Списані австралійські винищувачі можуть бути відправлені в Україну

Автори: Філіп Курі та Ендрю Тіллетт для Australian Financial Review

Австралія, США та Україна обговорюють можливість надіслати Києву 41 літак F/A-18 Hornet Королівських ВПС Австралії, щоб задовольнити частину запиту президента Володимира Зеленського на винищувачі, а не відправити їх на металобрухт, як планувалося раніше.

Джерела повідомили The Australian Financial Review, що США, які нещодавно дали дозвіл іншим західним союзникам постачати Україні сучасні винищувачі, в тому числі F-16 американського виробництва, прихильно ставляться до ідеї передати Україні F/A-18.

Схвалення Вашингтона необхідне, оскільки він володіє інтелектуальною власністю на винищувачі, які списані з озброєння Королівських військово-повітряних сил і замінюються на F-35, яких Австралія замовила 72 одиниці.

Списані літаки F/A-18 стоять в ангарі на базі RAAF у Вільямтауні під Ньюкаслом і, якщо їх не відправлять в Україну, будуть або утилізовані, або продані приватній авіаційній компанії RAVN Aerospace для використання в США в якості «ворогів», на яких тренуватимуться військові пілоти.

Роберт Поттер, австралійський експерт з питань безпеки, який консультує український уряд, підтвердив, що переговори ведуться, але конкретна угода ще не укладена.

«Тим не менш, Сполучені Штати і Україна мають активну і конкретну зацікавленість у придбанні винищувачів четвертого покоління для українських ВПС», - сказав він.

«Австралія має великий парк списаних літаків, які в іншому випадку підлягають утилізації».

«Існує безліч формальних дозволів, необхідних для завершення закупівлі цих літаків, але це, ймовірно, ідея, час якої настав».

Інше джерело, близьке до переговорів, погодилося з тим, що немає сенсу знищувати абсолютно справні літаки, які, за його словами, можуть бути приведені в бойову готовність протягом чотирьох місяців і використані для відбиття російського вторгнення.

Хоча жменька літаків може бути використана лише для розбирання на запчастини, переважна більшість літаків може бути приведена до льотного стану без особливих зусиль, а їхні планера можуть прослужити ще кілька років. Австралійські «Хорнети» в хорошій формі, тому що вони не працювали на морі.

Українські пілоти і наземний екіпаж можуть бути швидко навчені керувати «Хорнетами» за допомогою україномовних навчальних посібників, які будуть видані.

А з припливом західних винищувачів на допомогу Україні, серед них будуть і колишні пілоти «Хорнетів».

Міністр оборони Річард Марлз, який зустрівся зі своїм українським колегою в кулуарах оборонного саміту Шангрі-Ла в Сінгапурі на вихідних, відмовився від коментарів, але його офіс натомість вказав на коментарі, які він зробив на вихідних про наступний внесок Австралії у військові зусилля.

«Є конкретні запити, з якими до нас звернулася Україна, я не буду вдаватися в деталі, але ми працюємо над ними з урядом України», - сказав він.

«Допомога стільки, скільки буде потрібно, означає, що у нас буде ще одна ітерація підтримки України, і це буде незабаром, перш ніж ми оголосимо, що, очевидно, ми ведемо переговори з Україною про те, як ми можемо зробити найкращий внесок, як ми ведемо переговори з Великою Британією, США та іншими союзниками про найкращий вид внеску, який ми могли б зробити».

«Відправною точкою тут є те, що ми бачимо, що війна в Україні ставить під сумнів святість самого глобального порядку, заснованого на правилах».

Після початкового опору запиту президента Зеленського на вживані американські винищувачі, президент США Джо Байден на саміті G7 в Японії два тижні тому дав зелене світло західним союзникам на постачання Києву винищувачів четвертого покоління, таких як «Хорнети» та F-16 (які не експлуатуються у ПС ЗСУ).

Експерти називають кілька причин, чому австралійські «Хорнети» допоможуть змінити ситуацію на краще.

По-перше, «Хорнети» відіграватимуть важливу роль у захисті українського цивільного населення. Західні системи протиповітряної оборони, такі як ракети «Петріот», ефективно зупиняють найжорстокіші нічні бомбардування великих міст росією, але все ще існують прогалини, оскільки менш урбанізован райони не мають таких систем. Для перехоплення і збиття ворожих ракет можуть бути використані «Хорнети».

Завдякидвом двигунам, «Хорнети» мають набагато більше шансів на виживання, якщо вони будуть пошкоджені. Пілот може приземлитися на одному двигуні, а Україна не може дозволити собі втрачати пілотів. Крім того, «Хорнети» краще за інші літаки четвертого покоління пристосовані до грубих аеродромів України.

Австралія, яка (якщо) першою поставить винищувачі, дасть американцям (та іншим країнам) базис для надання сотень літаків F/A-18 зі свого власного парку.

Це також могло б погано виглядати для Австралії, якби вона не була готова відмовитися від застарілих літаків в той самий час, коли американці готуються поділитися з Австралією перлиною свого військового флоту - атомними підводними човнами, в той час як США не мають їх в запасі.

Щоб запобігти ризику ескалації, австралійці (і американці) могли б чітко заявити, що «Хорнети» можуть літати лише в українському повітряному просторі, попередивши, що якщо вони будуть використані для бомбардування росії, союзники припинять обслуговування літаків, фактично списавши їх на землю.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248.4KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається