Переклад відео на кримськотатарську мову тепер у Вільному Відеоперекадачеві. Чому це важливо?

Останнім часом в нашому інфопросторі з'являється все більше цікавого контенту про український Крим, зокрема про корінне населення півострова — кримських татар. При цьому кримськотатарській мові не приділяють достатньої уваги. У цьому довгочиті читайте про додання можливості безплатного перекладу відео на кримськотатарську майже з будь-якої мови у Вільному Відеоперекладачеві та важливість цього оновлення.


Депортація кримських татар

18 травня 1944 року було розпочато депортацію корінного населення Криму. Людей заганяли до товарних вагонів та відправляли за кілька тисяч кілометрів від рідних домівок. Офіційною «причиною» депортації стало звинувачення всього кримськотатарського народу в нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

Після депортації почалося перейменування кримськотатарських назв сіл, районів, міст. Всього перейменовано близько 1300 населених пунктів Криму (приблизно 90% від загальної кількості).

Кримські татари, на відміну від інших депортованих народів, були вимушені залишатися в Центральній Азії упродовж кількох десятиліть. Тільки з 1989 року почалось масове повернення кримських татар до батьківщини. При цьому радянська влада ніяк не допомагала їхньому поверненню, не давала компенсацій за землі, які вони втратили.

Майже півстолітня дискримінаційна політика, яка проводилася тоталітарним режимом проти кримських татар, завдала величезної шкоди кримськотатарській мові. Такої, що зараз кримськотатарську ЮНЕСКО зарахувало до числа мов, що вимирають.

Джерело.

Кримськотатарська мова в Вільному Відеоперекладачеві

3 березня 2024 року я провів експеримент з перекладу англомовного відео на кримськотатарську мову. Якість була високо оцінена її носієм.

Вже 19 березня я додав можливість перекладу відео YouTube майже з будь-якої мови на кримськотатарську. Для цього достатньо:

·       Перейти на сайт за посиланням та активувати Telegram бота;

·       Ввести команду /settings та вибрати кримськотатарську мову (Qırımtatar tili, crh). За потреби, на тій же вкладці можна змінити диктора. На момент написання для цієї мови доступні два голоси: жіночий та чоловічий;

·       Повернутися до бота та скинути йому посилання на відео YouTube;

·       Отримати посилання на переклад.

Важливість оновлення

На момент написання, кримськотатарська мова недоступна в популярних перекладачах. Знайти її можна тільки в Glosbe. Під’єднання кримськотатарської мови до Вільного Відеоперекладача створює більше можливостей для її вивчення та популяризації.  


Кримськотатарська стала другою за рахунком доступною мовою після української. Наголошую, що Вільний Відеоперекладач безплатний та підтримується виключно донатами. На день дозволено перекладати до п’яти відео. Тривалість кожного ролику не повинна перевищувати одну годину тридцять хвилин.

Буду радий вашим питанням, відгукам та взагалі будь-яким коментарям, оплескам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Tiaranso
Tiaranso@tiaranso

IT й інші цікаві теми 🐳

3.4KПрочитань
14Автори
16Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається