Рецензія на фільм “Бідолашні створіння” / “Poor Things“

постер від “Свідомі”, ілюстрація Ореста Підлісецького

Жанр : трилер, фентезі, арт-хаус

Країна : США, Велика Британія, Ірландія

Рік : 2023

Режисер : Йоргос Лантімос

Сценаристи : Тоні Макнамара

Акторський склад : Емма Стоун, Віллем Дефо, Рамі Юсіф, Марк Рафало, Крістофер Ебботт, Маргарет Кволлі, Ганна Шигулла, Деміен Боннар, Том Стоуртон і Кармінью.

Де дивитися? в кінотеатрах, мовою оригінала з українськими субтитрами.

У центрі сюжету — Белла Бакстер, молода жінка вікторіанської епохи, яка після воскресіння вченим тікає з розпусним адвокатом, щоб вирушити в одіссею самопізнання та сексуального звільнення.
офіційний постер

Доволі змішані відчуття від цього фільму після перегляду та без вау ефекту.

СПОЙЛЕРИ!

Що сподобалося :

  • Акторська гра

  • Візуальна частина

  • Цікаві сетинги для різних місць від будинку Гудвіна до Лісбона до корабля

  • Костюми

  • Музика

  • Те наскільки фільм нестандартний і дивний, що відрізняє його від інших, а також відрізняє Йоргоса від інших акторів.

Що ставить під питанням?

Сюжет.

Одна з найголовніших причин, яка бентежить людей, що історію визволення жінки з патріархального світу написав книжку чоловік, а потім чоловік написав сценарій для фільму, який зрежисирував чоловік. Хоча Емма Стоун і є однією з головних продюсерок фільму та брала участь у створення фільму, але її частка не значна.

Мене не надто сильно бентежить, що саме чоловіки написали сценарій, але саме як її розповіли, що вказує на нестачу жіночого голосу в сценарній кімнаті.

По-перше, хоча фільм не соромиться показувати відверті сцени сексу, частини тіла чи операції, але враховуючи, що Годвін «Год»/«Бог» Бакстер (Віллем Дефо) ніколи не казав про видалення матки Белли та те, що її тіло після “відродження” повністю функціонує, окрім мозкової діяльності, дивно, що ні разу Белла (Емма Стоун) немає менструації або розмови про ще одну вагітність.

Годвін «Год»/«Бог» Бакстер (Віллем Дефо)

Може чоловічій частині ця частина жіночої фізіології не цікава чи противна, але вона грає важливу частину в житті жінки та її самопізнання.

Тим паче, на мою думку, було би цікаво побачити методи контрацепції та проклади в цьому всесвіті та цей період часу.

Белла Бакстер (Емма Стоун)

По-друге, секс - це єдиний спосіб самопізнання, незалежності та перехід на наступний етап розвитку, а також заробітку для жінок у цьому фільмі.

Треба згадати, що Белла, хоча і має тіло жінки, але в голові має мозок своєї ненародженої дитини. Ми не знаємо, як давно Белла є експериментом Гудвіна, але не більше 10 років.

Тому всі сцени сексу, як для мене, є некомфортними для глядача в цьому фільми і так має бути.

І це є аналогією на сучасний світ, коли неповнолітні дівчата стають приманками для дорослих людей, які користуються неосвіченістю та бажанням бути незалежною, а якщо виникають якість претензії, то випливає вона сама цього хотіла або вона виглядає старше за свої роки.

Але чи є в даній історія подорож до самопізнання та звільнення у Белли через секс мандрівку з Дунканом (Марк Раффало) чи це все-таки недбале виховання?

Беллу тримали запертою в будинку, без контактів із зовнішнім світом, тому втеча з будинку є логічним кроком, але Гудвін не вчив її взагалі нічого, окрім того, що розбивати речі погано.

Він не вчив її концепту відносин та згоди, бо він сам цього не розуміє. Не було жодного уроку про секс, навіть після інциденту з яблуком та огірком. Звичайно, що Белла кидається на першого зустрічного, який підглядає за нею, та пропонує багато задоволення, коли інші їй забороняють.

Але чи вважати це лібералізацією жінки яка вона є чи уявленням чоловіка про лібералізацію жінки через секс - питання відкрито.

Також цікавий момент з “іншою Беллою” - Фелісіті, яка розвивається як звичайна дитина, але відношення до неї як до прислуги, а не до звичайної людини.

ps. Хоча Белла жила в будинку хірурга, вона вперше почала читати книжки на кораблі, після того як їй набридло мати постійно секс з Дунканом чи коли він починав скандалити, що вона займалася сексом з кимось іншим.

Дункан Веддерберн (Марк Раффало)

По-третє ,є троп у фільмах, який називається “Born Sexy Yesterday”, коли персонажка, яка походить з іншої культури/світу (не розуміє етикету та не вміє читати/писати) і не усвідомлює власної сексуальної привабливості, тому її легко вразити будь-чим з нашого світу, що їй покаже чоловік. Одним з найяскравіших прикладів є фільм “5 елемент”.

Під цей троп потрапляє учень Годвіна - Макс (Рамі Юсіф), який від початку закохується у Беллу, хоча вона вела себе як дитина і не могла повністю скласти речення. Навіть після того як Макс дізнається правду про Беллу, він погоджується одружитися на ній, хоча вона сама не розуміє, що це таке.

Хоча цей троп ламається в цьому фільмі, бо весілля не відбувається, а коли Белла повертається. то Макс розуміє, що тоді використовував неосвідченність Белли і вибачається.

Макс МакКендлесс (Рамі Юсіф)

По-четверте, наявна якась романтизація секс-робітниць та проституції.

Перебування Белли в борделі нагадує як літній табір. Вона на своїх термінах працює з клієнтами, заводить нові відносини з Туанет (С’юзі Бемба), у вільний від роботи час ходить на заняття з анатомії та хірургії.

Туанет (С’юзі Бемба)

Але насправді перебування в борделі в реальному житті не настільки було веселим у ті часи : агресивні клієнти, незаплановані вагітності, хвороби, які передавалися статевим шляхом, невелика зарплата, а також проститутки були постійними жертвами ґвалтування та вбивств.

Тим паче, саме рішення піти Белли працювати в бордель, щоб заробити гроші, а не наприклад в ресторан готувати, чи мити посуду, чи просто прибирати, знову показує, що секс - це єдиний спосіб заробітку та розвитку для жінок у даному фільмі.

Але єдиний плюс борделю - це ще дах над головою, хоча і продовжується сюжетна лінія того, що Беллу використовують старші та досвідчені люди у своїх цілях.

З іншого боку, всі ці причини зараз масово обговорюються в мережі, тому фільм справився з задачею почати розмову на важливі теми сьогодення.

Тому я не можу поставити якоїсь конкретної оцінки цьому фільмові, так Емма Стоун заслуговує на всі нагороди за акторську гру, фільм також заслуговує нагороди за режисуру, продакш, віжуал та костюми. Але цей фільм складно назвати феміністичним маніфестом лібералізації жінки.

Для тих, кому сподобався фільм видавництво “Книголав” готує до друку книжку по якій було створено фільм.

Що почитати / Що подивитися подібного :

  • книжка Мері Шеллі - “«Франкенштайн, або Суча́сний Промете́й»

  • фільм Луїса Бунюеля - “Денна красуня / Belle de jour”

  • фільм Йоргоса Лантімоса - “Ікло / Κυνόδοντας”

  • фільм Тіма Бертона - “Едвард Руки-ножиці/ Edward Scissorhands”

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
смажений ананас
смажений ананас@annanas

she/her

1.1KПрочитань
3Автори
4Читачі
На Друкарні з 11 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається