США посилять обороноздатність Філіппін, інвестувавши $500 млн

Джерело: Nikkei Asia

У вівторок США оголосили про інвестиції в розмірі 500 мільйонів доларів для фінансування поточної програми модернізації оборони Філіппін, що частково підтримує зусилля з протидії морській агресії Китаю в Південно-Китайському морі.

Зліва направо: Міністр оборони США Ллойд Остін, державний секретар США Ентоні Блінкен, міністр закордонних справ Філіппін Енріке Манало і міністр оборони Філіппін Гілберто Теодоро

Про інвестиції було оголошено на переговорах у форматі "два плюс два", що відбулися у вівторок між міністрами оборони і закордонних справ Філіппін і США. Ця зустріч є четвертою в своєму роді, але першою, що відбулася на Філіппінах, і відбувається у сприятливий для дипломатії країни час, після того, як подібні переговори були проведені з Японією на початку цього місяця.

"Ми працюємо з Конгресом США над тим, щоб виділити Філіппінам 500 мільйонів доларів у вигляді іноземного військового фінансування", - заявив міністр оборони США Ллойд Остін. "Такий рівень фінансування є безпрецедентним".

За словами Остіна, ці кошти будуть використані для підтримки програми модернізації філіппінських збройних сил, яка набирає обертів в останні місяці, коли адміністрація президента Фердинанда Маркоса-молодшого змістила акцент на зовнішню оборону.

Геополітичні партнери Філіппін використовують цю програму модернізації для розширення своєї підтримки Маніли, як, наприклад, у грудні, коли Японія передала їм радарну систему, призначену для "розпізнавання" загроз на горизонті.

Ці інвестиції з'явилися в той час, коли напруженість у відносинах між Манілою і Пекіном у Південно-Китайському морі продовжує загострюватися. Вона досягла піку після того, як 17 червня співробітники китайської берегової охорони, озброєні списами і ножами, взяли на абордаж філіппінський катер поблизу мілини Second Thomas і пошкодили обладнання на катері. Один філіппінський військовослужбовець також втратив великий палець під час сутички. Маніла назвала інцидент "піратством" і зажадала від Пекіна виплатити 1 мільйон доларів компенсації за пошкодження майна.

Мілина Second Thomas

Обидві країни домовилися розрядити напруженість на початку цього місяця, домовившись про тимчасовий механізм для філіппінських місій з поповнення запасів на своїх аванпостах у спірних водах. Але навіть після того, як міністри закордонних справ двох країн провели свою першу за два роки зустріч у Лаосі в п'ятницю, речник МЗС Китаю висловив незадоволення місією з поповнення запасів, що відбулася в суботу на мілині Second Thomas.

Крім того, переговори у форматі "два плюс два" також принесли додаткову підтримку у вигляді інвестицій у розмірі понад 128 мільйонів доларів США щодо спільних військових об'єктів навколо Філіппін, як зазначено в Угоді про посилене оборонне співробітництво, підписаній у 2014 році. За словами міністра оборони Філіппін Джільберто Теодоро, інвестиції в рамках EDCA будуть спрямовані на гуманітарну допомогу і ліквідацію наслідків стихійних лих, а також на "місця для спільної співпраці і оперативної сумісності" між двома союзниками по Договору.

Маніла і Вашингтон наразі мають спільний доступ до дев'яти військових об'єктів, розташованих по всій Південно-Східній Азії.

"Таким чином, це не одновимірні, а багатовимірні інвестиції, які сприятимуть розвитку країни і допоможуть стримувати небажану і незаконну агресію шляхом розбудови надійних сил стримування", - сказав Теодоро журналістам у вівторок.

Так само і Філіппіни, і США сподіваються, що до кінця року буде укладена угода про обмін розвідданими - Угода про загальну безпеку військової інформації (GSOMIA) - угода, яка має вирішальне значення для їхніх "спільних цілей у сфері кібербезпеки".

Філіппіни і США підписали Договір про взаємну оборону 1951 року, який гарантує підтримку один одному в разі конфлікту. Заклики посилатися на цей договір почастішали в останні місяці, оскільки напруженість на морі між Манілою і Пекіном зросла. Після своєї програмної промови на Діалозі Шангрі-Ла, головному оборонному саміті регіону, Маркос заявив, що смерть філіппінця може стати приводом для застосування договору, оскільки вбивство буде вважатися близьким до "акту війни".

Честер Кабальза, засновник аналітичного центру International Development and Security Cooperation в Манілі, назвав американське фінансування "найкращим кроком" для Вашингтона, спрямованим на зміцнення стратегічної цінності свого Індо-Тихоокеанського союзника.

"Це дає більш широке уявлення про те, що два союзники прийшли до коригування своєї системи фінансової підтримки, що розширюється, для забезпечення оперативної сумісності в галузі оборони і ліквідації наслідків стихійних лих на ключових базах і в "вузьких місцях" країни", - сказав він в інтерв'ю Nikkei Asia.

Ця нова підтримка з боку США, головного суперника Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, може викликати гнів Пекіна. Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив високопоставленим дипломатам, присутнім на зустрічі міністрів АСЕАН і Китаю в Лаосі, що Пекін не сприймає втручання "третіх сторін" у регіональну морську напруженість.

"Коментар Ван Ї щодо третіх сторін є частковим і необґрунтованим, оскільки Китай підтримує військові сили інших країн в Африці, на Близькому Сході і своїх традиційних союзників у Південно-Східній Азії", - сказав Кабальза.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається