав Пєсков.

Можливо, залучення свіжого погляду — не обмеженого десятиліттями російської військової думки — могло б дати прорив у російських військових зусиллях.

Наслідки усунення Шойгу

Є кілька причин, чому могла відбутися ця перестановка ключових гравців. Які наслідки нової зміни в керівництві Міністерства оборони?

Цей крок може свідчити про розширення кругозору підходу Путіна до війни в Україні. Оскільки «військова спецоперація», яка мала за лічені дні захопити Київ, застопорилася, то це не тільки економічна, але й військова проблема. Військові витрати на війну цього року досягли майже третини бюджету Росії. Досвід Бєлоусова як економіста міг би краще підходити для покращення російського оборонного виробництва в умовах тривалого конфлікту.

У цьому контексті призначення Бєлоусова може підкріпити впевненість Путіна в тому, що він може перемогти війну на Україні шляхом виснаження супротивника. Російська оборонна промисловість часів війни довела, що може виробляти більше зброї, ніж зараз Захід надсилає для оборони України. За оцінками розвідки НАТО, Росія виробляє близько трьох мільйонів артилерійських снарядів на рік у порівнянні з 1,2 мільйонами снарядів, які Сполучені Штати та Європа щорічно надсилають Україні. Незважаючи на таку велику кількісну перевагу, виробничі потужності російських заводів, ймовірно, досягнуть плато десь у наступному році — запровадження Бєлоусова може бути спрямоване на те, щоб цього не сталося.

Потрясіння також може бути відповіддю на передбачувану низку високопоставлених співробітників Міністерства оборони, причетних до зростаючого корупційного скандалу. У квітні за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони Тимура Іванова. А через два дні після відходу Шойгу за тим же звинуваченням заарештували керівника апарату Міноборони Юрія Кузнєцова. У рамках корупційного скандалу заарештовано щонайменше п'ятьох осіб. Бєлоусова вважають чистим «за московськими мірками», коли йдеться про корупцію. Корупція в Міністерстві оборони лише посилилася через війну в Україні, і призначення Бєлоусова може бути реакцією.

Відсторонення Шойгу, швидше за все, призведе до зміни підходу Міноборони до війни в Україні.

Не дивлячись на мотиви цього, усунення Шойгу, швидше за все, призведе до змін у підході Міноборони до війни в Україні. Необхідно приділяти пильну увагу офіційним оголошенням на російських каналах у найближчі тижні та місяці, особливо будь-яким оголошенням про політику чи реформи оборонного сектора.

Джерело — RAND

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається