Які бувають форми правління? | Імпульс

Привіт усім! Ми починаємо цикл статей, у яких розглянемо базові аспекти політики.

Тож для початку розберемо форми правління, які існують. Сам термін позначає спосіб організації влади в державі, за якою системою вона функціонує та взаємодіє з населенням. Це певні канони, які часто вписані у конституції держав, що диктують, як саме формуються державні органи, хто якою наділений владою тощо. При поясненні різновидів стане більш зрозуміло, про що йде мова.

Отже, які існують на цей момент основні форми правління у світі? Це республіки, монархії та диктатури. Звісно, є багато варіацій і винятків, але про це пізніше.

  1. Республіка – найпоширеніша форма правління зараз. Її суть у тому, що верховна влада належить обраним представникам народу і на певний термін. Таких термінів може бути обмежена кількість. Республіка забезпечує постійну динаміку кадрів, щоб влада не затримувалася в руках занадто довго, що призводило б до авторитаризму.
    Республіки поділяються на парламентські, де більшість повноважень належить саме органу представників, а також на президентські, де більшість влади зосереджена в особи, обраної всенародними виборами.
    Також існують директоратні республіки, де повноваження президента розподілені між кількома особами. Така система діє у Швейцарії й діяла в Україні за часів Директорії.
    Існують також специфічні форми, як, наприклад, сеймократія в Міжвоєнній Литві, коли парламент повністю перебрав на себе всі повноваження президента. Але про такі особливі випадки можемо поговорити окремо і детальніше.

  2. Монархія – це форма, у якій верховна влада належить одній людині й, зазвичай, передається у спадок. Тут знову ж таки існує поділ на абсолютні та конституційні монархії.
    Перші – це монархії, де влада монарха ніяк не обмежена. Звісно, при ньому існують органи радників і міністерства, адже одна людина фізично не може керувати сучасною державою. Абсолютні монархії, до речі, явище ранньомодерне, бо в середньовіччі було практично неможливо створити таку концентрацію влади в одних руках, тому монарх завжди мав рахуватися з дворянством та іншими привілейованими верствами. Зараз абсолютними монархіями є такі країни, як Бутан і Саудівська Аравія.
    Другі – конституційні монархії, тобто ті, де влада монарха обмежена парламентом і конституцією. Це найпоширеніша форма монархій. Часто роль монарха зведена до формальностей, як в Англії: формально монарх має право відхилити кандидатуру прем'єр-міністра, але на практиці це ще жодного разу в історії не сталося. Зараз більшість членів британської Співдружності є конституційними монархіями, а також низка держав Старої Європи – Норвегія, Данія, Нідерланди, Іспанія.

  3. Диктатура – мало хто з режимів справді називає себе диктатурою. З цього приводу процитую слова з однойменної пісні гурту Behind the Flag:

    "Диктатура – режим влади однієї особи або групи осіб, не обмежений нормами законодавства, не стримуваний будь-якими громадськими чи політичними інститутами. Попри те, що нерідко в умовах диктатури зберігаються окремі демократичні інститути, їхній реальний вплив на політику зводиться до мінімуму. Зазвичай функціонування диктаторського режиму супроводжується репресивними заходами проти політичних опонентів і жорстким обмеженням прав і свобод громадян"

    Нічого й додати, лише підсумую: диктатурою стає будь-який політичний режим, де не діє верховенство права і мирна передача влади. Всі ми добре знаємо такі держави – Білорусь, Росія, КНР, КНДР тощо.

  1. Теократія – це форма правління, де влада належить релігійним лідерам або релігійним інститутам. Яскравим прикладом є Іран, який зберігає видимість демократичних інститутів, але реальна влада належить аятолам і репресивному апарату гвардії КВІР. Також теократіями є режим Талібану і мікродержава Афон у Греції.

Запрошуємо до обговорення і запитань у коментарях, ми прагнемо, щоб люди висловлювали свої думки і в діалозі знаходили істину)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дмитро з Ями
Дмитро з Ями@Pankachka

787Прочитань
36Автори
20Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Більше від автора

  • Конституція і її функціонал | Імпульс

    Почнемо з визначення: це основний закон, викладений в одному або кількох документах. Він визначає основи правової системи, права та обов’язки громадян, а також регулює функціонування держави.

    Теми цього довгочиту:

    Конституція
  • Гілки влади і їх функції | Імпульс

    Усі демократичні режими ґрунтуються на системі стримувань і противаг, яка ускладнює консолідацію та монополізацію абсолютної влади. Цими взаємними стримуваннями є гілки влади – поділ загальної влади на законодавчу, виконавчу і судову. Давайте детальніше розглянемо кожну з них:

    Теми цього довгочиту:

    Політика

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Про всяк випадок:

Стаття 3 Конституції. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Стаття 5 Конституції. Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Ніхто не може узурпувати державну владу.

Бо ми зараз з кожної праски чуємо, що не держава для людей а люди для держави, що за лише згадку про права і свободи СБУ постукає в двері.

І також нагадаю, що ЗСУ на можуть воювати проти людей, виконувати злочинні накази, наприклад не можуть займатися насильницьким зникненнями. Отже ті хто цим займаються — не українські військові.

Жодні виключні обставини, якими б вони не були, чи то стан війни або загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи інший надзвичайний стан, не можуть слугувати виправданням насильницького зникнення. — Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень

ЗСУ та ін. військ. форм. ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян……(ст17п4КУ)

Вам також сподобається