"Київ не може програти, бо це буде перемога Китаю". Американіст – про "український маркер" передвиборчої кампанії у США

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що Україні, можливо, доведеться поступитися частиною своїх територій Москві, щоб зупинити війну. Свою думку політик висловив в інтерв'ю агентству Reuters: "Я думаю, що вони (українці) матимуть право залишити собі більшу частину того, що вони отримали, і я думаю, що Росія погодиться на це. Вам потрібен правильний посередник чи переговорник, а в нас його зараз немає”.

При цьому саму війну Трамп називає "безглуздою" і підкреслює, що українці захищають свою землю і "заслуговують на велику похвалу". Чинна адміністрація президента США виступає за виведення російських військ із української території. У Києві неодноразово наголошували: головна умова миру — виведення російських військ з території всієї України, включаючи Крим. Кремль уже називає захоплені території російськими.

А ось інший претендент на кандидатство від республіканської партії, колишній віце-президент адміністрації Трампа Майк Пенс зненацька приїхав до Києва. Він відвідав Бучу та Ірпінь. Його поїздка не анонсувалась. Пенс став першим республіканцем та учасником президентських перегонів 2024 року, який у ході передвиборчої кампанії зустрівся з Володимиром Зеленським. Він заявив, що Україна має дати відсіч російській агресії. Тобто Пенс прямо заявив про свою підтримку Києва і про те, що, на його думку, США мають відігравати провідну роль у підтримці України у війні з Росією: "Я повністю впевнений, що настане день, коли буде відновлено суверенітет України. Відновлено їхню територіальну" цілісність. І в цей момент, я вважаю, ми не тільки послужимо інтересам народу України, але я щиро вірю, що це в національних інтересах Сполучених Штатів, а також усього вільного світу, щоб українські військові перемогли".

Чому тема України така актуальна для претендентів на роль кандидата в президенти? Як вони використовують війну в Європі у своїх передвиборних цілях і чого тут більше: реальної підтримки Києва чи популізму? Про це видання запитло у Олександра Краєва, експерта-американіста Ради зовнішньої політики "Українська призма".

– У передвиборчих американських перегонах, яке місце займає тема війни Росії проти України?

– Тема України є маркером того, як кожен кандидат ставиться загалом до зовнішньої політики. Якщо ви хочете дізнатися, як кандидат поводитиметься з Китаєм, як кандидат продавлюватиме американські інтереси, подивіться на те, що він робить для України: скільки дає зброї, наскільки готовий відповідати за свої слова, наскільки готовий підтримувати нашу політику. Якщо вам цікаво дізнатися, як він поводитиметься у питаннях безпеки, як він підтримуватиме союзників у НАТО і поза НАТО, подивіться, яка у нього позиція щодо надання зброї та членства України в НАТО.

Якщо вам потрібно зрозуміти, в чому буде демократичне лідерство США, тому що кожен кандидат має своє розуміння цього лідерства, подивіться, як він позначає Україну, як він називає наш уряд, як він називає українців загалом і що таке для нього російська агресія проти України. Тобто українське питання зараз в американських виборах є маркером ставлення кожного кандидата у президенти до міжнародної політики та маркером того, з чого його міжнародна політика складатиметься.

– Я скоріше про те, наскільки це важливо для американського виборця.

– Ми маємо розуміти, що для будь-якого політика, коли він спілкується з виборцем, все ж таки внутрішньополітичні питання є визначальними: податки, система охорони здоров'я, інфраструктура, відновлення економіки після кризи. Це визначальні питання. Але американський виборець трохи особливий. Вони, чи то молоді люди віком від 18 до 30 років чи старші, вони або росли в той період, коли Америка вже стала лідером вільного світу і Заходу, або вони в принципі все своє життя провели з розумінням того, що в Америки є так звана " Світова відповідальність". Цей виборець має великий запит до зовнішньої політики, і, відповідно, все, що я вам до цього пояснив, усі ці теми для них у певній сфері важливі, як і теми боротьби з інфляцією чи поліпшення дорожнього покриття.

– Якщо розділити на демократів та республіканців, серед республіканців, я маю на увазі виборців, які настрої щодо російсько-української війни, чи є такі дані?

– Останні дані показують, що абсолютна більшість демократів – це понад 75 відсотків – підтримують усе те, що адміністрація Байдена робить для України. Серед республіканців цей відсоток перебуває у районі 55–60 відсотків. Так, є певна різниця. Серед республіканських виборців залишилося дуже багато, назвемо їх так, радикальних трампістів, для яких міжнародні відносини – це такий рудимент. Вони не зацікавлені взагалі у жодній участі Сполучених Штатів у міжнародній діяльності. Але, як бачимо, ця різниця не настільки велика, щоби створювати якісь реальні політичні зміни.

– Якщо до влади прийде республіканець – Трамп, Десантіс чи Пенс, чи варто очікувати серйозних змін у політиці Сполучених Штатів стосовно війни?

– По-перше, давайте так: Трамп взагалі не включаємо у сферу адекватних республіканських політиків. Трамп - це Трамп, і Трампу взагалі зараз, як ми бачимо за позицією Республіканської партії, не так довго залишилося бути республіканським політиком. Він має свій окремий порядок денний, він має свої інтереси, які дуже часто не стикуються з партійними. Але загалом і в цілому, якщо республіканець стане президентом США, для України в стратегічній перспективі це нічого не змінить, бо та найхваленіша двопартійна, двопалатна підтримка, яку ми відчуваємо від США, – це правда.

Жоден республіканець зараз не виступить проти стратегічного курсу Сполучених Штатів, який націлений на допомогу Україні та перемогу над Росією та Китаєм. Тому що проблематика російсько-української війни для американців, особливо для істеблішменту, це проблематика боротьби з Китаєм, тобто Україна не може програти не тому, що проблема конфлікту з Росією, а тому, що це буде перемога для Китаю.

– Польський прем'єр заявив, що Польща хоче розмістити у себе американську ядерну зброю. Як ви взагалі це оцінюєте?

– Це правильний крок. Польща, як і багато інших країн, перебуває на кордоні з РФ. Вони розуміють загрозу, яку створює Росія, вони розуміють, що будь-яка мілітаризація зараз буде правильною та корисною, вони розуміють, що зміцнення їхньої безпеки – це не лише в їхніх інтересах, це в інтересах усього Заходу.

– Але чи можливо, що на це підуть Сполучені Штати та НАТО?

– Штати нещодавно думали над тим, щоб розмістити у Польщі додаткові 10 тисяч осіб контингенту. А по суті, як каже старе прислів'я, одна ядерна бомба – це як одна гарна армія. Для американців, хоч би як цинічно це звучало, розмістити там "ядерку" буде навіть дешевше, ніж утримувати постійний гарнізон.

Джерело

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається