“Телефініш” або чому варто припинити телемаратон “Єдині Новини”

обкладинка
Держава іноді має приймати антикризові рішення. Важкі, неприємні, болючі, проте потрібні. Таким рішенням був телемарафон “Єдині Новини”, а іноді держава має відмовитись від того, що стало приємним, яким став телемарафон “Єдині Новини”.

Спочатку це було болючим рішенням для всіх причетних до цього. Власники телеканалів пожертвували своїми флагманами, що значить і грошима. Державі довелось взяти на себе відповідальність і наче нікому не подобається, проте наважились. Нагадаю, що на цьому етері ніхто не заробляє, тому він лише політичний.

Маю визнати, це було ефективно, а подекуди й ефектно, на початку повномасштабного вторгнення. Саме звідти ми могли отримати актуально інформацію про бойові дії. Періодично посміятись з різких висловів ведучих. А зараз? Хтось дивитись телемаратон, бо цікаво? Ні, лише тому, що він майже на всіх телеканалах. Нині ми маємо ситуацію, коли власники телеканалів розуміють, що вже треба повертатись до звичного формату. Звідси з’являється 1+1 Україна, ICTV 2 та інші. Існування телемарафону сьогодні, зумовлене лише бажанням держави контролювати інфопростір. Звісно, він важливий в контексті інформування мешканців прифронтових міст і селищ, проте чи потрібно для цього блокувати ТБ всій країні?

Достатнім здається залишити FreeDom для цього, який можна зловити навіть на рогатку і дозволити всім іншим телеканалам повернутись до звичайного мовлення з періодичними новинами. Чому так не зроблять? Бо на телемарафоні немає жодних претензій до політичного керівництва країни. Чи були репортажі про яйця за 17 грн від міністерства оборони в “Єдиних Новинах”? Не було, про інші події теж, жодної критики. Безумовно, треба орієнтуватись на інформування в умовах війни, проте залишати споживача в теплій ванній з ідеальною країною не можна і навіть небезпечно. Ми ж розуміємо, що вплив телебачення на свідомість українців все ще великий і залишаючи лише комплементарний для влади етер ми ризикуємо скотитись в диктатуру.

Так само зрозуміло, що для цього потрібно рішення міністерства культури, Ткаченка, але з його рішень ми бачили лише всім відомий жест. Маю надію, що скоро ми отримаємо нового міністра, а до цього все йде, і наступник зможе взяти на себе цю відповідальність.

Міністр культури Ткаченко показує свою версію тризубу

Проте, все це мрії, прийде новий міністр, знімуть телемаратон, влада захоче вільного інформаційного простору, звісно. Знову ж таки все лягає на мужні плечі громадського суспільства, а відчуття таке, що ці плечі вже зовсім скоро зламаються від навантаження.

Сюди чудово підходить виступ Зеленського в Раді на день Конституції, коли він дякував громадянському суспільству. Громадянському суспільству приємно, але можна хоча б не заважати?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Константинов
Іван Константинов@iv.konstantynov

383Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Секта

    Історія про те, як прийняти секту, допомогти біженцям і поїхати в/на "Захід"

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні
  • гостре знайомство

    Історія, що трапилась зі мною в одну з тривожних ночей, проте, на диво, ракетна атака не головна подія.

    Теми цього довгочиту:

    Моя Історія
  • Як сьогодні настало “Завтра”

    Нині в українському суспільстві доволі жваво проходить дискусія з приводу переходу на українську. Чому це важливо і нам варто це зробити.

    Теми цього довгочиту:

    Українізація

Вам також сподобається

Коментарі (11)

Всюди є два боки. Я згоден що дійсно - телемарафон не наголошує на критиці українських політиків, керівництва, факапах і так далі. Це звісно не дуже добре бо створює шори для громадян. АЛЕ У телемарафон не пролазять російські ІПСО та фейки у той час як у соціальних мережах ( де я думаю більшість молодшого населення отримує новини) їх дофіга. Не всі розуміють як фільтрувати новини і як не вестися на русняву пропаганду - деякі мої родичі читають ту ж Труха і думають що це опупенно гарний канал для новин. Дехто просто не має часу або бажання фільтрувати те що йому пропонують інтернет видання та мережі.

Хай люди краще дивляться і вірять тому що їм говорять у телемарафоні ніж чуткам від кума брата свата дяді Вані бо він сорок років тому ленінський журнал вів і тепер чомусь вважає себе військовим експертом і геніальним полководцем.

Вам також сподобається