Заборонена книга Гульнари Абдулаєвої “Кримські татари: від етногенезу до державності”

Джерело фото: сайт “Книгарня Є”

Уперше почула про цей начерк "до життя і становлення кримських татар" через пост пані Гульнари, де вона повідомила, що книга потрапила у список забороненої літератури в ЛНР/ДНР. Мушу визнати, що це мене заінтригувало, тому відразу взяла книжку, коли вона трапилася у бібліотеці.

Мені здавалося, що читати таке велике дослідження з малознайомої сфери (про кримських татар раніше нічого не читала) буду довго і нудно. Але книга перевершила очікування. Пані Абдулаєва пропонує читачам ґрунтовне і цікаве широкому загалу дослідження етнічних предків кримських татарів (для себе знайшла багато нової інформації) та становлення державности на півострові. Історія про Гаджи Гірая і його повернення в рідний Крим взагалі читалася як захопливий роман, від якого було важко відірватися.

Також окремо відзначу те, що дослідниця звернула особливу увагу на відносини між Кримським ханством та Османською імперією і продемонструвала, що правителі двох держав були в позиції рівних, а не в позиції підлеглого і головного (у цей міт я вірила ще зі школи).

Через історичний контекст пані Гульнара розкрила й гендерний аспект. Неабияке захоплення викликали жінки з роду Гіраїв, які могли впливати на рішення Дивану та брали активну участь в громадському житті.

Красу народів півострова авторка передала через аналіз кожної етнічної групи. Від таких гарних і детальних описів захотілося потрапити в український Крим (вірю, що там після деокупації відновляться давні традиції і звичаї).

Серед недоліків:

– подекуди у книзі є технічні огріхи;

– не вистачило якогось підсумку чи висновку. Хотілося б якогось короткого загального огляду, щоб закріпити прочитане.

Надалі я планую продовжити своє знайомство з історію та культурою Криму через інші дослідження. А пані Абдулаєвій дякую за те, що закохала в наш історично багатий та унікальний Крим.

Раджу до прочитання!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дар'я Гейко
Дар'я Гейко@daria_soleil

995Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 8 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Щоби зберегти кульутру кримських татар і деокупувати Крим слід домогтися відміни заборони кримськотатарської писемности. https://drukarnia.com.ua/articles/yedinii-sposib-znishiti-rashizm-ekzistencialno-ce-vstanoviti-verkhovenstvo-prava-na-teritoriyi-t-zv-rf-oW6wK

Вам також сподобається