Стереотипізація хвороб та розладів

Хочу поділитися своїми думками та спостереженнями щодо того, як деякі хвороби та розлади піддаються величезній кількості стереотипів у суспільстві та які наслідки це несе за собою.

У якості прикладів буду використовувати алкоголізм та РХП (розлад харчової поведінки), так як можу пояснити їх, але це не означає що сказане нижче не може стосуватися інших хвороб, розладів та залежностей.

Для початку варто пояснити чому я взагалі думаю що ці стереотипи існують. Більшість людей у наш час чуючи 'алкоголік' уявляють собі стариганя з червоним обличчям який не займається нічим окрім вживання алкогольних напоїв. І цей уявний старигань спокійно може існувати, але також страждати від алкогольної залежності може молода дівчина, що має досить хороший та здоровий вигляд. І ані вона, ані її близькі можуть довгий час не помічати цього, а як наслідок і не лікувати, адже не думають про те, що вона може бути хворою. Схоже відбувається з РХП, тому що це все ж розлад поведінки і симптомів багато. Але зазвичай ми як суспільство вважаємо, що людина з РХП - це молода дівчина, яку неможливо змусити поїсти і яка постійно хоче худнути. І знову ж таки, ця уявна дівчина цілком може існувати, але розлад може виглядати і інакше. А як ми всі чудово знаємо, чим довше ти не лікуєшся, тим гірше стає. Мушу також зауважити, що відсоток смертності у обох наведених хворобах досить високий.

Навіщо я про це пишу? Для того, аби проговорювати у інформаційному просторі ці проблеми, адже вони не зникнуть самі собою. Нам однозначно варто нагадувати людям як можуть виглядати проблеми, аби всім було легше вчасно їх помічати та починати лікування. Тому що вирішення проблеми починається з її усвідомлення. Також думаю було б доречним нормальне ставлення до людей незалежно від їх життєвого досвіду, якщо вони не порушують ваші права та особисті кордони, звісно.

Вибачте, за велику кількість тавтології та дуже дякую за увагу! Готова почути вашу думку з цього приводу у коментарях, тож чекатиму на вас там. Гарного дня🤍

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Загублена у просторі
Загублена у просторі@nudnik

117Прочитань
16Автори
5Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Стереотипізація хвороб та розладів, ч.2

    Це обіцяна друга частина довгочиту. В ній я маю намір продовжити розкриття теми та поділитися власним досвідом. Рекомендую для початку прочитати першу частину, аби краще розуміти про що я говоритиму.

    Теми цього довгочиту:

    Роздуми
  • Вірш без назви

    Я не вмію писати вірші

    Теми цього довгочиту:

    Вірш
  • Що не так зі школою або проблеми освіти очима старшокласниці

    Я закінчила 10 класів звичайної загальноосвітньої школи у невеликому місті. Цей довгочиту аналіз мого досвіду та досвіду друзів.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта України

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Я б сказала, що тема однозначно потребує розкриття.

Вам також сподобається