Що треба знати про біль у спині?

Головні факти:

✔️Це дуже розповсюджений симптом, він зустрічається дуже часто в усьому світі, в усіх вікових групах. Біль в нижній частині спини — одна з найчастіших причин тимчасової втрати працездатності.

✔️Переважна більшість епізодів гострого болю у спині тривають недовго і не викликають серйозних наслідків для здоров’я, але мають тенденцію повторюватися час від часу.

✔️Для більшості людей з болем у нижній частині спини неможливо встановити джерело болю, і такий біль класифікується як неспецифічний біль у спині.

✔️Сучасні гайдлайни розглядають неспецифічний біль у спині як комплексний стан з багатьма причинами, в тому числі психологічні, соціальні, біофізичні фактори, супутні захворювання. Такий підхід називають біопсихосоціальною моделлю болю.

✔️Куріння, ожиріння, малоруховий спосіб життя — фактори, асоційовані з гіршим загальним станом здоров’я, також асоційовані з частотою епізодів болю в нижній частині спини.

Коли треба звернутися до лікаря?

Більшість епізодів болю у спині не є серйозною небезпекою і не потребують звернення до лікаря. Але є так звані червоні прапори — супутні симптоми, при яких треба обов'язково звернутися до лікаря і виключити наявність серйозного захворювання (перелом хребця, інфекцію, пухлину та інші).

- Біль у грудях, який погіршується при зусиллі

- Раптовий приступ слабкості, оніміння або неможливість рухати кінцівкою

- Труднощі з промовою або запаморочення

- Втрата рівноваги, труднощі з ходінням

- Сильний біль у животі

- Головний біль і затуманений зір

- Труднощі з контролем сечовипускання або випорожнення кишківника

- Оніміння в області паху

- Cтрілючий біль в ОБОХ ногах, особливо з онімінням

- Значна втрата ваги без зрозумілих причин

- Висока температура

- Біль не проходить довше 6 тижнів і погіршується

- Травма

- Рак в анамнезі

Що пропонують сучасні медичні рекомендації при неспецифічному гострому, хронічному болю у спині та для їх профілактики?

✅ Просвітництво. Люди краще справляються с болем, коли мають адекватну інформацію про рекомендовані методи терапії неспецифічного болю в спині та знають, що в більшості випадків він не є наслідком серйозного пошкодження тканин, проходить чи зменшується з часом і не несе великої небезпеки для здоров’я.

✅ Залишатися активним, рухатися і працювати наскільки дозволяє стан. Уникати періодів довгого нерухомого відпочинку, постільного режиму.

⚠️ Знімки (рентген, МРТ тощо) показані тільки якщо лікар підозрює конкретне захворювання, яке потребує іншої стратегії лікування ніж неспецифічний біль у спині. В інших випадках знімки можуть погіршити прогноз через клінічно незначні знахідки на знімках і неадекватні методи лікування, тому не рекомендуються. Якщо з болем у попереку вас одразу не відправляють на МРТ - все правильно роблять. І ніколи не біжіть робити ті знімки самі перед тим, як піти до лікаря - тільки лікар повинен визначати, чи вони вам потрібні.

✅Фізична активність і тренування рекомендовані для хронічного болю у спині. При тому немає даних про переваги якихось конкретних видів тренувань. Будь-яка фізична активність покращує стан.

⚠️ Деякі гайдлайни взагалі не рекомендують пасивні методи, такі як масаж, мануальна терапія, акупунктура, інші вважають їх опціональними. Ці методи не мають доказаної ефективності.

⚠️ Застосування знеболювальних препаратів рекомендують тільки якщо немедикаментозна терапія не дає результатів.

✅ Біопсихосоціальна модель болю повинна застосовуватися для терапії болю у спині. Рекомендують розглядати необхідність психотерапії та психологічної допомоги, зміни способу життя тощо.

Посилання на джерела:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573870/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573872/

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Фітнес без булшіту
Фітнес без булшіту@nobullshitfitness

242Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 11 січня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається