Про ціни на енергетику(авторська думка)

Давно обурювався тим, що ціна на електроенергію для побутових споживачів в Україні, особливо під час воєнного стану, була піднята несправедливо і не вчасно.

Але, в спробах пояснити свою точку зору, натикався на адептів ринку, які запевняли що бути такого не може і взагалі ще треба подякувати за таку низьку ціну, усім дивитись вартість е/е в Великобританії та Німеччині.

Я намагався пояснити адептам ринку, що для побутових споживачів використовуються потужності Укргідроенерго та Енергоатом, закликаючи до порозуміння. Коли в ланцюгу усі ланки - державні компанії то може слід схаменутись і перестати тягнути гроші з простих громадян?

Виробник електроенергії (Укргідроенерго, Енергоатом) - державні; оператор ринку (не повірите, так і називається «Оператор ринку») - державний; диспетчеризація та розподіл потужностей (Укренерго) - державний; обленерго - приватні, але ціна на передачу призначається державою.

Але адепти ринку мене не чули, що на мій погляд необхідна або приватизація і відповідна зарплатня (а не так як зараз, співробітник в регіоні отримує 6000 гривень, а держслужбовець начальник в Києві 700 000 «в білу», і ця зарплатня формується зокрема з наших з вами податків), або це державні корпорації і тоді субсидіювання. Але мене не чули.

Ну шо ж. Ринок так ринок. Тільки цифри.

Тариф на електроенергію для населення: 2,64 грн/кВт (2640 грн/МВт).

Тариф на розподіл електроенергії 2 класу напруги (до 27,5кВ, тобто побутові споживачі) в середньому 1600грн/МВт, окрім Києва, в Києві 733грн/МВт.

Тариф на розподіл електроенергії 1 класу напруги (енергоємні підприємства вище 27,5кВ) в середньому складає 300грн/МВт.

Тариф на передачу Укренерго 485,10 грн/МВт.

Отже для споживача ціна на саму електроенергію (ніби він купив її на ринку) становить приблизно 550грн/МВт, якщо проводити аналогію з малим підприємством і приблизно 1850грн/МВт якщо це великий енергоємний завод.

Різницю між фактичною ціною і ціною на ринку як раз покривають Укргідроенерго та Енергоатом.

(Нагадаю, що усі ці ціни визначені державою і затверджені відповідною постановою, а не назначені якимись олігархами, які зажерлись).

З 1 липня НКРЕКП (регулятор ринку, теж державна структура) значно підняв «прайс-кепи» (обмеження граничної стелі ціни, так, навіть ціну на електроенергію фактично регулює держава) для ціни на електроенергію для бізнесу, майже вдвічі. З 2000 (в години мінімального навантаження) - 4000 (в години максимального навантаження) грн/МВт до 7200 грн/МВт.

Середньозважена ціна на е/е на ринку за червень (до підняття «прайс-кепів») 2986,73 грн/МВт. При цьому мінімальна ціна на «ринку добу наперед» була 1450грн/МВт. 16.06 хтось закупив майже 4000 МВт і, якщо це було енергоємне підприємство, то в перерахунку з нашим "уявним" побутовим споживачем, який після усіх тарифів усіх розподілів мав би закупити кожен мегават про 1850грн його економія склала 1 600 000 гривень. Того ж дня на «внутрішньодобовому ринку» хтось встиг о шостій годині ранку купити 10 МВт (при середній витраті на сім'ю з двох осіб 105кВт на місяць - 8 років споживання) за 6140 гривень. Тобто на 6 копійок за кВт дорожче ніж ми рахували при розподілі 2 класу.

Середньозважена ціна на е/е на ринку за липень (після підняття «прайс-кепів», станом на 24.07) 3496,87грн/МВт. При цьому мінімальна ціна на ринку «на добу наперед» була 560грн/МВт. 23.07 за цією ціною закуплено близько 2500 мегават. На 1 копійку дорожче "побутового тарифу", за умови купівлі енергоємним підприємством економія склала 3 225 000 гривень. А на «внутрішньодобовому ринку» о четвертій ранку закуплено 84 МВт (35 років споживання сім'ї з 4 осіб по 200кВт щомісячно) по 552,89 гривень. На 0,289 копійок дорожче "побутового споживача". О п'ятий ранку 83,4МВт по 551,95 гривень. О шостій ранку 33,5МВт по 552,63.

Реактори не вибухнули. Турбіни не луснули. Двигуни не встали. Усе гуд.

Укргідроенерго відзвітувала за 2022 чистий прибуток 11,8 млрд.грн. Енергоатом просів 2022 року, але вони втратили половину своєї потужності через ЗАЕС та заборону ринкового експорту (а ще можна згадати схему з ПУПами, які намахали на 4млрд).

Але це окрема тема, її вже розбирали інші. Якщо коротко - наближені до можновладців люди "випадково" отримують надприбутки саме на схемах з відшкодуванням. Але Енергоан за 2021 без експорту мали 6 мільярдів прибутку з тими ж вихідними параметрами, тільки "компенсували вартість побутового тарифу" не по 2,64 а по 1,44.

Чистий прибуток Укренерго за 2022 рік 2,4 мільярди.

Я не знаю які ще необхідні докази того, що побутовий тариф 2,64 несправедливий в країні, де виробник та постачальник - держава, ціну на ринку визначає держава, ціну на розподіл електроенергії приватних підприємств визначає держава, прибутки державних підприємств енергосектору - мільярди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Спілка "УкрІнСерв"
Спілка "УкрІнСерв"@ukrinserv

Публікуємо всякі цікавинки

2.4KПрочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 25 липня

Більше від автора

  • Конфлікт щодо того, чи слід контролювати заморожені активи росії, — Financial Times.

    Переклад статті з FT, яка пояснює проблемність питання з конфіскацією заморожених російських активів. Чому США найгучніший голос конфіскації, а європейські держави проти? Чому банки зацікавленні у продовженні війни на десятиліття? Яку роль в цій дискусії грає Китай?

    Теми цього довгочиту:

    Політика
  • ЗМІ проти ЗСУ.

    Довго утримував свої рефлексії від публікації, але стає очевидним, що час настав. Одразу приготуйтесь до неприємних неструктурованих думок.

    Теми цього довгочиту:

    Змі

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається