Чи перетне НВАК китайсько-м'янманський кордон для забезпечення безпеки?

Chinese soldiers march in formation in Beijing’s Tiananmen Square on 30 September 2023. (Pedro Pardo/AFP)
Китайські солдати марширують строю на площі Тяньаньмень у Пекіні, 30 вересня 2023 р. (Pedro Pardo/AFP)

Кореспондент Lianhe Zaobao Юй Цзеюань зазначає, що хоча нещодавні бойові навчання командування Південного театру дій Китаю на китайсько-м'янманському кордоні спрямовані на перевірку можливостей НОАК, це, очевидно, є формою попередження для всіх сторін, залучених у війну на півночі М'янми. Деякі навіть підтримують ідею розгортання китайських військових через кордон для вирішення серйозних, довгострокових проблем контрабанди, торгівлі наркотиками та телефонного шахрайства на півночі М’янми.

На тлі бойових дій на півночі М'янми і після того, як минулого тижня було спалено понад сто вантажівок, що в'їжджали до М'янми з Китаю, командування Південного військового центру Китаю оголосило 25 листопада про початок військових навчань з бойовою стрільбою на китайській стороні китайсько-м'янманського кордону і про готовність військових до реагування на різні надзвичайні ситуації.

Застереження для всіх сторін.

На думку вчених, які вивчають китайську армію, НВАК може спробувати перетнути кордон і атакувати супротивника в разі необхідності, намагаючись вирішити такі застарілі проблеми, як контрабанда, торгівля наркотиками і телекомунікаційне шахрайство на півночі М'янми, які становлять серйозну загрозу для китайських громадян.

У повідомленні газети Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) "Дейлі" від 26 листопада говориться, що навчання з бойовою стрільбою, проведені командуванням Південного театру воєнних дій, були спрямовані на перевірку мобільності, здатності контролювати кордон і вогневої потужності військових підрозділів. О 9 годині ранку 25 листопада на південно-західному кордоні провінції Юньнань було дано команду на початок навчань. Підрозділи прибули до місця проведення навчань і провели бойові стрільби в шаховому порядку на своїх ділянках і напрямках.

Під централізованим командуванням Південного ТВД підрозділи-учасники навчань діяли відповідно до свого бойового угруповання і здійснювали скоординовані, систематичні атаки, беручи участь у відпрацюванні практичних дій, таких як прикордонний контроль. Одночасно кілька ударних підрозділів швидко увійшли у визначений район і завдали точних ударів кількома хвилями і з різних напрямків по визначених цілях.

... китайські військові роблять попередження всім сторонам, що беруть участь у війні, як з точки зору запобігання поширенню війни на територію Китаю, так і з точки зору запобігання можливого напливу біженців до Китаю.
This photo taken on 10 November 2023 shows fighters of the ethnic rebel group Ta'ang National Liberation Army (TNLA) walking down a street market in the town of Namhkam in northern Shan state. (Mai Nyi/AFP)
На цій фотографії, зробленій 10 листопада 2023 року, зображені бійці етнічної повстанської групи Національно-визвольної армії Таанг (TNLA), які йдуть вуличним ринком у місті Намхкам на півночі штату Шан. (Mai Nyi/AFP)

У коментарі газети "Женьмінь жибао" від 26 листопада зазначається, що обов'язком НВАК є рішучий захист національного суверенітету, стабільності кордонів, а також життя і майна людей. Навчання з бойовою стрільбою на китайській стороні китайсько-м'янманського кордону підвищать почуття відповідальності і пильності військ перед потенційними загрозами і кризами, а також посилять спроможність військових підрозділів контролювати кордон, щоб НВАК могла ефективно виконувати свою місію за командуванням.

Офіційний сайт Народного уряду провінції Юньнань оголосив 24 листопада, що навчання відбудуться в таких районах, як місто Маньши, місто Руйлі і повіт Геньма. Під час навчань заборонено в'їзд у ці райони сторонньому персоналу і всім літальним апаратам. Крім того, заборонено фото- і відеозйомку військ і поширення інформації, пов'язаної з навчаннями, через різні медіа-платформи без відповідного дозволу.

Очевидно, що китайські військові роблять попередження всім сторонам, що беруть участь у війні, як з точки зору запобігання перекиданню війни на територію Китаю, так і з точки зору запобігання можливого напливу біженців до Китаю.

Боротьба з центрами шахрайства.

Шанська область на півночі М'янми межує з Китаєм, і її основними мешканцями є етнічні меншини М'янми. Протягом тривалого часу він зберігає відносно високий ступінь автономії від м'янманського уряду, маючи власні збройні сили.

Фактичний контроль над північною М'янмою тривалий час перебував у руках збройних сил з різних регіонів, а деякі райони навіть займалися наркоторгівлею, щоб утримувати свою армію, і водночас використовували армію для захисту діяльності з незаконного обігу наркотиків. Останніми роками північна М'янма також стала центром телефонного шахрайства, жертвами якого стало багато китайців.

... речник військової хунти Зо Мін Тун заявив, що М'янма була поінформована про навчання і що вони не підривають політику невтручання Китаю у внутрішні справи М'янми.
This photo taken on 9 November 2023 shows a fighter of the ethnic rebel group Ta'ang National Liberation Army (TNLA) walking past the police station in the town of Namhkam in northern Shan state. (Mai Nyi/AFP)
На цій фотографії, зробленій 9 листопада 2023 року, зображений боєць етнічної повстанської групи Національно-визвольної армії Таанг (TNLA), який проходить повз поліцейську дільницю в місті Намхкам на півночі штату Шан. (Mai Nyi/AFP)

Протягом останніх кількох місяців Китай закликав усі сторони в М'янмі суворо боротися з телефонним шахрайством на півночі М'янми і підтримав депортацію до Китаю або самогубство членів сім'ї Мін Сюечан - місцевого угруповання, причетного до телекомунікаційного шахрайства на півночі М'янми. Наразі понад 30 000 осіб, причетних до телефонного шахрайства, були репатрійовані до Китаю.

27 жовтня місцеве збройне угрупування Армія Національного демократичного альянсу М'янми (MNDAA), високо піднявши прапор боротьби з телефонним шахрайством, послідовно захопило кілька опорних пунктів військової хунти на півночі М'янми і зараз атакує столицю штату Коканг - місто Лауккай на китайсько-м'янманському кордоні. В Інтернеті з'явилася інформація, що MNDAA отримала мовчазну згоду китайської сторони на боротьбу з телефонним шахрайством і навіть "підібрала" в лісі автоматичні гвинтівки китайського виробництва Type 95 і сучасне обладнання, таке як безпілотники.

Але речник військової хунти Зо Мін Тун заявив, що М'янма була поінформована про навчання і що вони не підривають політику невтручання Китаю у внутрішні справи М'янми. Він додав: "Військові зв'язки між Китаєм і М'янмою є міцними, а співпраця між обома арміями є дружньою і нарощується".

In this photo taken on 8 March 2023, members of the ethnic rebel group Ta'ang National Liberation Army (TNLA) take part in a training exercise at their base camp in the forest in Myanmar's northern Shan State. (AFP)
На цьому фото, зробленому 8 березня 2023 року, члени етнічної повстанської групи Національно-визвольної армії Таанг (TNLA) беруть участь у тренувальних навчаннях у своєму базовому таборі в лісі на півночі штату Шан у М'янмі. (AFP)

Оскільки телефонне шахрайство завдало величезних збитків жителям Китаю і зашкодило іміджу китайського уряду, китайська громадськість сподівається, що влада посилить свої зусилля з викорінення притулків телефонного шахрайства на півночі М'янми.

Якщо Китай зможе брати участь в операціях за кордоном, це не лише усуне першопричини контрабанди, наркоторгівлі та телефонного шахрайства, які ставлять під загрозу безпеку китайських громадян, а й посилить здатність НВАК воювати за межами своїх кордонів. - Ван Юнфей, китайський військовий експерт.

Підтримка розгортання військ за кордоном.

У своїх соціальних мережах відомий китайський військовий експерт Ван Юнфей закликав Китай бути більш відкритим і розгортати війська за межами країни, де це необхідно, для ліквідації ворожих збройних угруповань, які завдають серйозної шкоди інтересам китайських громадян і впливають на внутрішню безпеку, поважаючи при цьому суверенітет і територіальну цілісність сусідніх країн.

Ван сказав, що "повага до суверенітету сусідніх країн" передбачає завчасне інформування сусідніх країн про те, що операція НВАК за кордоном буде спрямована лише проти ворожих угруповань і бойовиків і не буде атакувати їхні урядові війська, окупувати їхню територію або розміщувати там свої війська на постійній основі. Після завершення операції війська негайно повернуться на свої території.

Він додав, що операції за кордоном є звичайною міжнародною практикою, наприклад, атаки США в Афганістані, Сирії та Ірані, напад Туреччини на Робітничу партію Курдистану і боротьба Індії проти антиіндійських сил в Кашмірі. Якщо Китай зможе брати участь в операціях за кордоном, це не лише усуне першопричини контрабанди, наркоторгівлі і телекомунікаційного шахрайства, які загрожують безпеці китайських громадян, але й посилить здатність НВАК воювати за межами своїх кордонів.

Хоча раніше Китай виступав проти розміщення навіть одного солдата за кордоном, міжнародна реакція на розгортання великої кількості миротворців в інших країнах не викликала жодних негативних наслідків. Деякі країни навіть вітали цей крок.

Chinese soldiers take part in a counterterrorism exercise during the multinational UN peacekeeping live exercise “Shared Destiny-2021” held by Chinese military at a tactical training base of the Chinese People’s Liberation Army in Zhumadian, Henan province, China on 15 September 2021. (Jade Gao/AFP)
Китайські солдати беруть участь в антитерористичних навчаннях під час багатонаціональних миротворчих навчань ООН "Спільна доля-2021", які проводяться китайськими військовими на базі тактичної підготовки Народно-визвольної армії Китаю в Чжумадяні, провінція Хенань, Китай, 15 вересня 2021 року. (Джейд Гао/AFP)

Пропозиція Вана отримала багато лайків, що свідчить про те, що багато людей підтримують його погляди.

Однак китайська влада завжди наголошувала на невтручанні у внутрішні справи інших країн. На думку Китаю, конфлікт на півночі М'янми залишається внутрішньою справою М'янми, і малоймовірно, що НВАК буде діяти за межами Китаю.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявив 20 листопада: "З моменту початку конфлікту на півночі М'янми Китай відіграє конструктивну роль у власному розумінні цього слова. Ми активно працюємо над заохоченням мирних переговорів, закликаємо відповідні сторони в М'янмі ставити добробут людей на перше місце, якнайшвидше припинити бойові дії, вирішити розбіжності шляхом діалогу та консультацій і не допустити ескалації ситуації".

Він додав: "Ми сподіваємося, що відповідні сторони співпрацюватимуть з Китаєм, щоб допомогти відновити мир і стабільність у М'янмі якнайшвидше".

Але якщо ситуація на півночі М'янми вийде з-під контролю і призведе до напливу біженців до Китаю, або якщо північна М'янма продовжить залишатися притулком для телефонного шахрайства і наркоторгівлі, пропозиція Ван про розгортання військ за кордоном, можливо, отримає ще більшу громадську підтримку.

Ця стаття була вперше опублікована в Lianhe Zaobao під назвою "Чи перетнуть китайські війська кордон для боротьби з ворожими угрупованнями?". .

Юй Цзеюань

Пекінський кореспондент і старший науковий співробітник, Ляньхе Заобао.

Оригінальне посилання

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ksamax
Ksamax@ksamax

189Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 21 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається