Подивилась я кінострічку “Енола Голмс” і знайшла собі непахане поле ідей для довгочитів. Сьогодні про мистецтво, а точніше, про що нам розкажуть квіти на картинах відомих художників різних часів.

Усім відомо, що існує умовна мова квітів. Ми навіть не задумуючись сприймаємо їх символізм: троянди - любов, ромашки - наївність, орхідеї - благородність, а також кольори: червоні троянди - пристрасть, білі - чистота, а жовті - зневага.

Набагато цікавіше, як цей символічний потенціал вікористовують художники. Тож я зібрала кілька неочевидних прикладів.

Офелія

Джон Еверетт Мілле, 1852

Картина ілюструє мить смерті Офелії, з твору Уільяма Шекспіра “Гамлет”. З різноманіття зослин в очі кидаються верба, кропива та букет квітів в руці, що символізують невинність, біль та смерть дівчини. Квіти також упливають течією, вказуючи на життя, яке щосекунди її покидає. Взагалі символізму тут вистачає, і не тільки в квітах, але про це іншим разом.

Сон

Анрі Руссо, 1910

На картині зображується персонажка його п’єс - Ядвіга, що безтурботно спить у джунглях серед квітів та звірів. Екзотичні рослини навколо вказують на ще більшу чудернацькість її сновидіння, а їх спокійні кольори навіюють безтурботність, не дивлячись на хижаків навколо.

Портрет мадам Помпадур

Франсуа Буше, 1750

На картині зображується коханка тогочасного короля Франції, Людовіка XV. В першу чергу увагу привертають кілька троянд - червоні та світло рожева, що ймовірно вказують на відносини з королем, теплі й романтичні. Далі можна побачити щось схоже на бузок, який здавна символізує перше кохання та невинність, а іноді й статусність, що впринципі в усіх випадках підходить до контексту полотна. Як і в першому прикладі тут масса й інших важливих символів, що на жаль не стосуються теми і не можуть бути сповна розкриті.

Сучасний приклад - графіті без назви

Мені не вдалось знайти повне зображення у вільному доступі. Це графіті відомого художника графіті під псевдонімом Бенксі. Тут він звертається до населення америки з темою расизму, що спричинив смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Лілії тут віражають скорботу, адже часто використовуються в похоронній тематиці. Інші символи ми традиційно залишимо на потім.

Художники часто використовують символізм в своїх творах, будь то білійна тематика, кольори чи квіти. Насправді інформації про це в інтернеті мало, тож буду рада будь якій реакції.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.7KПрочитань
7Автори
33Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Я не маю рота, але мушу кричати

    Книга, яку неможливо забути. А також комікс та гра по ній.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається