Публікування книги онлайн. Що я зрозумів і які плюси відносно видавництва?

Отож, як молодий нікому не відомий автор після написання першої частини своєї книги я задався питання, а що власне далі? Шукаючи інформацію стосовно видавництв побачив, що аби видати власну книгу навіть тиражем у 100 книг потрібні не малі гроші. Такий тираж власне не має жодного сенсу і більше, ніж “ роздати друзям “ і “ поставити на поличці” не вийде. Видавництво ж тисячі примірників залетить в таку не погану копійчину, що в наш складний час однозначно не припустимо, та й і порядок публікування в себе книг у видавництв завжди різне та має підводні каміння, має бути те, має бути се і взагалі не факт, що ми тебе надрукуємо та розмістимо, тому гуляй. Видавництва не дуже люблять невідомих авторів з вулиці, що хочуть співраці. Їм комфортніше працювати з розкрученими письменниками, роботи яких точно будуть мати успіх, навіть у вузькій аудиторії. І сенс в цьому є. Не знаю як на данний момент, але деякі видавництва взагалі припинили співпрацю з молодими авторами, що оптимізму мені однозначно не приносило. Тому постало резонне питання, а які альтернативи взагалі є?

Букнет

Покопавшись трохи в інтернеті знайшов молодий сайт Букнет, що пропонував публікувати власні книги на їхньому сайті. Ось воно, українська платформа з українськими читачами, чому б ні?

Але треба зразу зрозуміти, що на таких сайтах є вже своя база читачів окремих жанрів, що користуються попитом у людей. У Букнеті це жіночі романи. Так, їх там дуже багато і вони на кожному кроці. Чи це погано, чи добре інше питання, але це значило, що інші жанри там взагалі не користуються увагою та мають малу аудиторію. Так принципі і сталося.

Функціонал

Як для автора мені сподобалося, що можна дивитися статистику по кожному розділу. Є спеціальна шкала, що показує перегляди по дням, можна поглянути анонімні оцінки користувачів - це класно. Сайт показує загальні перегляди користувачів по розділам, це відкрита інформація, але вона не уточнює конкретні перегляди по розділам, ця інформація доступна лише автору. Є вподобання у вигляді лайку, яке можна ставити на книгу.

Стосовно оцінок, люблю дивитися статистику, щоб розуміти, що конкретно подобається читачеві у моїй книзі. За середнім балом можна зробити деякі висновки, побачити де історія втрачає інтерес.

Опублікування. Є багато інструментів, що дуже класно. І по ідеї можна писати взагалі там. Є чернетки та таймер на публікацію це зручно, щоб постійно не моніторити момент випуску нової глави.

Також можна продавати свою книгу, але щоб монетизуватися, потрібно досягти умови сайту. Так, сайт допомагає в просуванні та виставляє рекламні банери на сайті, навіть при читанні. Але вони не сильно заважають. Але увага, що вони просувають? Жіночі романи.

Але признаємо чесно, що популярне на ресурсі, то й просувають.

Авторам сайту все рівно респект.

Сам сайт доробляють, що дуже круто. Візуально є ще над чим працювати, але в цілому спостерігається прогрес.

Аудиторія

Моя суб’єктивна думка, що сформувалася з власного досвіду. Переважна база фанати жіночих романів, як я і казав раніше. Це не значить, що я проти них, чи вони є погані, це просто мої спостереження. Найпопулярніші книги на сайті з націленням на жіночу аудиторію. Відповідно сайт лише їх і просуває. З не романів бачив книгу по грі Dead Space та якесь підліткове фентезі. З темного фентезі з якого я пишу, бачив лише одного автора, що мав хороші перегляди. Чи це попиту немає, чи пропозиції питання відкрите. Але сам сайт тебе ніяк не просуває. Можливо не доречне порівняння, але наприклад Друкарня просуває твої пости так чи йнакше, незважаючи на твою охопленність викладає в стрічку, такого бракує для Букнету. Іншими словами, нова книга просто губиться серед мейнстрімних романів на сайті. Моя думка.

Проте зараз, на диво все-таки збільшується аудиторія саме фентезі.

Перегляди підскочили, бачив нових авторів-колег!

Аркуш

Цю платформу я знайшов пізніше, але вона мене приємно здивувала. Дуже приємний візуальний стиль і сторінки книг, як на мене естетично.

Функціонал

Плаформа чесна зі своїм користувачем, якому вона показує відкриту статистику стосовно книги. Користувач бачить лайки ( що взагалі вау ) та перегляди по конкретній главі, це дуже класна фіча. Все що бачить автор, бачить і читач. Тут є більша комунікація з аудиторією. Можна залишати коментарі на кожному розділі, можна написати в особисті автору. Це дуже класно. Можливо простіші інструментерій відносно Букнету в плані опублікування, по факту його і не має, але у Аркуші текст адаптується під книжковий, навіть якщо першочергово був не такий. Є також чернетки.

Те, що бракує саме для мене - це система оцінювання. Тоді було б зрозуміліше, що аудиторії більше подобається, де є слабкі моменти. Та й загалом поглянути зріз своєї книги.

Аудиторія

По моїм спостереженням тут більше молода аудиторія. Популярні тут фентезі різного жанру, а також якісь японоспрямовані романи, не знаю, що це за жанр, але часто зустрічається у стрічці. Стрічка тут зручніша, новинки чітко показуються в окремій теці за часом публікації, тому не рідко після публікації в мене були перегляди від нових користувачів. І просування тут здається краще реалізовано, тому що тут мою книгу знаходять частіше, хоча можливо все залежить від аудиторії сайту.

P.S

Все ще не розумію до кінця, чому саме більше автори надають перевагу Аркушу, якщо хтось знає про підводні каміння, розкажіть, будь-ласка.

Публікування онлайн це альтернатива?

По факту, якщо ти не маєш коштів на рекламу та на видавництво це хороша альтернатива. Сайти ні до чого не зобов’язують, кошти не вимагають, а просто дають платформу для реалізації власного твору. Безпрограшна ситуація. Щодо питання в просуванні це окрема тема. Аудиторія на таких сайтах не є великою, по жанрах ще менша. Звісно це не зрівняється з вашою книгою на поличці “ Книгарня Є “ чи іншої, де охоплення можливо й більше. Але на таких сайтах користувач може безкоштовно ознайомитися з твоїм всесвітом та зацікавитися ним. Навряд чи хтось купує кота в мішку, особливо якщо цей мішок невідомий український автор про якого ніхто не знає. Та й взагалі, як я казав вище, на мою думку видавати 100 примірників не має сенсу. А якщо є кошти на 10 к і більше, то думаю у вас не має проблем з грошима і ви можете спокійно прорекламувати книгу. Інша сторона медалі, що видавництвп не дуже хочуть йти на ризики, тому не факт, що вони погодяться вас розмістити у своїх книгарнях. Не пройдеш контроль якості чи просто не сподобаєшся і все.

Щодо порад таким самим запаленими творчістю письменникам скажу. Шукайте свою аудиторію онлайн. Просувайте свою книгу, знаходьте базу читачів і вже після цього маючи ім’я пробуйте видаватися.

Книги це не про гроші, це про творчість. Тому не очікуйте, що зможете стати мільйонером та жити на своїй франшизі. Це вдається одиницям і ці одиниці не з України.

Підсумоючи, я бачу перпективу в таких плаформах. Зараз йде відродження української літератури і хто знає, можливо цей час стане для неї золотим віком.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Storm
Storm@ratel

Письменник.

1.2KПрочитань
0Автори
12Читачі
На Друкарні з 28 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (10)

Ще віріант це аудіокнига.

Вам також сподобається