слухайте музику;)

ще минулого понеділка хотіла написати про прослуховування музики але поки збиралася писати, в мене з'явилася думка, що це надто банально якось і дуже очевидно про таке писати. тому я стрималась. але на днях в твітері я побачила твіт, де дівчинка писала, що вже дуже давно не слухає музику... приблизно з початком війни...і вона поділилася своєю думкою, що зараз би дуже хотіла щось слухати але якось її списки музичні дуже застарілі і зовсім її емоційно не тішать, тому я все ж вирішила написати.

музика це моральний закон. вона наділяє всесвіт душею, думку крилами, уяву здатністю до польоту, а життю надає чарівності. ©Платон

цілком ймовірно, що музика виникла одночасно із зародженням самого життя. вважають, що перші музичні інструменти — флейти вирізьблені з кісток птахів і слонів існували вже 35-40 тисяч років тому. птахи, морські ссавці і інші тварини спілкуються між собою з допомогою різноманітних звуків і навіть мелодій

музика - це універсальна мова, яка викликає в нас емоції і навіть породжує пристрасть. якщо ми чуємо свою улюблену пісню, настрій миттєво поліпшується. заспокійлива композиція допомагає розслабитися повільна і журлива мелодія підштовхує до роздумів і навіть викликає тугу. музика спонукає до творчості мотивує, надихає. а ще впливає на нас фізично, ми похитуємо ногою в такт плескаємо в долоні чи танцюємо. тож музика здатна змінювати нас. є пари, які які люблять спілкуватися музикою. кохані один одному відправляють композиції, які сподобалися. або хочуть щось сказати, і говорять це якоюсь піснею;)

за результатами досліджень, ми піддаємося позитивному впливу музики ще від самого народження. у 1980-х роках доктор Ван де Карр з Гейварда штат Каліфорнія здійснив серію експериментів і виявив: коли матері та її ще не народженій дитині вмикали музику, це позитивно впливало на подальший фізичний і психічний розвиток малюка, сприяло тіснішому зв'язку між ним і матір'ю, добре позначалося на грудному вигодовуванні (якщо порівнювати з дітьми і матерями яким музику не вмикали). музика також позитивно впливає на новонароджених: у них покращується настрій, знижується рівень стресу, нормалізується сон, розвивається пам'ять і когнітивні здібності, поліпшується робота мозку. також музика допомагає всім нам зосередитися, підвищує працездатність.

згідно з дослідженнями, горбаті кити творять власну музику, багато елементів якої зокрема ритм, фрази та музичну форму використовують і люди

музика також допомагає зменшити прояви набутого слабоумства, тривоги та інших психічних розладів. її використовують під час лікування і реабілітації онкохворих та пацієнтів після операції. одне дослідження виявило, що музична терапія допомогла хворим на рак розслабитися, у них зменшувалися больові відчуття. інше ж показало, що музика поліпшує якість життя хворих.

коли ми слухаємо приємну музику, в мозку виробляються нейроактивні сполуки, які прямо впливають на наше психічне здоров'я. наприклад, мелатонін нормалізує сон, дофамін стимулює мозкові центри винагороди і задоволення. коли ж лунає музика, яка нам не подобається або здається тривожною, активізується мигдалина мозковий центр, що відповідає за захист і втечу через це в організмі виділяється велика кількість адреналіну.

отже, музика здатна справляти сильний позитивний вплив на психічне здоров'я, але для цього вона повинна стати частиною вашого життя. доктор Сюзен Гансер, співавторка книжки "Контроль над стресом і болем за допомогою музики", та засновниця відділення музичної терапії в музичному коледжі Берклі пояснює, майже кожна частина нашого мозку реагує на музику. це вражає, адже небагато стимуляторів здатні на таке.

слухаючи музику ми змінюємося

що робити щоб набути звичку слухати музику?

зробіть усе для того, щоб музика посіла важливе місце у вашому житті. слухайте її на телефоні на айподі. не шкодуйте гроші на якісні навушники. особливо, якщо часто буваєте в шумних місцях доберіть шумозахисні навушники щоб слухати музику з комфортною гучністю не відволікаючись на сторонні звуки.

упорядкуйте свою музику. створіть музичну бібліотеку у будь-якому додатку в якому вам зручно слухати музику. це може бути і YouTube music і spotify чи SoundCloud. з допомогою цих програм ви зможете сформувати різноманітні добірки композиції відповідно до свого настрою і слухати їх не тільки вдома, а й всюди і навіть на роботі.

розширюйте свої музичні смаки. навіть якщо ви віддаєте перевагу якомусь музичному жанру, не зупиняйтеся на ньому різна музика викликає в нас різні емоції. окрім цього, наш мозок сприймає нову музику зовсім по-іншому, ніж ту до якої ми встигли звикнути. скажімо, якщо у ваших навушниках завжди лунає хіп-хоп або рок ви постійно переживаєте лише одну емоційну реакцію. якщо ж слухаєте багато різних жанрів, як от джаз, класична музика чи оперний спів мозок щоразу реагує інакше. тому не забувайте регулярно оновлювати свою фонотеку.

зробіть музику частиною свого життя. нехай музика супроводжує вас постійно, удома і в дорозі, у кухні, під час хатньої роботи, надворі за кермом на прогулянці з собакою і дорогою на роботу під час занять спортом.

слухайте музику замість соціальних мереж ввечері.

пошукайте нових виконавців, створіть кілька добірок і поділіться ними з друзями та рідними.

у книжці "Контроль над стресом і болем за допомогою музики" Сюзанна присвячує цілий розділ впливу музики на людину та її настрій. перегляньте матеріал "музика і настрій" у розділі "інструменти і матеріали" щоб оцінити, як різні музичні жанри впливають на ваш емоційний і психічний стан. на основі своїх оцінок створіть добірки які ідеально пасуватимуть до конкретних видів діяльності і поліпшуватимуть вам настрій.

до речі, рекомендую обрати свій гімн. саундтреки до кінофільмів створюють особливу атмосферу доповнюючи зображені на екрані події. музика з фільмів про Джеймса Бонда із Зоряних Війн та Місії Нездійсненої стала культовою. створіть особистий саундтрек обравши, ті композиції, які торкаються струн вашої душі. нехай вони запалять вашу ауру. хочете себе відчути могутніми? натхненними? сексуальними? чи загадковими? чи кмітливими? знайдіть пісні які допомагають вам почуватися відповідно і вмикайте їх коли потребуєте додаткового натхнення чи мотивації.

також, якщо у вас є відповідні навики можна писати. написання музики приносить навіть більше користі, ніж прослуховування чужих композицій. коли ви творите музику, то задіюєте значно більшу частину мозку та м'язів тіла дістаючи незабутній досвід.тим паче, якщо імпровізуєте створюєте щось нове, або робите аранжування певної мелодії, якщо ви співаєте чи граєте на музичному інструменті робіть це регулярніше. наприклад, раз на день чи раз на тиждень. якщо ж таких навичок не маєте знайдіть собі вчителя з музики запишіться до музичної школи або ж просто співайте в душі чи ходіть із друзями в караоке.

ще можна влаштувати вечірку співочу чи музичну. грати на інструментах з друзями співати але... в часі війни це трохи недоречно, тому я не наголошую на цьому пункті.

пропоную вам приклади музичних добірок до різних занять по жанру. для фізичних вправ найкраще підійде електронна або танцювальна музика. відпочинок підійде lounge. концентрація уваги - це саундтреки до кінофільмів і класична музика. під час ігор дуже добре слухати топ чарти або альтернативу. заняття творчістю - це new age або саундтреки до кінофільмів. в час розваг це джаз латиноамериканська або класична музика. тренування пам'яті - це поп-музика 80-х.

якщо вам сподобався матеріал про музику і вам відгукнулося, діліться своїми улюбленими музичними композиціями та просто списками улюбленої музики в коментарях…

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Natalka Shpakova
Natalka Shpakova@shpakova_ua

3KПрочитань
18Автори
16Читачі
На Друкарні з 26 квітня

Більше від автора

  • Що було цього року на Різдвяному кураж-базарі?

    Скажу чесно, я на Куражі не була. Але я спілкувалася з багатьма людьми, які там були, саме на Різдвяному Куражі. І майже усі в один голос сказали, що то був найкращий базар за все існування Куражу.

    Теми цього довгочиту:

    Кураж
  • записуйте свої думки

    рекомендую завести особистий щоденник). у нього ви можете записувати свої думки і найпотаємніші почуття без жодних обмежень, не боячись осуду оточення. так ви дістаєте змогу побути наодинці з найзаповітнішим думками, обміркувати події, що сталися з вами...

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • коли віриш в себе, інші теж повірять!

    я ніколи не була при грошах. я вийшла заміж за чоловіка, який ніколи не заробляв. те що заробляла я, вистачало на утримання сім'ї на покриття його боргів і прикривання його перед моєю мамою, з якою ми жили і яка дуже довго не знала, що він нічого не заробляє

    Теми цього довгочиту:

    Історія З Життя

Вам також сподобається

  • Душевний стриптиз

    Цим довгочитом я відкриваю серію дописів мого щоденника. Влаштовуйтеся зручніше, будемо трепанувати мою голову і за аксончик витягувати кожен нейрончик для подальшого аналізу і ремонту.

    Теми цього довгочиту:

    Щоденник
  • Хочу бути лідером. Як поводяться групи?

    Лідер базової групи - найбільш травмований її учасник, завжди стає цапом-відбувайло, і для цього має хорошу причину. Це можливе отримання уваги через сором і самотність у травмі. Теорії групового психоаналізу, про роль лідера в робочій, а не базовій групі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Душевний стриптиз

    Цим довгочитом я відкриваю серію дописів мого щоденника. Влаштовуйтеся зручніше, будемо трепанувати мою голову і за аксончик витягувати кожен нейрончик для подальшого аналізу і ремонту.

    Теми цього довгочиту:

    Щоденник
  • Хочу бути лідером. Як поводяться групи?

    Лідер базової групи - найбільш травмований її учасник, завжди стає цапом-відбувайло, і для цього має хорошу причину. Це можливе отримання уваги через сором і самотність у травмі. Теорії групового психоаналізу, про роль лідера в робочій, а не базовій групі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія