Крим у сучасній українській літературі

Дизайнерка: Лідія Порхун

Про що для тебе Крим? Чиїми голосами звучить його назва, якими орнаментами всіяне полотно його культури, як пахне узбережжя Азовського моря на Кримському півострові та якими барвами стрічає світанок у Кезлеві? Як добре ти знаєш Крим і чи хочеш вдихати його українськість у кожній згадці, у кожній сторінці, що закохує наново? 

Сучасна українська література розширює панораму бачення Криму в найрізноманітніших жанрах. Пропонуємо добірку літератури про Крим, яка розгорне перед тобою сувої історії, нагадає обриси улюблених міст, розповість про людей та їхню творчість, любов до життя, Криму та волі.


НОНФІКШН

У книгу «Пів століття опору: кримські татари від вигнання до повернення (1941–1991 роки)» Ґульнари Бекірової увійшов не лише докладний опис історії національного руху кримських татар, а й документи київських, московських та кримських архівів, цитування самвидавчої кримськотатарської преси й інтерв'ю з Мустафою Джемілєвим, який написав передмову до книжки. 

«Наш український Крим: життя українців на півострові» Миколи Галичанця вміщує унікальні матеріали про життя українців у Криму, що їх досі не публікували, а книга «Крим в умовах суспільно-політичних трансформацій (1940–2015)» Олега Бажана дає змогу читачам прослідкувати за становищем Криму та його людей у різні історичні періоди від Другої світової війни й до анексії. 


Якщо ж тобі кортить дізнатися більше саме про загарбання Криму росією у 2014-му, то радимо книжку Тараса Березовця «Анексія: острів Крим»

Історії та трагедії людей під російською окупацією зібрано в книзі Наталі Гуменюк «Загублений острів», яка стала голосом окупованого Криму. 

Книга журналістів Аліма Алієва та Севгіль Мусаєвої «Мустафа Джемілєв. Незламний» відкриває перед читачами життя і спогади справжнього символу національної боротьби кримських татар.


Про інших, безпосередньо дотичних до Криму, історичних діячів читай у книжках «Полковник Болбочан. Спогади, свідчення, документи» Романа Коваля та «Скоропадський і Крим» Сергія Громенка. 

У мандрівку загадковою та чарівною країною, якою колись був наш Крим, запрошує книжка Олекси Гайворонського «Країна Крим. Нариси про пам'ятки історії Кримського ханату».  


ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

Захопливе й напружене постапокаліптичне фентезі «Дім Солі» Світлани Тараторіної розповідає альтернативну історію Криму, де народилася авторка. 

Бестселер «За Перекопом є земля» Анастасії Левкової — до болю точний зріз життя Криму від 1990-х до окупації у 2014-му, у якому сплелися кримськотатарська культура та українська душа, зв’язок материка з півостровом та людей зі своєю батьківщиною. 


Серед літератури для дітей (і не лише дітей) читай книжку «Дике літо в Криму» Зірки Мензатюк про літні канікули на узбережжі Азовського моря. 


«Ашик Омер» Анастасії Левкової зображує знаменитого кримського співця та автентику Криму. 

«Крим Керіма» Наталії Смирнової та Людмили Стецькович — це спогади про втрачений Крим, оповідь про життя, яке зруйнувала депортація, та спроби віднайти віру в людей. 


Твори кримськотатарською та українською традиційно поєднує в антології письменницько-перекладацький конкурс «Кримський інжир».

Поезію про Крим читайте в збірці Світлани Поваляєвої «Після Криму»


Підтримай медіа Bestseller, якщо тобі подобається наш контент та матеріали!

Банка для донатів: https://send.monobank.ua/jar/43FCeWS3db


Авторка: Софія Стефанишин

Коректорки: Анна Ковбасенко та Ангеліна Іванченко. 


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok, YouTube

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.2KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Розмова про дебютний трилер «Маяк» з Віталієм Дуленком

    Дебют книги цього автора мав успіх на Книжковому Арсеналі, адже протягом першої доби всі примірники було розпродано. Крім того, увесь тираж містичного трилера «Маяка» від Віталія Дуленка, який привезли на Арсенал, розкупили на третій день.

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • Богдана Романцова про книги для медіа Bestseller

    Чи помітив/ла, як змінилося наповнення полиць наших книгарень упродовж кількох останніх років? А скільки книжок українських авторів зявилося у твоїй бібліотеці?

    Теми цього довгочиту:

    Сучукрліт
  • ЖИТТЯ НА МЕЖІ: КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ 2024

    Уже дванадцятий раз стіни Мистецького Арсеналу сповнені сотнями стендів із книжками, численними лекціями, панельними дискусіями та воркшопами, книговидавцями та культурними діячами, письменниками та читачами.

    Теми цього довгочиту:

    Книжковий Арсенал

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається