План Володимира Путіна нажитися на війні між Ізраїлем та ХАМАСом


У понеділок президент Росії Володимир Путін розмовляв з Біньяміном Нетаньяху, прем'єр-міністром Ізраїлю, а також з лідерами Єгипту, Ірану, Сирії та Палестинської автономії. Путін висловив співчуття у зв'язку з загибеллю ізраїльтян, але не засудив напади ХАМАСу. Російський самодержець також закликав до припинення вогню і поклав відповідальність за кризу на Америку.

Нетаньяху називав Володимира Путіна своїм «дорогим другом». За останні роки він відвідав Росію десятки разів. Тому він, напевно, був здивований, що президент Росії підняв слухавку лише через дев'ять днів після смертоносного безчинства ХАМАСу на півдні Ізраїлю. Росія не висловила жодного слова осуду на адресу бойовиків.

Нетаньяху залицявся до Путіна через роль Росії в Сирії. Росія підтримує режим Асада, шляхом невибіркових бомбардувань різних повстанських груп. Нетаньяху хотів бути впевненим, що Ізраїль зможе вільно переслідувати свої власні інтереси в Сирії, включаючи періодичні повітряні удари, без перешкод з боку Росії.

Немає жодних підстав вважати, що Росія надавала пряму допомогу ХАМАСу в плануванні чи здійсненні нападу на півдні Ізраїлю. Але Росія підтримувала дружні відносини з організацією, яку підтримує Іран, з моменту її приходу до влади в Газі.

Дедалі тепліші відносини Росії з Іраном вже створюють напруженість у відносинах з Ізраїлем. Минулого року Росія звернулася до Ірану з проханням надати їй сотні безпілотників «Шахед». Вважається, що у відповідь Москва надасть Ірану бойові вертольоти та системи ППО. Ця зброя, своєю чергою, збільшить можливості Ірану, якщо він коли-небудь вступить у війну з Ізраїлем.

Путін, можливо, не хоче цього, але він, не буде проти, якщо війна Ізраїлю проти ХАМАСу посилиться і пошириться на інші частини арабського світу. ХАМАС вже допоміг відвернути увагу Заходу від війни в Україні. Проте навіть якщо це вдасться, розширення пожежі на Близькому Сході неминуче зменшить потік боєприпасів в Україну, що дуже вигідно Росії.

Широка війна, ймовірно, принесе дві вигоди як Росії, так і Ірану. По-перше, це стрибок цін на нафту і газ, який допоможе обом хворим економікам і дасть Путіну додаткові гроші для фінансування його війни в Україні. Друга – це зрив американських планів на Близькому Сході.

Джерело: The Economist

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається