Росію чекають зміни після авіакатастрофи Пригожина - Інститут Роберта Лансінга (RLI)

Ймовірна ліквідація лідера групи Вагнера Євгена Пригожина призведе до тектонічних зрушень у політичній системі Росії.

23 серпня в повітряному просторі Росії був збитий бізнес-джет пана Пригожина. Усі 10 осіб на борту загинули, включаючи Дмитра Уткіна, який безпосередньо відповідав за військове планування Вагнера.

До офіційної ідентифікації тіла Пригожина ми вважаємо доцільним утриматися від тверджень про його смерть і визнати факт навмисного знищення літака Embraer . Також вважаємо неспроможною версію теракту на борту літака. На доступних зображеннях з місця катастрофи видно характерні пошкодження фюзеляжу, які були на місці, коли український пасажирський літак був збитий невдовзі після зльоту з Тегерана в січні 2020 року. В обох випадках були сліди осколкових пошкоджень.

Таким чином, враховуючи, що в районі інциденту не діють неурядові сили, можна припустити, що літак був збитий російською системою ППО . Політ узгоджувався з Росавіацією, і на момент інциденту поблизу не було виявлено жодних загроз, у тому числі безпілотників. Це дає підстави стверджувати, що літак знищили за наказом Кремля.

Однак ми сумніваємося, що наказ про залучення надійшов від президента Володимира Путіна чи міністра оборони Сергія Шойгу, незважаючи на те, що в обох були мотиви для усунення лідера Вагнера. Аналітики RLI заявили про високу ймовірність того, що пана Пригожина, дії якого сигналізували про можливість збройного повстання проти вищої влади, зрештою буде вбито.

Однак після того, як Путін дав Пригожину гарантії безпеки, а ФСБ закрила кримінальне провадження за фактом повстанського трюку, ризики для життя Пригожина зменшилися. За нашими оцінками, малоймовірно, що Путін сказав комусь збити літак із лідером Вагнера, оскільки це порушить його власні гарантії. Це завдало б такого ж удару лідеру країни, як і сам заколот. Згідно з опитуваннями, проведеними в Росії низкою провладних ЗМІ, понад 48% населення негативно відреагували на повідомлення про нібито смерть Пригожина. Якщо версія про його ліквідацію знайде вагоме підтвердження, Кремль втратить підтримку найбільш радикальної частини «російських патріотів».

Також малоймовірно, що за збиттям стояв міністр оборони Сергій Шойгу. З огляду на його особисті мотиви, зусилля були б надто очевидними, оскільки «марш Пригожина на Москву» відбувався на тлі його постійної критики вищого російського військового керівництва, включаючи міністра оборони та начальника Генштабу.

Можна висунути гіпотезу, що таким чином Шойгу усуне єдиного актора в сьогоднішній Росії, який міг реально чинити опір регулярній армії, і таким чином спробує повернути втрачені позиції в оточенні Путіна . Однак захоплення групи Вагнера командуванням армій не додасть сили регулярним силам. Пан Пригожин користувався величезним авторитетом серед своїх бійців, якого ніяк не можуть завоювати армійські командири. Поглинання також не вдасться згладити старий конфлікт, що бере початок від знищення сил Вагнера після того, як їхнє розташування стало відкритим для ВПС США в Сирії до тлі нестачі боєприпасів на українських полях битв.

Однак, навіть усунувши свого затятого критика, Шойгу не зміг би повністю відновити свої позиції в колі найближчих соратників Путіна, не виступаючи на передовій в Україні.

Таким чином, ми вважаємо, що авіаінцидент організував голова Ради безпеки Росії Микола Патрушев, який посилив свої позиції після заколоту Вагнера наприкінці червня.

Смерть Пригожина входить в далекосяжні інтереси Патрушева в контексті майбутніх виборів 2024 року. В результаті Патрушев зняв з передвиборчої гонки – і з медіа-простору – двох найвідоміших акторів: Євгена Пригожина та Ігоря Гіркіна, він же Стрєлков. (колишній оперативник ФСБ і ветеран війни, який зараз перебуває в слідчому ізоляторі за обвинуваченням у екстремізмі), а також практично обезголовили групу Вагнера.

Навряд чи Патрушев діє в інтересах Путіна. Швидше за все, він готується йти на вибори як повноцінна альтернатива Путіну, можливо, маючи певні знання про стан здоров'я та перспективи президента. Якщо теорія вірна, то рішення про загальну мобілізацію в Кремлі найближчим часом не приймуть. Повний призов був би вигідний Сергію Шойгу та іншим військовим керівникам. Однак з політичної точки зору це вплине на популярні рейтинги як Володимира Путіна, так і інших кандидатів, які могли б балотуватися на вищий пост у 2024 році.

Патрушев міг реалізувати план вбивства через оперативників військової контррозвідки, які керують розгалуженою мережею кадрів у збройних силах, включаючи підрозділи ППО . Планування може залучати активи Федерального агентства повітряного транспорту з доступом до польотних маніфестів, маршрутів і орієнтовного часу зльоту та посадки.

Ми переконані, що Кремль продовжить фізичне знищення інших лідерів ПВК «Вагнера», включно з командирами, які були передислоковані до Білорусі. Досить показовим для цього є закриття таборів Вагнера в цій країні, намір підрозділів вийти з Білорусі на територію Росії, а також спроби КДБ Білорусі, діючи за наказом ФСБ Росії, перешкоджати таким спробам. Це опосередковано призводить до твердження, що пан Пригожин дійсно загинув в авіакатастрофі.

Тим часом над підрозділами Вагнера, дислокованими в Африці, нависає невизначеність. Однак ми вважаємо, що вони будуть передані під оперативний контроль сил спеціальних операцій російської армії, тоді як командири ПВК «Вагнер» на місцях будуть позбавлені прямого доступу до політичного керівництва приймаючих країн . Загальна ситуація навколо вбивства Пригожина свідчить про тектонічні зрушення російських еліт. Кремль продовжить ліквідацію будь-якого джерела критики, а також спробує взяти під контроль бізнес-еліту, тримаючи її подалі від президента Путіна. Ймовірно, процес повторить переслідування «ворогів народу» в Росії в 1930-х роках. Ситуація з правами і свободами людини в Росії може різко погіршитися.

Джерело Інститут Роберта Лансінга (RLI)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається