Психологічне підгрунтя терору

Терор як стратегія має дуже обмежену ефективність. По суті це елемент психологічної маніпуляції із використанням залякування. Залякування може бути дуже ефективним для людини або суспільства, які знаходяться у стані відносного спокою та благополуччя.

Уявіть собі людину, у якої є сім'я, діти, плани, кредити, кар'єра і все це більш-менш нормально працює та розвивається, обіцяючи гарне майбутнє. Терор дійсно може змусити таку людину шукати компроміси.

Але якщо людина вже багато що втратила, після чого добре озброїлася, то як вона відреагує на залякування? Очевидно що жодні компроміси її не будуть цікавити.

Ще одна особливість цієї маніпуляції - терор це зброя слабких, що протистоять набагато сильнішим супротивникам. Сильний за нагоди наносить удар несподівано, точно, не даючи супротивнику можливості відповісти на удар. звісно, не завжди терор означає слабкість - але найчастіше це як мінімум результат невпевненості у собі, відчуття безнадії, нездатності оцінити реальні можливості та наслідки такої маніпуляції.

росія використовує зараз цю маніпуляцію проти України та більшої частини світу, і як би важко не було, треба розуміти - це симптом, що говорить про певне послаблення супротивника.

Наявність досить великих ресурсів знецінюється, якщо суто психологічні проблеми не дозволяють ними користуватися.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Леонід Гукалов
Леонід Гукалов@leonidas2006

Психолог, соціолог

1.7KПрочитань
11Автори
14Читачі
На Друкарні з 26 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається