Що стоїть за зміцненням партнерства Великобританії та Туреччини? — Atlantic Council

Що стоїть за зміцненням партнерства Великобританії та Туреччини?

Вихід Великої Британії з Європейського Союзу (ЄС) — змінив спосіб взаємодії країни з рештою світу. У багатьох відношеннях, він послужив каталізатором для поглиблення двосторонніх відносин із Туреччиною, зокрема, щодо торгівельно-економічної співпраці з Анкарою.

Оскільки Сполучене Королівство шукає нові можливості для диверсифікації своїх торгових відносин після Brexit, воно визнало Туреччину ринком інтересів і невід’ємним партнером. Зовсім нещодавно, після переобрання президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в травні, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак написав у Twitter, що він «сподівається на продовження тісної співпраці» між Сполученим Королівством і Туреччиною, «від зростання торгівлі до вирішення питань безпеки» і загрози, як «союзники по НАТО».

Обидві країни взялися за те, щоб ще більше зміцнити своє партнерство, зокрема, розпочавши переговори, щодо перегляду існуючої угоди про вільну торгівлю між Великобританією та Туреччиною. Але це зміцнення партнерства, можна спостерігати в кількох сферах, крім торгівлі, таких як інвестиції, міграційна політика та оборонна співпраця, яка базується на стратегічному партнерстві, яке уряд Великої Британії окреслив у 2010 році.

Торгівля

В рамках своєї стратегії диверсифікації торговельних партнерств, зокрема пошуку за межами ЄС, Великобританія залицялася до Туреччини, назвавши її цільовим ринком. Туреччина надає Великобританії доступ до власного ринку, а також служить точкою входу на інші динамічні ринки Східної Європи та Близького Сходу, де Сполучене Королівство має додаткові стратегічні інтереси.

Після Brexit, Туреччина та Сполучене Королівство уклали початкову угоду про вільну торгівлю, яка набула чинності 1 січня 2021 року. Угода мала на меті підтримувати преференційні торговельні відносини (замінивши митний союз ЄС-Туреччина), а також посилити майбутні двосторонні відносини. Згодом, торгівля між Великою Британією та Туреччиною зросла, із загальним обсягом торгівлі в 23,8 мільярда фунтів стерлінгів, між березнем 2022 року та березнем 2023 року — це більше на 20 відсотків, ніж у попередньому році, з урахуванням зміни цін.

Рішення про перегляд існуючої угоди, оголошене 18 липня, було прийнято після того, як перевірка виявила кілька областей, які потребують покращення, зокрема щодо послуг, даних і цифрового сектора. Якщо буде узгоджено оновлену угоду, яка зменшить торговельні бар’єри та тарифи, це може ще більше поглибити економічні зв’язки і співпрацю в більш широкому плані, між Сполученим Королівством і Туреччиною.

Однак, ці зусилля зі зміцнення британсько-турецького партнерства займуть час — переговори про нову угоду та вільну торгівлю можуть зайняти роки, а впровадження буде складним. Це також вимагатиме готовності обох сторін йти на компроміс і знаходити спільну мову. Наразі здається, що і Сполучене Королівство, і Туреччина готові відповідним чином співпрацювати. Також, малоймовірно, що зміна уряду Сполученого Королівства вплине на переговори про вільну торгівлю чи загальну траєкторію двосторонніх відносин.

Міграція, безпека та стабільність

На додаток до зростання торговельних відносин, Сполучене Королівство та Туреччина розширили геополітичну співпрацю. Обидві країни співпрацюють на різних дипломатичних фронтах і ведуть діалог з питань, що стосуються регіональної стабільності, зокрема, щодо Іраку та Сирії, а також зусиль щодо боротьби з тероризмом. 

Сполучене Королівство та Туреччина продемонстрували міцну двосторонню співпрацю в гуманітарних і міграційних питаннях, нещодавно, під час рятувальних заходів після землетрусів на початку цього року. Криза біженців, яка стала наслідком конфлікту в Сирії, значно вплинула на обидві країни з більшою кількістю міграції. Анкара та Лондон об’єдналися, щоб спробувати впоратися з цими проблемами та знайти способи пом’якшити ризики, пов’язані з кризою, наприклад, занепокоєння внутрішньою безпекою, навантаження на національні ресурси та проблеми соціальної інтеграції.

Міграція за межі сирійського контексту, зокрема контрабанда та нелегальна міграція, стала пріоритетною сферою для Великої Британії після її виходу з ЄС, що спонукало до ухвалення Закону про нелегальну міграцію 2023 року . Туреччина, яка приймає найбільшу кількість біженців у світі, була стратегічним партнером у вирішенні проблем Сполученого Королівства, пов’язаних з міграцією. Уряд Великої Британії, нещодавно, уклав угоду з Туреччиною, щодо перешкоджання бандам контрабанди людей і боротьби з нелегальною міграцією. Бажання країн підписати угоду, яка вирішує проблему, з якою обидві країни зобов’язуються протистояти, є ознакою зміцнення їхніх відносин. За словами уряду Великобританії, партнерство включатиме «центр передового досвіду» в Туреччині, який, серед іншого, збільшить обмін розвідданими між правоохоронними органами. Це ґрунтується на існуючому партнерстві, в результаті якого минулого року Міністерство внутрішніх справ Великої Британії виділило понад три мільйони фунтів стерлінгів турецьким прикордонним силам, щоб допомогти перекрити загальний шлях для мігрантів до Сполученого Королівства.

Інвестиції та оборона

Сполучене Королівство, яке прагне диверсифікувати портфелі своїх проектів і партнерів після Brexit, починає нові інвестиційні проекти. Раніше в липні, уряд Великої Британії оголосив , що надасть кредитну гарантію на суму 680 мільйонів фунтів стерлінгів для нової високошвидкісної електричної залізниці в Туреччині, призначеної для з’єднання кількох великих міст маршрутом, з меншим вмістом вуглецю. Плани з'єднують Мерсін, Адану, Османіє та Газіантеп. Останні три міста значно постраждали від землетрусів, на початку цього року.

Співробітництво в галузі оборони, також, сприяло поглибленню двосторонніх зв’язків Великобританії та Туреччини. Обидва партнери брали участь у навчанні та розбудові потенціалу, спільних військових операціях, а також у торгівлі та обміні технологіями, пов’язаними з обороною. А в останні роки, оборонна промисловість Великобританії уклала різні угоди з турецькими колегами. Туреччина імпортувала британську зброю протягом кількох років (крім короткої зупинки нових експортних ліцензій на продаж зброї до Туреччини, наприкінці 2019 року, через військову активність Туреччини в Сирії. Ліцензування відновлено у 2021 році). Минулого року, міністр оборони Великобританії зустрівся з турецьким колегою і стверджував, що обидві країни мають давнє оборонне партнерство, яке ґрунтується на їх розширеній співпраці.

Проте, напруга виникла, коли стратегічні та зовнішньополітичні пріоритети Сполученого Королівства та Туреччини розходяться, наприклад, у випадку Сирії. Крім того, рішення Туреччини придбати систему протиракетної оборони російського виробництва С-400 у 2019 році, викликало занепокоєння щодо довіри до партнерства через потенційні ризики для безпеки, пов’язані з проблемами сумісності з системами оборони НАТО. Конкуруючі проблеми безпеки, особливо щодо участі Туреччини на Близькому Сході та в Східному Середземномор’ї, також іноді сприяли ускладненням для Анкари та Лондона.   

Тим не менш, британсько-турецькі зв’язки зміцнюються — і це відбувається не лише завдяки торгівлі. Країни працюють разом, щоб вирішити глибоко вкорінені проблеми, такі як нелегальна міграція та контрабанда, особливо у зв’язку з посиленням імміграційної політики після Brexit, і оскільки ризики продовжують розвиватися у всьому світі, також розвивається оборонна співпраця між обома країнами, чия стратегія та безпека занепокоєння тісно пов'язані. Якщо Сполучене Королівство і Туреччина продовжуватимуть ту ж траєкторію, їхні відносини будуть посилюватися. 


Джерело — Atlantic Council

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається