Огляд «Styx: Master of Shadows»

Dishonored, Hitman, Metal Gear, Splinter Cell, Dishonored, Deus Ex... Колекція стелс-екшенів відома кожному геймеру, який себе поважає, всі знають про ці ігри, але... Здається, ми забуваємо про одну чорну конячку, яка стоїть нарівні з усіма цими проєктами, але про її існування знають лише одиниці. Стікс - хороший і по-своєму хардкорний стелс-екшен, у якого є свої сильні та слабкі сторони. І почну я з мінусів гри.

1. Хардкорність. Так, людина, яка пройшла HK і MG:R, зараз на повному серйозі каже, що гра хардкорна, зараз все поясню.

1.1. Вороги. Мама дорога, тут надто багато ворогів: прислужники, робітники, стражники, елітні стражники, лицарі, арбалетники, елітні арбалетники, жуки, елітні жуки, гобліни, орки та ельфи. І тепер уявіть, що для кожного такого ворога потрібен свій підхід, когось можна лише отруїти або розчавити люстрою, когось можна вбити лише метальним ножем або стрибком зверху і так далі. Розподіл цих самих ворогів на не найбільших локаціях іноді буває зовсім вже стрьомним.

1.2 Арсенал. Так, у вас є ножі, можливість невидимості та заклику клонів, АЛЕ ЦЕ НЕ ДОПОМОЖЕ ВАМ ВБИТИ БЕЗСМЕРТНОГО ЛИЦАРА, ЩО СТОЇТЬ ПОСЕРЕД КОРИДОРУ. Кхем-кхем, деякі речі на кшталт піску і ножів все ж бували корисними, але їх нереально знайти на рівнях.

1.3 Орієнтація в просторі. Гра до біса вертикальна, і рівні це суцільні лабіринти, місцеві карти хрін вам підкажуть як потрапити в ту чи іншу точку для просування сюжету.

1.4 Смерть - збереження - смерть... Справа не в тому, що я лох і не вмів грати, але весь геймплей гри часом зводиться до ручних збережень. Бо автозбереження відбуваються між рівнями глав (а між ними ви вже повірте КУПА можливостей померти і втратити весь прогрес за останні 30 хвилин).

2. "Reuse" рівнів. Уявіть що ви пройшли половину гри, пройшовши ВЕЛИЧЕЗНУ кількість довгих локацій, уявили? Ну так ось, друга половина гри - повернення до самого початку через всі ці лабіринти, але тепер з посиленими противниками. Та-дам.

3. Графіка. Незважаючи на 2014 рік гра виглядає як іграшка з 2008-го.

Так, побомбили і досить. Як не крути, гра як стелс-екшен працює, і що дивно, через перераховані вище проблеми рано чи пізно звикаєш до тутешнього геймплею, нехай під кінець і хочеш уже дропнути все, що відбувається. Наостанок хочу згадати плюси гри, щоб ви розуміли, що Стікс заслуговує на право на життя.

1. Сюжет. Він спочатку здається чимось клішованим і максимально приземленим, але дайте йому шанс і ви здивуєтеся.

2. Мальовані кат-сцени. Це слабкий аргумент, але в мальованих сценках чомусь починаєш відчувати атмосферу і тутешній наратив близько стімпанківського світу з механізмами та магією, де персонажі не такі вже й пустушки, та я про ті самі мальовані сцени допиту.

3. Симулятор гросмейстера. Я вже наскаржився на складних і різних супротивників на деколи невеликих локаціях, уявляєте яким стратегом потрібно було бути, щоб пройти гру з майже мінімумом убивств ворогів і тривог? То-то ж.

Стікс як гра, можливо, не найкращий стелс-екшен (так і є)... Але, як я вже говорив, він заслуговує на право на життя, бо щосили намагається вдарятися у свій незвичайний стиль. Так що я не буду радити гру звичайному гравцеві, максимум фанату такого типу ігор.

Оцінка: 7/10

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лицар-Критик
Лицар-Критик@Lycar_Critic

Ввічливий добряк що шукає Інді

1.9KПрочитань
0Автори
19Читачі
На Друкарні з 2 травня

Більше від автора

  • Огляд Twelve Minutes або Куди ділися мої 2 хвилини?

    Вам знайомі Annapurna Games? Це видавці What Remains of Edith Finch, Neon White, Outer Wilds та інших відомих інді. Їхній смак на незвичні ігри не підлягає сумнівам, тому уявіть мою реакцію, коли я побачив гру під їх крилом з часовими петлями і паном Дефо серед акторів озвучки.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд The Thaumaturge

    Чи любите ви містику? А сеттінг Варшави на початку 20-го століття? Ігри з різноманіттям виборів? Що ж тоді ви прийшли за адресою.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд Sunset Overdrive або Наскільки далеко може зайти гра яка ламає закони логіки

    Памʼятаєте гру по Дедпулу? Що ж, це фактично його молодший братик, який абсолютно таким же чином ламає 4 стіну, проте події тепер відбуваються у відкритому світі, геймплей базується на трюках і швидкості, а ми знаходимся посеред зомбі-апокаліпсису.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається