Рецензія на серіал «Персі Джексон та Олімпійці», 1 сезон

CREDIT: Disney+

Серіальне втілення однойменної серії книжок Ріка Ріордана, що присвячена грецькій міфології, зокрема пригодам напівбога Персі Джексона та його друзів, виявилось, на превеликий жаль, невдалим. Не дивлячись на участь автора першоджерела під час створення шоу, проєкт абсолютно не використовує свій потенціал, пропонуючи глядачеві доволі прохідний продукт на виході.

CREDIT: Disney+

· мовою оригіналу: Percy Jackson and the Olympians
· IMDb: 7,2 / Trakt: 7,1
· 8 епізодів (33-44 хв)
· Disney+
· трейлер

CREDIT: Disney+

Основним недоліком серіалу є той факт, що подорож головного тріо виглядає недоконаною, а перепони, які виникають під час їх тернистого шляху долаються просто так, без якихось перешкод. Принцип того, що зусилля і використання набутого досвіду все перемагають відсутній, через що спостерігати за квестом нецікаво.

CREDIT: Disney+

Епізоди занадто короткі, часто фокусуються на зовсім непотрібних моментах, не зосереджуючись на емоційному терті між злодіями та протагоністами. Відповідно почуттів небезпеки, співпереживання, великих ставок не виникає, події не зачіпляють ніяких струн душі. Єдиним виключенням є четверта серія, краща частина якої відбувається у потязі, серіал одноразово хоч ненадовго створює саспенс, момент безвиході, проте навіть тут творці спромоглися обірвати події на півслові.

CREDIT: Disney+

Здавалося б, наявна виграшна стратегія щосерії показувати одне або декілька міфологічних створінь, як от богів-олімпійців, горгону Медузу, дракайну Єхидну, багатоголового пса Цербера, фурій, німф, ериній, оракула, мойр, перевізника душ, а також локації з грецької міфології чи знакові місця з книжок: Потойбічний світ, Асфоделеву луку, Олімп, готель-казино «Лотос» (який згаяний момент!). Проте цього мало, часто сцени дуже темні, дія відбувається вночі, інколи рішення взагалі нелогічні, бо така місцина як парк розваг Waterland у п'ятому епізоді могла б мати більше світлих тонів.

CREDIT: Disney+

Ще одним вагомим недоліком є сам персонаж Персі та міскаст акторки, яка грає Аннабет. У першому випадку вибір Вокера Скобелла у ролі Персі виглядає вдалим, як в плані зовнішності, так і по акторським здібностям. Грати щось надзвичайне не доводиться, проте проблема криється у безпорадності героя. Персонаж майже ніколи не проявляє ініціативу, він не є рушієм сюжету, лідером. Це абсолютно ведена постать, а не віднича. Гарним прикладом для розуміння є медіафраншиза «Гаррі Поттер», у якій теж дуже багато чого на собі тягнула Герміона Ґрейнджер, але Гаррі переборював себе, робив багато вчинків, брав на себе першість, не був персонажем Гері Стю, а опановував свої сили, зростав, вчився на помилках, допомагав іншим.

CREDIT: Disney+

Щодо Аннабет: Лія Сава Джеффріс — це повнісіньке невлучання у образ. Акторка майже беземоційна, погано відіграє, всю подорож проходила з одним виразом обличчя. Вона не змогла передати відважність, розсудливість, цілеспрямованість, гарне почуття гумору і зрілість характеру героїні порівняно з багатьма іншими напівбогами. Між нею і Персі не простежується хоч якась «хімія», а ми то маємо далі побачити романтичні почуття між ними (поки вогника немає).

CREDIT: Disney+

До недоліків можна було б віднести дитячий тон подій і посередню візуальну складову, але це в рази менші проблеми, аніж описані вище. Тим паче вони стосуються просто сприйняття проєкту в певному віці або ж фінансовими обмеженнями, тобто не є об'єктивними.

CREDIT: Disney+

Сподобався Аріан Сімхадрі, який грав Гровера. У актора вийшов скромний і миловидний персонаж, який в потрібну хвилину може бути гарним порадником, флюгером здорового глузду, так і дати прочухана Персі та Аннабет (як у третьому епізоді), щоб вони ладнали і думали про дійсно важливе. Жвавість і непідробна емоційність робить Гровера більш захопливим, ніж Персі.

CREDIT: Disney+

Також імпонував Адам Коупленд, він же бог війни Арес, харизматичний, брутальний і недурний, ще той байкер. Щоправда, наприкінці його образ трохи зіпсували, зробили якимось посереднім.

CREDIT: Disney+

Ще до позитивного можу віднести закриваючі титри, які гарно анімували, завжди підмічаю такі моменти у проєктах. Приємним є усвідомлення того, що на роль дітей у шоу нарешті взяли саме дітей, а не дорослих 20-30-літніх акторів, які грають роль підлітків.

CREDIT: Disney+

Порівнюючи серіал з повним метром від Кріса Коламбуса можна беззаперечно стверджувати, що за 2 години хронометражу сценаристи кінострічки 2010 року змогли показати цілісну історію, яка виглядає завершеною, логічною, цікавою і повністю такою, що відповідає поняттю пригодницького фільму. 13 років потому Disney спромігся вкотре поховати надії на якісну екранізацію ще одного гарного книжного циклу, маючи більше можливостей для оповіді.

Колаж від bumbunnyiy (Tiktok)

З точки зору першоджерела маємо більш точну адаптацію в плані деталей та відповідності, проте загалом це прохідне дійство, де все занадто лінійно і просто, є довгі підводки та швидкі рішення, мало різноманіття і масштабу. Найбільшими перевагами серіалу виявились декілька персонажів, серед яких Гровер, Арес та Єхидна, і закриваючі титри. Очевидно, що цього недостатньо аби рекомендувати цей проєкт до перегляду.

Оцінка: ★½

CREDIT: Disney+

Реліз: 19 грудня 2023 — 30 січня 2024
Продовжено на другий сезон

Шоуранер: Джонатан Стайнберг
Творці проєкту: Рік Ріордан, Джонатан Стайнберг
У головних ролях: Вокер Скобелл, Лія Сава Джеффріс, Аріан Сімхадрі
Жанр: пригоди, сімейний, фентезі, екшн
Компанії: Co-Lab21, The Gotham Group, Mythomagic, Quaker Moving Pictures, 20th Television, Disney Branded Television

CREDIT: Disney+

Думки про інші проєкти в Telegram-каналі Нотатки про кіно

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євгеній Руднєв
Євгеній Руднєв@yevheniirudniev

1.9KПрочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Думки про фільм «У розшуку»

    У екшн фільмі «Wanted Man» (У розшуку, Вкрай небезпечний) Дольф Лундгрен виступає режисером, головною зіркою, одним із сценаристів і продюсерів. Це чиста комерція, а не кіно. Маємо відверту популістичну агітку трампістів проти іммігрантів з Мексики та нинішньої політики США

    Теми цього довгочиту:

    Кінематограф
  • Рецензія на фільм «Мармелад»

    Наразі це найкраща новинка початку 2024 року. Безперечною перевагою картини «Marmalade» є те, що це не типовий фільм-пограбування і не звична історія про коханців у стилі Бонні та Клайда, а щось більше. Гарний фінал і героїня Мармелад Каміли Морроне є прикрасами цієї стрічки

    Теми цього довгочиту:

    Кінематограф
  • Думки про фільм «Бджоляр» або коротко про нинішнього екшн-героя

    Автори стрічки «Бджоляр» скопіювали «Джона Віка», замінивши обгортку, залишивши ту ж начинку, але не повторивши фактуру світу, його правил, персонажів, захопливий екшн з майстерним режисерським стилем. «The Beekeeper» виглядає максимально вторинним. Чергова віддушина на вечір

    Теми цього довгочиту:

    Кінематограф

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається