Плануючи програму NGAD, Пентагон має винести уроки з минулих невдач

Автор: Шон Кеннеді для Defence News

Оригінальний допис був опублікований 13 червня 2023 року

Військово-повітряні сили США офіційно почали приймати пропозиції щодо винищувача шостого покоління Next Generation Air Dominance і планують надати контракт у 2024 році. Секретар Повітряних Сил США Френк Кендалл зловісно заявив, що засекречений NGAD буде коштувати «кратно більше» за F-35, тобто кожен літак буде коштувати сотні мільйонів доларів.

Хоча флот п'ятого покоління пропонує неперевершені можливості, життєво важливо, щоб Міністерство оборони виправило помилки, допущені при його розробці.

NGAD призначений для заміни F-22. Спочатку планувалося, що виробництво F-22 займе дев'ять років і коштуватиме 12,6 мільярдів доларів, але зрештою цей термін збільшився до 19 років і 26,3 мільярдів доларів. Вартість за одиницю зросла на 177%, з початкової оцінки в 149 мільйонів доларів до 412 мільйонів доларів.

Він не виявився особливо надійним літаком. У 2021 році коефіцієнт готовності F-22 становив 50,81%, і лише близько половини парку ВПС США вважалися боєздатними. На той час, коли у 2010 фінансовому році програму було припинено, проблеми з літаком і відсутність місії змусили Міністерство оборони закупити 187 літаків F-22, що на 563 одиниці менше від початково запланованих 750 літаків.

F-35 Joint Strike Fighter, який є найбільшою програмою закупівель Міністерства оборони, виробляється в різних версіях для ВПС, Корпусу морської піхоти і ВМС. Він також продається союзникам США, причому вісім країн допомагають розділити частину витрат. Але, як і F-22 та багато інших програм закупівель Міністерства оборони, він перевищує бюджет і відстає від графіка [виробництва]. Дійсно, Joint Strike Fighter може бути найяскравішим прикладом зламаної системи закупівель Міністерства оборони, і його численні труднощі важко описати стисло.

F-35 перебуває на стадії безперервної розробки з моменту укладення контракту в 2001 році. Загальна вартість закупівлі перевищила 428 мільярдів доларів, що майже вдвічі перевищує початкову оцінку в 233 мільярди доларів, а прогнозовані витрати на експлуатацію і технічне обслуговування протягом усього терміну служби складуть понад 1,7 трильйона доларів.

Найбільшою причиною постійних проблем з F-35 є фатальне рішення Міністерства оборони про одночасну розробку і закупівлю літака. Щоразу, коли виявлялися проблеми, підрядникам доводилося повертатися назад і вносити зміни в уже зібрані літаки, що збільшувало загальні витрати.

Виступаючи на Аспенському безпековому форумі 24 липня 2015 року, тодішня Секретарка ВПС США Дебора Лі Джеймс заявила: «Найбільший урок, який я винесла з F-35, полягає в тому, що ми більше ніколи не повинні літати на літаку, поки ми його будуємо».

Тривалі терміни розробки Joint Strike Fighter призвели до того, що Міністерство оборони було змушене постійно оновлювати його характеристики і впроваджувати нові технології, що призвело до створення надто складної платформи, яка до того ж страждає від низького рівня боєготовності. Незважаючи на незначне покращення порівняно з F-22, F-35A ВПС США має нижчий рівень готовності, ніж старі винищувачі. У 2021 році 68,8% винищувачів F-35A в середньому були здатні до виконання завдань, в порівнянні з 76,07% у 2020 році.

У лютому 2014 року Секретар Кендалл, який тоді обіймав посаду заступника міністра оборони з питань закупівель, технологій і логістики, назвав купівлю F-35 «зловживанням у сфері закупівель». Будемо сподіватися, що міністр Кендалл пам'ятатиме про цей досвід, коли збиратиме пропозиції для NGAD.

У бюджетних документах Міністерства оборони заплановано збільшення фінансування NGAD з 1,9 мільярда доларів у 24-му фінансовому році до 4,1 мільярда доларів у 28-му фінансовому році. Загальна вартість NGAD також зросте з огляду на те, що вони будуть працювати в парі з collaborative combat aircraft, або CCA - безпілотниками, які служитимуть разом з пілотованими літаками. ВПС планують придбати 1000 БПЛА, 400 з яких призначені для NGAD і 600 для F-35A.

Висока вартість, затримки і недостатні характеристики літаків п'ятого покоління Міністерства оборони створили прогалину в готовності, що змусило ВПС покладатися на літаки старіших поколінь як на заміну. У майбутньому Пентагон не зможе дозволити собі такої розкоші. Середній вік винищувача ВПС становить приблизно 28 років, а парк літаків F-16 в середньому старший за 30 років.

Оборонні видатки США і без того є обмеженими, і Пентагон не може дозволити собі пропустити наступне покоління винищувальної авіації. Міністерство оборони має завершити етап розробки NGAD якомога швидше, щоб уникнути ефекту снігової лавини оновлень і нових функцій, які обтяжують літаки п'ятого покоління.

Найважливіше, щоб воно дослухалося до поради колишньої Секретарки ВПС Джеймса і не купувало NGAD до завершення етапу розробки.

Життєво важливо, щоб Міністерство оборони засвоїло уроки F-22 і F-35 і припинило спіралеподібне зростання витрат і зриви термінів, щоб створити літаки шостого покоління, які будуть вкладатись в бюджет і функціонувати за призначенням.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається