Страхування військових ризиків може сприяти перемозі України над путінською Росією — Atlantic Council

Страхування військових ризиків може сприяти перемозі України над путінською Росією

Триваюче вторгнення Росії мало руйнівний вплив на українську економіку, коли російські війська навмисно атакували підприємства та інфраструктуру, одночасно блокуючи українські порти, намагаючись довести країну до банкрутства. Щоб дати відсіч на економічному фронті, Україна повинна заохочувати внутрішні та міжнародні інвестиції. Ось чому розширення страхового покриття від воєнних ризиків є таким важливим для України.

MIGA

Від початку російського вторгнення, майже двадцять місяців тому, було досягнуто значного прогресу в напрямку розширення страхового покриття для бізнесу. Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій (MIGA) Світового банку нещодавно підтвердило десятирічний страховий пакет, на суму 9,1 мільйона доларів США, для проекту індустріального парку M10 у Львівській області, на заході України. Очікується, що після завершення будівництва об’єкт створить 3000 нових робочих місць, і забезпечить значне економічне зростання навколишнього регіону.

Ця страхова угода частково фінансується країнами-донорами, через трастовий фонд підтримки реконструкції та економічного розвитку України (SURE), який контролюється MIGA. Він широко розглядається як вітрина для інших інвесторів, яка висвітлює інструменти страхування інвестицій, які вже є в Україні.

DFC

Окрім MIGA, питанням страхування воєнних ризиків для України активно займається Міжнародна фінансова корпорація США (DFC), яка наразі розглядає кілька заявок на сотні мільйонів доларів. Тим часом, уряд Німеччини, нещодавно, розширив експортні кредитні гарантії для України, збільшивши сферу підтримки компаній, які працюють в Україні, а французьке експортно-кредитне агентство Bpifrance Assurance Export тепер пропонує страхове покриття французьким компаніям, які інвестують в Україну.

KUKE

Польська експортно-кредитна страхова корпорація, KUKE, вже більше року надає гарантії реалізації товарів в Україні. Завдяки цій підтримці, польський експорт в Україну зріс майже на 55% у 2022 році. Нещодавно, Польща прийняла закон, який прокладе шлях до програми KUKE, яка охоплює участь польського бізнесу у відбудові та відновленні України. Важливо, що це законодавство дозволить забезпечити страховим захистом польські філії міжнародних компаній.

Світовий погляд

Розширення інвестиційного страхування військових ризиків в Україні, було публічно підтримано лідерами G7, Європейською комісією та низкою окремих національних експортно-кредитних агентств. Німецьке, французьке, італійське, британське, шведське та японське експортно-кредитні агентства вже взяли на себе зобов'язання брати участь у страхуванні політичних ризиків для своїх компаній, які працюють в Україні.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) також знаходиться в процесі створення нового фонду, який стимулюватиме місцевий ринок страхування майна та торгових ризиків, включаючи страхування товарів у дорозі або тих, які зберігаються на складах. Очікується, що цей фонд запрацює на початку 2024 року.

Заглядаючи вперед, ще одним бажаним кроком було б створення розширених програм ECA, для покриття ризиків українських інвесторів. Це сприяло б створенню спільних підприємств.

Незважаючи на те, що програми, що фінансуються з державного бюджету, забезпечують деяке вкрай необхідне страхове покриття, ключовою метою залишається відновлення міжнародного ринку перестрахування в Україні. Щоб це сталося, важливо кинути виклик сприйняттю України, як юрисдикції високого ризику.

Одним із варіантів є — створення спеціального довірчого фонду для початку глобального страхування та перестрахування ризиків війни. Цим могли б керувати уряди країн-партнерів спільно з Україною.

Економічна стійкість України є вагомим аргументом, для відновлення ринку комерційного страхування. Завдяки зусиллям українських військових, тисячі українських підприємств змогли продовжити або відновити діяльність з початку повномасштабного вторгнення Росії, причому багато з тих, хто розташований у прифронтових регіонах, переїхали в безпечніші частини країни, наприклад, на захід. Міжнародний валютний фонд (МВФ), нещодавно, покращив свій річний прогноз зростання ВВП України до 2%, а інші прогнозують значно вищу кінцеву цифру на поточний рік. Прогноз Міністерства економіки України, передбачає, що зростання ВВП буде не менше 4% у 2023 році, а 5% зростання наступного року.

Настав час діяти. Щоб зберегти обороноздатність країни та відновити збитки від війни, Україні потрібна економічна стабільність. Ефективне страхове покриття, яке відображає ризики, створені триваючим вторгненням Росії — потенційно може розблокувати десятки мільярдів доларів інвестицій. Це створить умови для повернення мільйонів українців, які шукали безпеки як біженці в Європейському Союзі чи за його межами. Підприємства, які були змушені закритися через війну, зможуть знову відкритися, а нові захоплюючі інвестиційні проекти з’являться по всій країні.

Страхові ініціативи, такі як MIGA, надсилають потужний сигнал міжнародній інвестиційній спільноті про те, що Україна відкрита для бізнесу та має світле майбутнє. Розширенне архітектурне страхування від воєнних ризиків створить міцні основи для майбутнього відновлення. Так само і основу для становлення України — сучасної та прогресивної європейської країни.

Джерело — Atlantic Council

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
249Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

  • Китай прагне нового світового порядку. ШОС допоможе? - Deutsche Welle

    На саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Астані Пекін прагне разом з іншими автократіями створити новий світовий порядок - на противагу існуючому.

    Теми цього довгочиту:

    Китай
  • Коли Україна та Молдова вступлять до ЄС? - DW

    Переговори про вступ України та Молдови до ЄС розпочинаються, але навряд чи завершаться незабаром. Чому? DW проаналізувала основні причини.

    Теми цього довгочиту:

    Єс
  • Обіцянка центризму в поляризованому світі - Project Syndicate

    Центристська політика надії, сповнена співчуття та прагматизму, стане різким відходом від нинішнього напряму глобальної політики. Це наша найкраща альтернатива політиці страху та відчуження, яку пропагують сучасні популісти.

    Теми цього довгочиту:

    Політика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається