Що допомагає пережити тяжкі часи

1.   Віра
Це справді дуже потужна сила. Можна вірити в що завгодно, якщо це допомагає триматися: в себе, в інших людей, у ЗСУ, Вищі Сили, Бога.

2. Емоції
Два моменти: сильні негативні емоції бажано виражати та проживати доступним та безпечним для вас та оточення способом. Якщо тримати все в собі – рано чи пізно це позначиться на самопочутті.
Не менш важливо робити щось, що наповнює позитивом, переключає увагу, допомагає розслабитися.
Також не забуваємо про якісь маленькі звичні ритуали, наприклад, чашка кави вранці чи вечірній чай, декілька сторінок книжки чи прогулянка перед сном, ранкова руханка чи йога - щось просте, що повертає вас до самих себе, викликає приємні емоції.

3.  Спілкування
Воно може приносити багато позитивних вражень та емоцій, бути справжнім цілющим ресурсом. Це і спілкування з людьми, піклування про тварин, прогулянки на природі.
А може й виснажувати та забирати останні сили. Подивіться, хто у вашому оточенні зараз? Чи це ті люди, з якими ви б хотіли підтримувати стосунки та розмову?

4. Розумове навантаження
Книги, навчання, цікаві вебінари, зустрічі – це також підтримує. Навчальні курси також можуть стати хорошою опорою для тих, хто повернуться з бойових дій. Коли людина знає, що з нею відбувається, коли розуміє, що з нею все нормально, а то, скажімо, була гостра реакція на стрес – то все стає на свої місця. Ніби все по поличкам, тривога зменшується.

5.   Фізичне
Це сон, харчування, спорт. Увага на фізичні потреби допомагає зняти напругу, дисциплінує та організовує. Спробуйте жити по режиму і ви здивуєтеся результатам. В сучасних умовах це непросто, але хоча б почати лягати в один і той же час - це вже значить багато.
Ще є дуже хороше правило: у будь-якій незрозумілій ситуації зверни увагу на тіло. Прислухайся – що воно зараз потребує? Відповідь прийде точно. І якщо ви це дасте собі, є така можливість, то ваш емоційний стан також зміниться.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юлія Коробенко
Юлія Коробенко@j_korobenko

Психологиня

86Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 25 серпня

Більше від автора

  • До чого слід бути готовими ветеранам, а також тим, хто буде їх зустрічати

    Повернення до цивільного життя – це не відпустка та полегшення, а великий стрес через зміни. Не у всіх так, але зіткнуться з цим багато хто

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Як змінює війна

    Війна жорстко змінює і залишається всередині. Ті, хто побував на війні, хто кожної миті молився за своє життя, аби воно продовжилося б ще на хвилину. Хто пройшов надлюдські випробування, бачив жахіття, смерть і стільки всього, що емоції і думки тепер складно помістити у слова.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Чим відрізняються здорові стосунки від емоційної залежності

    Як проявляється любов дорослих, а як - незрілих особистостей, інфантильних? Кордони Між дорослими людьми завжди є кордони. Є чітке розуміння: «ти», «я» і «ми». Немає цілковитого і тотального злиття і розчинення один в одному (ніби цукор у чаї – рррраз і нема!)

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається