Шпигунська діяльність Яна Марсалека на користь Росії.

Автор оригінального тексту: Пекка Калліоніемі

У сьогоднішньому #vatniksoup я розповім про австрійського бізнесмена-втікача та російського оперативника Яна Марсалека (@derJanMarsalek). Він найбільш відомий через скандал з Wirecard, а також через те, що переказував гроші російським спецслужбам та на операції ПВК "Вагнера".

Image

Діда Яна, Ганса Марсалека, також підозрювали в тому, що він був російським шпигуном. Ганс, переконаний соціаліст, був відповідальний за допомогу радянській владі у викраденні щонайменше чотирьох осіб та незаконному перевезенні їх до Москви для катувань і допитів.

Image

Австрію прийнято вважати розсадником російського шпигунства, і цю тему я вже висвітлював раніше.

Марсалек почав працювати в компанії Wirecard у 2000 році, а в 2010 році став операційним директором фірми. Спочатку компанія зосередилася на платіжних операціях в Інтернеті для порноіндустрії та азартних ігор, але з часом агресивно розширилася, купуючи інші бізнеси.

Wirecard маскувала свої фінансові проблеми за рахунок натурального зростання, додаючи доходи із зовнішніх джерел та штучного завищення прибутку. Компанія також агресивно атакувала своїх критиків, навіть найняла хакера для проникнення в компанії, які критикували Wirecard.

Image

У 2019 році Financial Times опублікувала низку розслідувань, включаючи скарги викривачів та внутрішні документи, які викрили багаторічні шахрайські схеми компанії. У червні 2020 року Wirecard подала заяву про банкрутство після того, як стало відомо про зникнення 1,9 мільярда євро.

Незабаром після цього Марсалека звільнили, і він одразу ж втік. Перед тим, як зникнути, він збрехав своїм колегам, що збирається на Філіппіни, щоб довести свою невинуватість. Розслідування @bellingcat, @derspiegel і @thisisinsider показало, що Ян полетів до Мінська, Білорусь.

У липні 2020 року видання Handelsblatt повідомило, що Марсалека підозрюють у перебуванні в Росії, де він, як вважають, живе під наглядом російського ГРУ в підмосковному особняку. За даними Die Welt, Марсалек перебував у тренувальному центрі ФСБ Росії в Балашихі, передмісті Москви.

Станом на 2020 рік Ян був особою, яка цікавила багато західних спецслужб через його бізнес із ГРУ. У Мюнхені він жив навпроти російського консульства. За деякими даними, Марсалек контактував з російською розвідкою через Товариство австрійсько-російської дружби.

Image

Офіційні представники розвідки заявили, що послуги Wirecard використовувалися для фінансування російських таємних операцій, оплати інформаторів та військових підрядників, а також для фінансування секретних проектів і закупівель озброєнь. Ян також звертався до співробітників Wirecard Bank з проханням порушити правила захисту даних.

Схоже, Марсалеку подобається Росія, оскільки за останні 15 років він відвідав цю країну понад 60 разів. За даними @bellingcat, його імміграційне досьє налічує майже 600 сторінок. Його поїздки зазвичай тривали менше 24 годин, що свідчить про те, що він приїжджав туди не для того, щоб оглядати визначні пам'ятки.

Image

З 2015 року "Марсалек" також працює в Лівії, нібито намагаючись створити наймані сили для захисту комерційних інтересів у країні, спустошеній громадянською війною з 2014 року.

Як ми тепер знаємо, Росія використовує ПВК на кшталт "Вагнера" для заробляння грошей у таких країнах, як Лівія.

Починаючи з 2017 року, російські ПВК були надзвичайно активними в Лівії, і першим випадком присутності російських військ і військ ПВК "Вагнера" в країні були промислові об'єкти в Лівії, про спільне володіння якими неодноразово заявляв пан Марсалек.

Він співпрацював з Австрійсько-російським товариством дружби, передаючи їм секретні документи, отримані від австрійського міністерства внутрішніх справ та служби безпеки BVT, а також надавав геополітичні консультації і передавав секретні документи австрійській ультраправій популістській партії FPÖ.

Марсалек також отримав секретні звіти Організації із заборони хімічної зброї, які він розкрив своїм діловим партнерам у 2018 році після отруєння Скрипалів у Солсбері, і які були засекречені. Він також стверджував, що володіє формулою "Новачка".

Image

У вересні 2023 року у Великій Британії розпочався судовий процес над п'ятьма болгарами, яких звинувачують у тому, що вони були частиною російської шпигунської мережі і нібито отримували завдання від Марсалека. Однією з них була відзначена нагородами косметологиня, яка керувала салоном краси в Лондоні під назвою Pretty Woman.

Болгар звинувачують, серед іншого, у допомозі російській державі в плануванні викрадення людей у Великій Британії та в організації операції стеження в Чорногорії. Розслідування, проведене у 2023 році, дійшло висновку, що Ян був завербований як російський агент щонайменше десять років тому.

Image

За деякими даними, пан Марсалек зараз живе в Дубаї і займається реорганізацією російських операцій в Африці. Дехто навіть припускає, що він може замінити покійного Євгена Пригожина на посаді очільника найманської компанії "Вагнер".

Оригінальний текст у соцмережі Х.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ksamax
Ksamax@ksamax

189Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 21 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається