Своїм останнім нападом Ізраїль випробовує Іран на міцність

Emergency services work at a building hit by an air strike in Damascus, Syria, Monday, April 1, 2024.   An Israeli airst

Це небезпечна гра в регіоні, який вже перебуває у стані війни


Важко сказати, що було більш значущим: хто загинув чи де. 1 квітня в результаті ймовірного ізраїльського авіаудару було зрівняно з землею будівлю посольства Ірану в Дамаску. Внаслідок вибуху загинуло семеро людей, серед них кілька високопоставлених іранських офіцерів. Це була серйозна ескалація довготривалої тіньової війни між Ізраїлем та Іраном, яка призвела до удару по цілі, що за міжнародними нормами мала б бути поза зоною досяжності. Тепер питання полягає в тому, як Іран вирішить відповісти - і чи зробить він це шляхом нападу на сам Ізраїль або на його головного іноземного прихильника, Америку.

Внаслідок удару загинув генерал Мохаммад Реза Захеді, командувач сил Кудса, експедиційного крила іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Він багато років очолював операції групи в Сирії та Лівані; арабські та ізраїльські аналітики стверджують, що він був близький до Хасана Насралли, лідера "Хезболли", ліванського шиїтського ополчення і політичної партії. Під час вибуху також загинули його заступник і п'ятеро інших офіцерів Корпусу розвідки Лівану. Генерал був найвищим іранським командиром, якого було вбито після того, як Америка вбила Касема Сулеймані ударом безпілотника в 2020 році.

Ізраїльські офіційні особи публічно не взяли на себе відповідальність за удар (хоча в приватних розмовах вони не залишають сумнівів щодо своєї ролі). Але вони стверджують, що той, хто підірвав будівлю посольства, мав на це право. Даніель Хагарі, речник армії, описав будівлю, про яку йдеться, як "військову будівлю... замасковану під цивільну". Це правда, що офіцери КВІР були в Дамаску не для того, щоб вести переговори про зниження тарифів на фісташки. І дуже прикро чути, як іранські офіційні особи посилаються на недоторканність консульських будівель, коли першим серйозним актом новоствореної Ісламської Республіки було захоплення заручників в американському посольстві в Тегерані в 1979 році. Але ця недоторканність, тим не менш, є давньою світовою нормою. Якби простої присутності військових було достатньо, щоб її порушити, деякі посольства Ізраїлю також стали б законними цілями. Навіть Саудівська Аравія, давній суперник Ірану, поспішила засудити удар, хоча й не назвала Ізраїль у своєму засудженні.

З 7 жовтня, коли бойовики ХАМАС перетнули кордон з Газою і вбили понад 1100 людей, Ізраїль воює на два фронти: проти ХАМАС в Газі і проти більш широкого спектру підтримуваних Іраном бойовиків по всьому регіону. Найпотужнішим з них є "Хезболла", яка майже щодня здійснює ракетні обстріли міст і військових баз на півночі Ізраїлю. Але угруповання утримується від повномасштабної війни: більшість ліванців не хочуть, щоб їхня країна була втягнута в неї, а Іран остерігається ризикувати своїм найкориснішим маріонетковим союзником.

Ізраїль, у свою чергу, уникає наносити удари вглиб Лівану, щоб не викликати більш жорсткої відповіді з боку "Хезболли". Він здебільшого обмежує свої бомбардування півднем Лівану, хоча останніми тижнями завдає ударів по долині Бекаа, родючому простору на сході країни, де "Хезболла" також має значну присутність. Проте вона не має таких застережень щодо ударів по Сирії. Після десятиліття громадянської війни режим Башара Асада занадто крихкий, щоб дати відсіч, а підтримувані Іраном ополченці в Сирії не мають такого величезного арсеналу, як їхні товариші з "Хезболли" в сусідньому Лівані.

Сирія пропонує довгий список цілей: іранські офіцери, союзні ополченці і вантажі зі зброєю, що прямують до Хезболли. Вона перетворилася на зону вільного вогню для Ізраїлю, який з 7 жовтня завдав десятки ударів по Сирії, знищивши більшу частину вищого керівництва КВІР в країні. На Різдво в Дамаску було вбито іранського генерала, а в середині січня - п'ятьох офіцерів, в тому числі керівника розвідки КВІР в Сирії. Інші удари були спрямовані проти "Хезболли", зокрема, 29 березня в результаті нападу на аеропорт Алеппо загинули семеро членів угруповання і десятки сирійських солдатів.

Після вбивства Сулеймані Іран у відповідь обстріляв двома американськими балістичними ракетами дві американські бази в Іраку - найбільший на сьогоднішній день напад такого роду, але навряд чи такий, якого вимагають деякі прихильники жорсткої лінії. Цього разу може бути більше внутрішнього тиску, щоб відповісти: Іран витримав місяці ізраїльських атак, і, завдавши удару по консульській будівлі, Ізраїль фактично бомбардував іранську землю. Алі Хаменеї, верховний лідер Ірану, припустив, що Іран може відповісти безпосередньо, а не через своїх маріонеток. "Режим зла буде покараний руками наших хоробрих воїнів", - сказав він у своїй заяві 2 квітня.

Це цілком може бути порожніми балачками. Іран завжди вважає за краще воювати через інших. У ніч перед нападом на посольство безпілотник, запущений з Іраку, влучив у військово-морську базу в Ейлаті, найпівденнішому місті Ізраїлю. Коаліція проіранських ополченців взяла на себе відповідальність. Тепер Іран може схвалити більше таких атак - і може також накинутися на Америку.

Обидві країни намагаються деескалувати напруженість з 28 січня, коли підтримуване Іраном угруповання запустило безпілотник на американську базу на північному сході Йорданії і вбило трьох солдатів. У відповідь Америка завдала бомбардувань по іранських цілях в Іраку і Сирії. Побоюючись подальшої ескалації, Іран наказав своїм маріонеткам призупинити подальші атаки на американські війська, і вони з жалем виконали цю вимогу. Американські офіційні особи публічно заявили, що вони не знали заздалегідь про ізраїльську атаку на Дамаск, і це повідомлення вони також передали через посередників своїм іранським колегам.

Іранці звучать непереконливо. "Америка має бути притягнута до відповідальності", - заявив 2 квітня міністр закордонних справ Хосейн Амірабдоллахян. Алі Шамхані, радник верховного лідера, зробив схожі коментарі, стверджуючи, що Америка несе "пряму відповідальність" за напад. Через кілька годин після бомбардування посольства американські війська збили ударний безпілотник, що пролітав поблизу Аль-Танфа, віддаленого американського гарнізону на сході Сирії. Офіційні особи не впевнені, що безпілотник був націлений на базу. Тим не менш, це був перший подібний інцидент з початку лютого.

Ізраїль веде ризиковану гру в Сирії. Він вважає, що у нього є рідкісна можливість завдати шкоди маріонеткам Ірану в регіоні, і що Іран надто знервований перед ширшою війною, щоб вдатися до масштабної відплати. Поки що цей розрахунок виявився правильним. Але минулі результати не є гарантією майбутніх: якщо Ізраїль зайде занадто далеко, регіон може опинитися в набагато більш заплутаному конфлікті.

Першоджерело: The Economist “With its latest assassination, Israel is testing Iran”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається