ПРОВАЛИ РИНКУ: АСИМЕТРИЧНІСТЬ ІНФОРМАЦІЇ

Нобелівський лауреат Дж. Ейкерлоф, автор моделі так званого «ринку лимонів», довів, що АСИМЕТРИЧНА ІНФОРМАЦІЯ також призводить до ринкової неспроможності. На прикладі ринку вживаних автомобілів (або «лимонів» згідно американського жаргону) він показав, що  якщо обмежити характеристику машини лише двома ознаками: нові чи старі або хороші чи погані, то з’ясується, що як новий, так і вживаний автомобіль, може бути і хорошим, і поганим. Купуючи нову машину, споживач наперед не знає, що йому попадеться, бо у нього є лише імовірнісна оцінка того чи іншого результату.

Тобто виникає асиметрія доступної інформації: продавці (власники) знають про автомобіль більше, ніж покупці. При цьому хороші і погані машини продаватимуться на такому ринку за однією ціною, оскільки покупці не можуть відрізнити ці товари.

За такого розподілу інформації (коли покупці змушені використовувати статистику для визначення правдивих характеристик товарів, що відомі лише продавцям) на ринку, як правило, не укладаються угоди, і навпаки, за симетричного розподілу — у виграші будуть обидві сторони.

Уряд США, до речі, на подібну асиметрію ринкової інформації відреагував прийняттям закону, який отримав назву «lemon law», згідно з яким продавець автомобіля зобов’язувався безоплатно відремонтувати, замінити чи повернути гроші за автомобіль, якщо в ньому виявлять недоліки.

Варто пам’ятати, що асиметричність інформації вбиває не лише ринки, а і створює паралельну реальність у політичному житті будь-якої країни, перестаючи відображати реальне положення справ. І те, і інше призводить до різкого зниження суспільного добробуту так як унеможливлює прийняття оптимальних рішень. Тож слухайте, аналізуйте дії та оцінюйте результати діяльності ваших опонентів. Це вбереже і вас, і ринки, і країну від провалів.

#простопроекономіку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Піжук
Ольга Піжук@Olha_Pizhuk

Пишу просто про економіку))

601Прочитань
6Автори
40Читачі
На Друкарні з 11 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається