Росія побудувала таємний торговельний канал з Індією.

Автор: Financial Times

Росія таємно купувала в Індії секретні товари і вивчала можливості будівництва в країні будівельних об'єктів для забезпечення компонентів для своїх військових зусиль, згідно з російським державним листуванням, з яким ознайомилася FT

Російське міністерство промисловості і торгівлі, яке контролює оборонне виробництво для підтримки повномасштабного вторгнення росії в Україну, у жовтні 2022 року розробило конфіденційні плани витратити близько 82 млрд рупій (1 млрд доларів на той час) на забезпечення безпеки критично важливої електроніки через приховані від західних урядів канали.

План, викладений у листах до тіньового органу зі сприяння торгівлі, тісно пов'язаного з російськими спецслужбами, мав на меті використати «значні резерви» рупій, накопичені російськими банками від бурхливого продажу нафти до Індії. Росіяни розглядали Індію як альтернативний ринок для постачання критично важливих товарів, які «раніше постачалися з недружніх країн».

Росія та її індійські партнери націлилися на технології подвійного призначення - товари як цивільного, так і військового призначення, які, згідно з документами, підлягають західному експортному контролю, а також на західних чиновників і двох бізнесменів, які раніше брали участь у цій торгівлі. Москва навіть передбачала вливання інвестицій у російсько-індійські підприємства з розробки та виробництва електроніки, як випливає з витоку файлів.

Листування показує, як росія звернулася до Нью-Делі, навіть коли прем'єр-міністр Нарендра Моді наблизив найнаселенішу країну світу до орбіти США як ніколи раніше. Під час державного візиту до Вашингтона минулого року Моді підписав низку угод про індійсько-американську співпрацю в різних сферах - від передових реактивних двигунів до штучного інтелекту.

Нарендра Моді слідує за путіним до Великої зали Кремля під час їхньої двосторонньої зустрічі в липні © Getty Images
Нарендра Моді слідує за путіним до Великої зали Кремля під час їхньої двосторонньої зустрічі в липні © Getty Images

Хоча неясно, якою мірою москва втілила в життя свій план, детальні дані про торговельні потоки свідчать про поглиблення відносин з Індією в конкретних категоріях товарів, зазначених у російському листуванні.

Зв'язки Індії з москвою стають дедалі більшим джерелом тертя у відносинах з Вашингтоном. Воллі Адейємо, заступник міністра фінансів США, написав у липні листа трьом провідним індійським бізнес-організаціям, попередивши їх, що «будь-яка іноземна фінансова установа, яка веде бізнес з російською військово-промисловою базою, ризикує сама потрапити під санкції».

Адейемо додав: «Цей підвищений ризик санкцій існує незалежно від валюти, яка використовується в транзакції».

У той час як Моді нарікає на вплив вторгнення в Україну на економіку країн, що розвиваються, і закликає обидві сторони до миру, Делі простягнув росії економічний рятувальний круг після того, як вона опинилася під західними санкціями.

Індія була основним покупцем російської сирої нафти, а загальний товарообіг між двома країнами досяг історичного максимуму в 66 мільярдів доларів у 2023-24 фінансовому році, що в п'ять разів більше, ніж у роках до вторгнення. Частина торгівлі здійснювалася в рупіях, завдяки чому у росії утворився надлишок валюти.

Кремль визнав труднощі з репатріацією російських прибутків від продажу нафти через санкції США та валютні обмеження. Російські групи використовували рупії для торгівлі золотом і купівлі товарів, щоб обійти санкції, за словами людей, які беруть участь у торгівлі, і західних чиновників.

Експорт російської нафти до Індії був незначним до вторгнення в Україну Експорт за російськими портами відправлення (млн барелів на місяць)
Експорт російської нафти до Індії був незначним до вторгнення в Україну Експорт за російськими портами відправлення (млн барелів на місяць)

Причетний до витоку листування російський чиновник центрального уряду Олександр Гапонов є заступником керівника департаменту радіоелектроніки. Це сфера особливо чутлива, оскільки росія покладається на електроніку іноземного виробництва для використання в ракетах, безпілотниках і засобах радіоелектронної боротьби.

У жовтні 2022 року Гапонов попросив непрозору московську організацію зі зв'язками з російськими спецслужбами - Консорціум із зовнішньоекономічної діяльності та міжнародної міждержавної кооперації в промисловості - представити плани придбання критично важливих компонентів в Індії.

Вадим Пойда, президент консорціуму, відповів, що він розробив «конкретні плани» з російською електронною промисловістю та «представниками відповідних індійських державних і приватних підприємств», які мають «високий потенціал» для використання кремлівських рупій.

Пойда окреслив п'ятиступеневий план, який допоможе росії витратити рупії і налагодити стабільне постачання компонентів подвійного призначення.

«росія створить закриту платіжну систему між російськими та індійськими компаніями» поза наглядом західних країн, «в тому числі з використанням цифрових фінансових активів», написав Пойда.

За оцінками консорціуму Пойди, росія може закупити компонентів на суму до 100 млрд рублів, включаючи деталі для «телекомунікаційного, серверного та іншого складного електронного обладнання», яке раніше купувалося через західні країни.

Члени консорціуму, пише Пойда, розпочали пілотні проекти з виробництва компонентів російського виробництва в Індії і провели «детальну роботу з приховування інформації про участь російських фізичних і юридичних осіб, а також про логістику поставок через треті країни».

Додаткові кошти можуть бути витрачені на підтримку спільних підприємств в Індії для електронних заводів, необхідних «для задоволення потреб російської критичної інформаційної інфраструктури».

Юридична особа консорціуму була створена в 2013 році номінально як інструмент для розробки додатків. Пойда перейняв його і перейменував у березні 2022 року, менш ніж через місяць після того, як Путін віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну. Один західний чиновник підтвердив, що група, яка згадує у витоках листування про зустрічі за участю спецслужб, є прикриттям для російської розвідки.

У листуванні, що потрапило в мережу, згадується про оплату двох конкретних митних категорій товарів - електроніки та техніки - в рупіях. Російська звітність показує, що торгівля цими категоріями товарів різко зросла з незначних обсягів у середині 2022 року.

Експорт з Індії до Росії, деномінований в рупіях, різко зріс наприкінці 2022 року. Щомісячний експорт, де рахунки-фактури деноміновані в рупіях (у доларовому еквіваленті)
Експорт з Індії до Росії, деномінований в рупіях, різко зріс наприкінці 2022 року. Щомісячний експорт, де рахунки-фактури деноміновані в рупіях (у доларовому еквіваленті)

Митні декларації також виявляють конкретні предмети, які потенційно відповідають діяльності проекту. Індійська компанія Innovio Ventures була вказана в торгових деклараціях як постачальник електронного обладнання, включаючи безпілотники, на суму щонайменше $4,9 млн до росії, а також товарів на суму $600 000, відправлених до Киргизстану. У російських деклараціях транзакції були вказані як розрахунки в рупіях.

Поставки до росії включають електронне обладнання для використання в радіоелектронних системах на суму $568 000 для російської компанії «Тесткомплект», яка потрапила під санкції США та ЄС через те, що є центральним елементом системи військових закупівель москви.

Індійський бізнесмен, знайомий з торгівлею росії з Індією, сказав, що Москва також провела попередню роботу зі створення потужностей в Індії.

«Частина цієї суми в рупіях мала бути розміщена в Індії для забезпечення необхідного виробництва товарів подвійного призначення, - сказав індійський бізнесмен. «Це може бути дешева електроніка, як, наприклад, у пральних машинах чи холодильниках».«Ви могли б або експортувати ці товари, або вилучати електроніку і відправляти її до росії», - додав він.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.1KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається