• Скількох вчених спалила інквизиція? • І все ж таки Рівнодення це коли день дорівнює ночі!

“Всім відомо”(тм) що інквизиція спалила всіх вчених. А хто може сказати, кого саме? Втім якщо всіх спалили то й казати нема про кого, але звідки тоді вчені могли взятися, якщо їх всіх спалили?


Перш за все на думку спадає Галілей. Але його не спалили, а відправили під домашній арешт на власну віллу. Звісно неприємно, але не так неприємо як смерть на кострі.

Далі кажуть про Джордано Бруно, якого дійсно спалили, але він був не вченим, а монахом, і дійсно проповідував всі можливі єресі, а ґеліоцентричну систему він проповідував лише тому, що вона видавалася йому черговою єрессю.

Отже Джордано Бруно був релігійним єретиком, а ми розглядаємо саме вчених.

Коротше, спалення інквизицією “всіх вчених” обмежується буквально парою випадків, причому спалені вони були саме за релігійні єресі а не наукові відкриття.


Питання ґеоцентричної vs ґеліоцентричної системи було по суті єдиним випадком, коли Церква втручалася в наукову суперечку. Слід зауважити, що ґеоцентрична система була не якось “церковною” а науковою теорією. До речі, насправді Земля не обертається навколо Сонця: вони обертаються навколо спільного центру мас.

Щоби далеко не ходити, інший приклад такої догматизації науки — це Юліанський календар, створений ще античними вченими і впроваджений поганцем Юлієм Цезарем. Мета його була суто практичною: впорядкувати облік часу з прив’язкою до сонячного циклу, бо до того з цим був повний треш: вставлявся додатковий місяць без ніякої системи, могли навіть з политичних міркувань.

Однак, оскільки Юліанський календар все одно сповзав відносно сонячного циклу, так само, з метою правильного обчислення Великодня був створений науковцями Григоріанський календар, який по суті той самий Юліанський лише за баг-фиксом.

І от виходить, що православній церкві календарем поганця Цезаря користуватися не западло, а календарем Папи Римського — западло: просто дитячий садочок!


Зараз православна церква користується Новоюліанським календарем, але Великдень обчислюється за Александрійською пасхалією, себто за розрахунками вчених у Александрії Єгипетській за Юліанським календарем.

Це означає, що дата Великодня, яка має бути прив’язана до Весняного Сонцестояння, в православних обчислюється неправильно, причому чим далі тим більшою буде ставати помилка.

А все через те, що за наукові розрахунки практично античних часів православна церква чіпляється як за якусь релігійну догму. Я вважаю, що календар має бути Григоріанським, котрим ми й так користуємося.

Новоюліанський на практиці не відрізняється від Григоріанського, тільки там заморочена система обчислення високосних років, тому в 2800-му році буде різниця в 1 день.

В теорії це дає більшу точність, однак Земля обертаєтсья не по теорії, а як незварене яйце бо має рідке ядро, себто неравномірно.

Через це навіть існує практика додавання “високосної секунди”, однак її вже вирішено скасувати, бо через таку “точність” більше проблем ніж користи. Тому на практиці “точність” Новоюліанського календаря нікому непотрібна.


Себто православна церква спочатку користувалася супернеточним нікому непотрібним календарем, а тепер користується суперточним нікому непотрібним календарем, а випадку Великодня і перехідних свят — продовжує все одно користуватися супернеточним нікому непотрібним календарем.

Нащо тоді така точність, якщо Великдень все одно з’їде аж на літо?

Отже оскільки ми все одно користуємося Григоріанським календарем, і його точности вистачає для наукових розрахунків, ніщо не заважає користуватися ним й православній церкві. Я гадаю, що це був би епохальний символичний крок.

До речі, як донедавна було два стилі календаря, на Західній Україні так було завжди, оскільки в Австро-Угорщині був Григорианський календар, а українці, як православні так й греко-католики, користувалися юліанським. Зверніть увагу на подвійну дату:

В рашистському райху такої проблеми не було, оскільки як в церкві так й в побуті користувалися одним кривим календарем.

Різні календарі це ненормально, навіть якщо вони практично ідентичні, як Новоюліанський і Григоріанський!

Навіть зараз православна церка Финляндії користується Григоріанським календарем і Григоріанською пасхалією, отже тут ніякої теологичної проблеми нема.


Втім звісно перехід на Новоюліанський календар можна лише вітати, оскільки наприклад свято Івана Купала повернуло свій язичницький сенс Літнього Сонцестояння, яке також бурхливо відмічають шведи. Константинопольський патріархат вже давно користується Новоюліанським календарем.


Отже Церква має користуватися досягненнями науки, а не догматізувати їх. Втім історично Церква спалювала не вчених, а псевдовчених п%здаболів таких як Джордано Бруно чи сьогоднішні вікіпедисти. Себто не знищувала, а захищала науку.

Наприклад якщо з Джордано Бруно 7 років вели богословські диспути доки переконалися, що він дійсно упоротий, то вікіпедисти забанять за все що недосяжно їхньому розумінню навіть не замислюючись, оскільки якщо б вони були здатні замислитися вони б не були вікіпедистами.

Тобто якщо б у часи Галілея була Вікіпедія, ми б зараз вважали, що Земля пласка.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кі
Комодори і Вори@Komodory_i_Vory

423Прочитань
6Автори
5Читачі
На Друкарні з 10 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається