ЖОДЕН ВЕЛЕТЕНЬ НЕ ПОСТРАЖДАВ: рецензія на книгу Кадзуо Ішігуро “Похований велетень”

«Похованого велетня» Кадзуо Ішіґуро я читала досить довго. Спочатку змушувала себе перегортати по кілька сторінок на день, адже оповідь не особливо чіпляла. Потім, сторінки після сотої, я трохи пришвидшилася, адже й історія почала набирати обертів. Останні двісті сторінок я подолала за два дні, але не тому, що книга раптом перетворилася на екшн, а тому, що я просто хотіла вже дізнатися до чого вів автор.

Так от, в центрі сюжету – старе бритське подружжя, яке одного дня вирішує навідати свого сина, який живе десь в іншому поселенні. Вони, мабуть, і раніше зібралися би, проте їх землі окутала імла, яка стирає спогади. На своєму шляху ця пара зустрічає славетного лицаря Ґавейна і ще двох саксів. Я не буду вдаватися в подробиці, що посприяло цій зустрічі, щоб не спойлерити сюжет, а опишу власні враження від нього.

Із позитивних рис хочу виділити прив’язку до легенд про короля Артура (хоча тут події відбуваються вже після його смерті, а сер Ґавейн – старезний дід) та історичне тло – період завоювання саксами бритських племен. Автор досить своєрідно обігрує це в романі, і читачі, які хоча би трохи не знайомі з історією Британії, ймовірно так і не зрозуміють на що саме була ВЕЛЕТЕНСЬКА метафора. До мене це усвідомлення прийшло десь у другій половині роману.

Мені сподобалася міфологічність історії. В сюжеті час від часу мелькають оґри, дракони, фейрі… та острів (той самий, але його не називають), хоча вони майже ніколи не з’являються на першому плані. Ішіґуро їх навіть не описує як слід. Дві третини роману я сумнівалася, а чи справді усі вони існують. У мене було враження, що я дивлюся на історію крізь густий туман, за яким ледве видно нечіткі постаті. Як і головні герої цієї історії.

Щодо слабких сторін… Це дещо театралізовані діалоги. А ще – повільність оповіді. Відчуття, наче я майже чотириста сторінок чвалаю невідомо куди… Можливо автор так і задумував?

Висновок такий: якщо ви любите неквапливу оповідь, ця історія – для вас. Якщо ви любите довгі відступи, роздуми, алюзії та пошуки скритих сенсів, ця історія знову для вас. Якщо вам подобається притчевість, міфологічність, а ще легенди про короля Артура і Мерліна (він тут теж фігурує, між іншим), вгадайте що? «Похований велетень» Кадзуо Ішіґуро для вас.

P.S. Зазвичай ВСЛ для мене – це зразок якісного оформлення. Але з цією книгою щось пішло не так. Мені подобається обкладинка, те як в ній поєднуються два образи, але всередині… Таке враження, що художниця робила ілюстрації за один вечір нашвидкоруч. Вони схематичні, умовні, людські фігури тут у стилі «палка-палка-огірок». Якщо художниця хотіла підкреслити розмитість історії, то їй вдалося, але з тим же успіхом цих ілюстрацій могло би й узагалі не бути.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Шум'ята
Юлія Шум'ята@shumiata

Письменниця, ілюстраторка

969Прочитань
5Автори
11Читачі
На Друкарні з 29 листопада

Більше від автора

  • ВІДПОВІДЬ: ЦЕ РИНСВІНД: рецензія на книгу Террі Пратчетта “Ерік”

    Писати відгуки на твори сера Террі Пратчетта для мене найважче. Бо це наче намагатися описати словами перлину. Можна знайти десятки гарних прикметників, які розкажуть про те як сонце виграє на її молочно-білому боці чи як вона таємничо блищить, проте, як сказано у...

    Теми цього довгочиту:

    Рецензії
  • ГЕЛЕНА В ПОШУКАХ ІНТЕРНЕТУ: рецензія на книгу Моніки Пец “Серце часу. Невидиме місто”

    Історіям про подорожі в часі вже більше ніж сто років (якщо рахувати від «Машини часу» Герберта Веллса). І за цей час письменники неодноразово та багатьма способами переосмислювали цей троп. Тож, коли я беру до рук чергову книгу про часові мандри, то не очікую...

    Теми цього довгочиту:

    Рецензії
  • У ТЕМНОМУ-ТЕМНОМУ ЛІСІ: рецензія на книгу Марини Смагіної “Волковиці”

    У  густому лісі серед зелених схилів Карпат заховалося село Волковиці. На картах його немає, у книгах – ледве два слова знайдеш. Якщо ліс не забажає показати шлях, то блукатимуть мандрівники днями, а тоді й підуть ні з чим. А ще береже ліс страшну легенду, яка й не...

    Теми цього довгочиту:

    Рецензії

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається