Потрійний шок, з яким зіткнулася європейська економіка

The Mona Lisa with her hair standing on end

Після енергетичної кризи Європа стикається зі стрімким зростанням китайського імпорту та загрозою тарифів Трампа


Європа не відома своєю динамічністю, але сьогодні вона виглядає застійною за будь-якими стандартами. Знесилена енергетичним шоком, що послідував за вторгненням Росії в Україну у 2022 році, економіка Європейського Союзу зросла лише на 4% в цьому десятилітті, порівняно з 8% в Америці; з кінця 2022 року ні вона, ні Британія не зростали взагалі. Якби це було не досить погано, Європа стикається зі сплеском дешевого імпорту з Китаю, який, приносячи користь споживачам, може завдати шкоди виробникам і посилити соціальні та виробничі суперечності. І вже за рік Дональд Трамп може повернутися в Білий дім і накласти величезні мита на європейський експорт.

Час для нещастя Європи обрано невдало. Континент потребує сильного зростання, щоб допомогти фінансувати більші витрати на оборону, особливо після того, як американська підтримка України вичерпалася, і щоб досягти своїх цілей у сфері зеленої енергетики. Його виборці дедалі більше розчаровуються і схильні підтримувати праворадикальні партії, такі як "Альтернатива для Німеччини". І давні фактори, що стримують зростання - швидке старіння населення, владні регулятори і недостатня ринкова інтеграція - нікуди не поділися.

У європейських столицях спостерігається шалена активність, а уряди намагаються на неї реагувати. Вони повинні бути обережними. Хоча потрясіння, з якими стикається Європа, походять з-за кордону, помилки європейських політиків можуть значно посилити шкоду.

Хороша новина полягає в тому, що енергетичний шок минув момент максимального болю: ціни на газ впали далеко від свого піку. На жаль, інші проблеми тільки починаються. Зіткнувшись з дефляційним уповільненням, уряд Китаю мав би стимулювати мізерне споживання домогосподарств, яке могло б замінити інвестиції в нерухомість як джерело попиту. Замість цього президент Сі Цзіньпін використовує субсидії для стимулювання китайського виробництва, на яке вже припадає близько третини світового виробництва товарів. Він покладається на іноземних споживачів, щоб підтримати зростання.

Китай зосереджується на "зелених" товарах, насамперед електромобілях, частка яких на світовому ринку може подвоїтися до третини до 2030 року. Це покладе край домінуванню європейських національних чемпіонів, таких як Volkswagen і Stellantis (чий найбільший акціонер, Exor, є співвласником материнської компанії The Economist). Від вітрових турбін до залізничного обладнання - європейські виробники нервово дивляться на схід.

Після листопада виробники можуть поглянути і на захід. Минулого разу, коли Трамп перебував на посаді президента, він запровадив тарифи на імпорт сталі та алюмінію, в тому числі з Європи, що змусило ЄС вжити заходів у відповідь щодо мотоциклів і віскі, поки в 2021 році за президента Джо Байдена не було укладено непросте перемир'я. Сьогодні пан Трамп погрожує запровадити 10% загальний тариф на весь імпорт; його радники говорять про те, що він може піти далі.

Черговий раунд торговельної війни загрожує європейським експортерам, обсяг продажів яких в Америці у 2023 році становив 500 мільярдів євро (540 мільярдів доларів). Пан Трамп одержимий двостороннім торговельним балансом, а це означає, що 20 (з 27) країн-членів ЄС, які мають позитивне сальдо в торгівлі товарами, є природною мішенню. Його команда також незадоволена європейськими цифровими зборами, прикордонним податком на викиди вуглецю та податком на додану вартість.

Що ж робити Європі? Шлях, що лежить попереду, усіяний пастками. Однією з помилок може стати надто жорстка економічна політика в момент вразливості - помилка, якої Європейський центральний банк вже припускався раніше. В останні роки банк справедливо боровся з інфляцією за допомогою підвищення відсоткових ставок. Але на відміну від Америки, яка витрачає гроші на вільні витрати, європейські уряди приводять свої бюджети до кращого балансу, що має охолодити економіку, тоді як дешеві китайські товари безпосередньо знизять інфляцію. Це дає європейським центральним банкам простір для зниження процентних ставок, щоб підтримати зростання. Буде легше впоратися з потрясіннями ззовні, якщо центральні банки утримуватимуть економіку від спаду, який не дозволить переміщеним працівникам знайти нову роботу.

Інша пастка - копіювання протекціонізму Америки та Китаю шляхом надання величезних субсидій привілейованим галузям. Субсидіарні війни мають нульовий результат і марнують обмежені ресурси - в Європі країни вже розпочали внутрішньоконтинентальні перегони на виживання. Нещодавні економічні негаразди Китаю демонструють недоліки, а не переваги надмірного державного планування; промислова політика Америки не вразила виборців так, як сподівався президент Байден, а тарифи коштували більше робочих місць, ніж вони створили.

На противагу цьому, торгівля робить економіку багатшою, навіть якщо її торгові партнери є протекціоністами. Виробничий бум в Америці - це шанс для європейських виробників постачати комплектуючі; дешевий імпорт з Китаю полегшить перехід на зелену енергетику і надасть допомогу споживачам, які постраждали під час енергетичної кризи. Вибіркові та пропорційні заходи у відповідь на протекціонізм можуть бути виправдані в спробі утримати Америку та Китай від подальшого руйнування глобальних торговельних потоків. Але це дорого коштуватиме європейській економіці, а також зашкодить наміченим цілям.

Натомість Європа повинна виробити власну економічну політику, яка б відповідала вимогам часу. У той час як Америка заливає промисловість державними грошима, Європа повинна витрачати їх на інфраструктуру, освіту, дослідження і розвиток. Замість того, щоб наслідувати китайський інтервенціонізм, Європі слід звернути увагу на переваги, які китайські фірми отримують від величезного внутрішнього ринку. Інтеграція європейського ринку послуг, де торгівля залишається складною, допоможе фірмам зростати, винагородити інновації та замінити деякі втрачені робочі місця у виробництві. ЄС повинен реформувати своє обтяжливе і фрагментарне регулювання, яке також стримує розвиток сфери послуг. Об'єднання ринків капіталу, в тому числі лондонського, мало б такий самий ефект. Європейські дипломати повинні підписувати торговельні угоди скрізь, де вони ще пропонуються, а не дозволяти фермерам затримувати їх, як це було під час кількох нещодавніх переговорів. Об'єднання електромереж зробить економіку більш стійкою до енергетичних потрясінь і згладить "зелений" перехід.

Не подвоювати зусилля

Такий відкритий порядок денний в епоху протекціонізму може здатися наївним. Але саме глибокі, відкриті ринки мають потенціал для прискорення зростання Європи в умовах, коли світ навколо неї змінюється. В умовах потрясінь політики повинні залишатися прихильниками цієї реальності.

Першоджерело: The Economist “The triple shock facing Europe’s economy”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається