Що таке БТР-60

У світлі отримання більше сотні БТР-60ПБ від Болгарії та наявності великої кількості цих машин на гноївнях складах ми вирішили зробити серію матеріалів по радянськім та українським БТР 60/70/80/3/4.

За більш ніж 80 років історії було створено чимало модифікацій та різного роду кракозябр (див. чотири фото нижче) на базі БТР-60 тому ми розглянемо лише першу версію БТР-60П та найбільш "актуальну" БТР-60ПБ.

БТР-60П

БТР-60 став першим у серії радянських колісних чотиривісних бронетранспортерів, що вироблявся серійно, неодноразово модернізуючись, з 1960 по 1987 роки. Також вироблявся за ліцензією в Румунії, під позначенням TAB-71. Бронетранспортер БТР-60 (ГАЗ-49) призначався для перевезення десанту та перебував на озброєнні у стрілецьких дивізіях.

Являє собою бойову колісну чотиривісну, з усіма ведучими колесами, плавучою броньовану машину з відкритим дахом, озброєний 7,62-мм кулеметом СГМБ. Бойовий розрахунок складається з двох членів екіпажу - командира та водія та 14 членів десанту. БТР має протикульове бронювання корпусу з товщиною броньових листів 6 та 8 мм. В БТР-60П встановлені два шестициліндрові чотиритактні карбюраторні двигуни ГАЗ-40П потужністю 90 к.с. кожен. Двигуни, кожен у зборі зі зчепленням, коробкою передач та коробкою відбору потужності на водометний рушій, жорстко закріплені на загальній рамі та разом з нею складають силовий агрегат, який встановлений у корпусі БТР на п'яти опорах із гумовими подушками. Кожен двигун має автономні системи, що забезпечують його роботу. Єдиними для обох двигунів є паливні баки та підігрівач. Передача крутного моменту від кожного двигуна до провідних мостів здійснюється окремо. Правий двигун кінематично пов'язаний з першим та третім мостами, а лівий – з другим та четвертим. Кулестійкі шини великого профілю розміру 13.00-18" мають централізовану систему регулювання тиску повітря. Широка колія дозволяє БТР рухатися за танками, а чотири майже рівномірно розташованих ведучі мости забезпечують подолання ровів/окопів шириною до 2 м. Два паливні баки загальною місткістю 290 л заправлялися бензином Б-70. Запас ходу на одній заправці під час руху шосе становить 500 км.

БТР-60ПА

Однак БТР-60П був досить швидко модернізований до БТР-60ПА (випускався з 1963, додали дах), а потім і до БТР-60ПБ (випускався з 1964, додали башту з КПВТ та ПКТ).

При цьому в процесі модернізації були додані всім відомі антилюдські лючки для десанту. Також крім встановлення башти та супутнього до неї обладнання були покращені засоби спостереження у водія та командира, доданий двосекційний масляна помпа двигуна, фільтр відцентрового очищення масла, компресор вищої продуктивності, посилена підвіска та роздавальні коробки. Також був посилений захист який тепер складався з катаних броньових листів завтовшки 6, 8 та 10 мм. Вага БТР збільшилась з 9,8 т до 10,3 т. Проте ці зміни призвели до зменшення кількості десанту з 14 чоловік до 8.

Стосовно актуальності БТР-60 в сьогоденні є досить різні думки, але це питання було досить добре розкрито в цій статті Мілітарного, з якою радимо ознайомитись аби не повертатись до цього питання. Також в нашій Бібліотеці є певна література по БТР-60ПБ.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PS Magazine українською
PS Magazine українською@PsMagazineUA

Команда перекладачів і авторів

2.6KПрочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 20 лютого

Більше від автора

  • 3D-друк і вогнепальна зброя

    З кожним днем питання друкованої зброї все частіше спливає в інтернеті та публічному обговорені.

    Теми цього довгочиту:

    3d Друк
  • Ризики для торговельних суден в сучасній зоні бойових дій.

    Більш ніж два роки активних бойових дій в Чорному морі та атаки хуситськими угрупуваннями торговельного судноплавства в Червоному морі, змушують звернути увагу на засоби ураження які застосовувались проти суден, і шкоду які такі засоби можуть спричинити суднам.

    Теми цього довгочиту:

    Флот

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається