Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Санду, дай наказ!

Посилання на оригінальний пост

Опубліковано 02.06.2023

Автор: Георгій

Придністровська Молдавська Республіка — або просто Придністров'я — є незаконним державним утворенням, яке офіційно визнається ООН як окупаційна росією територія Республіки Молдови. Про небезпеку з боку окупованої території розмови почалися ще в 2014 році, однак з початком повномасштабного вторгнення, існувала реальна загроза для Одещини та Вінничини.

Чому?

На території пмр знаходиться 2 мотострілецьких та 1 командний батальйони російської армії, орієнтовною чисельністю в 1500 о/с.
За підрахунками, що були здійснені автором Українського Мілітарного Порталу, чисельність ЗС невизнаної пмр близько 4500 о/с без ураховання прикордонних сил та спецназу Міністерства Державної Безпеки псевдореспубліки.

Таким чином з цього напрямку українським військам могли загрожувати сили розміром в одну повноцінну мотострілецьку бригаду із повним оснащенням технікою. До квітня 2022 р. кацапські війська все ще знаходилася біля Миколаєва, а десантні кораблі вс рф курсували біля узбережжя одеської області. При прориві російськіх військ до Одеси, морський десант та сили із пмр могли взяти місто в кільце.

Саморобки придністров'я чудово доповнили б зоопарк техніки СОУ
Саморобки придністров'я чудово доповнили б зоопарк техніки СОУ
Невідома бойова машина із членом ПВК "Таїрове"
Невідома бойова машина із членом ПВК "Таїрове"

Однак героїчна оборона Миколаєва зламала ці плани і загроза з боку пмр послабилася. Натомість, навпаки, з квітня почали з’являтися нахрюки про можливу операцію Сил Оборони України з демілітаризації придністров’я. Які плюси це могло дати Україні?

1. Нейтралізація будь-якої загрози для тилу України з боку пмр та звільнення сил, що забезпечують прикриття цієї ділянки кордону.

2. Поповнення обмінного фонду за рахунок роззброєння та інтернування російського контингенту в пмр. Насправді, рядовий склад батальйонів набирається переважно із місцевих жителів із подвійним громадянством. Однак офіцери здебільшого приїжджали з рф.

3. Поповнення техніки та боєприпасів за рахунок трофейного озброєння на балансі пмр та зі складів у селі Ковбасна. Техніки вистачило би на забезпечення однієї бригади корпусу резерву. Натомість цінність складів Ковбасної часто переоцінюється: упродовж 30 років вміст складів або псувався через неналежне зберігання, або потрапляв на чорний ринок.

4. Захист від ракетних обстрілів. Неодноразово калібри, пущені з Чорного Моря, долітали до Західної України через територію пмр.

Загалом, через незадовільний бойовий стан сил «миротворців» і зс пмр, та через брак стратегічної глибини, Сили Оборони України мали шанс на короткострокову успішну військову операцію.

Якщо дивитися на історію придністровського питання, то воно періодично підіймалося в ЗМІ, після чого на деякий час пропадало. Особливо гарячим був період квітня 2022 р., коли відбувся ряд незрозумілих подій на окупованій території: вибухи в парканах, підрив радіовежі, детонація ВОГів на аеродромі Тирасполь та навіть загадкова атака на будівлю МГБ ПМР.

Блазень-білогвардеєць, а за  сумісництвом -  військовий злочинець Гіркін ще 25.04.2022 віщував про вторгнення до пмр міфічних румунів.
Блазень-білогвардеєць, а за сумісництвом - військовий злочинець Гіркін ще 25.04.2022 віщував про вторгнення до пмр міфічних румунів.
Нажаль, хайпом займалися і канали-смітники, які пов'язують із урядовими особами нашої держави.
Нажаль, хайпом займалися і канали-смітники, які пов'язують із урядовими особами нашої держави.
Не знаешь про що писати - пиши казки річної давнини.
Не знаешь про що писати — пиши казки річної давнини.

Врешті решт, 1 червня 2023 р. навіть президент Зеленський офіційно заявив: "дайте наказу"!

Проте якщо ця операція несе здебільшого виигоду для України, чому вона ще досі не проведена? Відповідь проста:

ПМР — це територія Молдови. Без згоди уряду Республіки Україна не може зробити ніяких дій. А уряд пмр не поспішає робити колективний суїцид і атакувати першими.

До цієї проблеми ведуть інші:

По-перше, уряду Молдови конфлікт із Росією не потрібен. Хоча географічно між Молдовою та Росією є територія України, однак Молдова не має засобів ППО і досить вразлива до обстрілів з боку РФ. Єдиний дивізіон ППО, який має у складі комплекси С-125, прикриває небо столиці.  Періодично у ЗМІ публікували прохання до західних країн Майі Санду надати хоч якісь комплекси ППО Збройним Силам Молдови.

Єдині Зенітно-Ракетні комплекси ППО Молдови. За останнєю інформацією, навіть вони знаходяться у непрацюючому стані.
Єдині Зенітно-Ракетні комплекси ППО Молдови. За останнєю інформацією, навіть вони знаходяться у непрацюючому стані.

По-друге, у Молдови немає збройних сил. Точніше, за кількістю важкої техніки та особового складу вони слабкіші ніж усі збройні формуванні на території пмр. Навіть із урахуванням участі Сил Оборони України, молдавська армія не зможе сама контролювати деокуповані території.

По-третє, як би то не було парадоксальним, але Молдові не потрібна територія ПМР. Так, це чемодан без ручки. Хоча Санду й настоює на виведенні російських військ з території Молдови, але реінтегрувати в найближчий час молдовський уряд ці території не збирається. Чому? У 2019-2020 рр. перемога проєвропейських сил далася досить складно. Навіть зараз близько половини населення Молдови не поділяють європейський курс країни. За переписом населення 2014 р. у Републіці проживало 2,8 млн населення без врахування пмр. У пмр, за переписом 2015 р, числиться 470 тис. осіб. Залучення до політичного життя мешканців придністров’я призведе до втрати проєвропейського курсу країною. Через це найбільше до реінтеграції пмр робили саме про-російські уряди Вороніна та Додона. Також, як вже згадувалося раніше, фактичним володарем пмр є холдинг Шериф. У 2017-2019 рр. проводився ряд дій для того, щоб позбавити влади молдавського олігарха Влада Плахотнюка, тому нинішній уряд Молдови не бажає давати владу ще одному олігарху. 

У висновку можна сказати, що проблема придністров'я буде вирішуватися ще довгий час, і навряд чи військовим шляхом. Однак із програшем РФ ліквідація пмр буде лише питанням часу. Гіпотетичним вирішенням проблеми може буде дипломатичний компроміс: теріторія пмр відійде до складу Одеської області в обмін на доступ Молдови до дністровського Лиману або Дунаю (окрім 200-м дороги до порту Джурджулешти). Однак це все гіпотетичні сценарії.


Дякуємо за перегляд!

🇺🇦 Єдність в Дії

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єдність в Дії
Єдність в Дії@unityinaction

Офіційний акаунт

808Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 20 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається