Точно в ціль

Солдати 101-ї дивізії вражені після перших стрільб з нових загальновійськових гвинтівок

Про автора:

Корі Дікштейн пише про діяльність військових на південному сході США. Він приєднався до команди «Stars and Stripes» у 2015 році і висвітлював діяльність Пентагону понад п'ять років. Раніше він висвітлював військову тематику для газети «Саванна Морнінг Ньюз» у штаті Джорджія. Дікштейн отримав ступінь з журналістики в Коледжі та Університеті штату Джорджія і був відзначений кількома національними та регіональними нагородами за свої репортажі та фотографії. Він мешкає в Атланті.

Солдат 101-ї повітряно-десантної дивізії стріляє з кулемета XM250 під час навчань в Форт Кемпбелл, штат Кентуккі в понеділок, 15 квітня 2024 року. (Джейсон Амаді/США)


Сержант армії США Маркус Колстон натискає на спусковий гачок своєї нової гвинтівки XM7 і посилає кулю в ціль, захищену 3/8-дюймовою (9,5 мм) сталевою пластиною. За словами піхотинця, 6,8-міліметрова куля XM7 пробила пластину наскрізь і влучила у маленьку мішень Колстона невдовзі після першого пострілу. Він продовжував натискати на спусковий гачок, посилаючи нові постріли крізь сталеві пластини та шлакоблоки в мішені. «Наскрізь. Кожен постріл», - сказав Колстон, який до цього протягом чотирьох років служби використовував стандартний армійський карабін М4. Підрозділ Колстона - 1-а бригадна тактична група 101-ї повітряно-десантної дивізії - нещодавно стала першою бригадою, яка офіційно прийняла на озброєння гвинтівку XM7 і кулемет XM250. Обидва зразки, розроблені компанією Sig Sauer, призначені для заміни застарілих карабінів М4 і кулемета М249 у бойових підрозділах – піхоті, механізованих підрозділах та ССО. Полковник Тревор Воелкел, який командує 1-ю бригадою 101-ї Дивізії, сказав, що його солдати «дуже пишаються», що першими отримали на озброєння XM7 і XM250, які роками розроблялися в рамках програми армійського озброєння наступного покоління - Next Generation Squad Weapons. 

«Разом з цією гордістю ми розуміємо всю важливість того, що ми отримуємо цю зброю і тому робимо це правильно, а також надаємо негайний зворотний зв'язок армії, якщо щось з того, що ми бачимо, не відповідає очікуванням», - сказав Фоелькель в понеділок, невдовзі після того, як він вперше вистрілив з нової гвинтівки. «Отже, ми дуже захоплені і пишаємося можливостями цієї нової системи озброєнь, а з іншого боку, ми розуміємо, що на нас лежить серйозна відповідальність за те, щоб і надалі надавати армії хороші відгуки».

Солдат 101-ї повітряно-десантної дивізії стріляє з нової гвинтівки XM7 під час навчань на базі Форт Кемпбелл, штат Кентуккі, в понеділок, 15 квітня 2024 року. (Джейсон Амаді/Армія США)

Фоелькель і Колстон залишились під враженням від перших стрільб з XM7 та нового для армії 6,8-мм патрона, який вона використовує разом з XM250. За словами Колстона, в той час, як в понеділок патрони XM7 легко пробивали сталеві пластини, 5,56-мм патрони, якими він стріляв з М4, «ледве випирали ззаду» пластин. «Я думаю, що вони дійсно влучили в ціль», - сказав Колстон, говорячи про конструкцію гвинтівки. «Я не думаю, що хтось у бронежилеті зможе вижити після пострілу з XM7. Легкоброньовані машини - та ж сама історія. Пробивна здатність пострілу - це просто величезне покращення порівняно з М4». Армійські офіцери заявляли про додаткову зупиняючу силу нової зброї протягом усього часу її розробки. Армійські дослідження останніх років показали, що 5,56-мм набої можуть бути недостатньо потужними для боротьби проти Китаю чи Росії, що мають сучасні бронежилети, на відміну від більшості повстанських сил, з якими американські війська воювали на Близькому Сході, в Афганістані та Африці протягом останніх десятиліть.

Однак, додаткова потужність гвинтівки має і певні потенційні недоліки. При вазі трохи більше 4.5 кілограмів, XM7, яка незабаром втратить експериментальний індекс Х, важча за М4, що важить приблизно 2.9 кілограми. Солдати, які стріляли з обох гвинтівок, також зазначають, що нова гвинтівка має сильнішу віддачу. Старший сержант Гарретт Стіл, ще один солдат з 1-ї Юригади 101-ї Дивізії, сказав, що додаткова вага і віддача не були «настільки помітними», коли він стріляв з цієї гвинтівки. За словами Стіла, він поставив XM7 найвищу оцінку серед гвинтівок, з яких йому доводилося стріляти, зазначивши, що новий оптичний приціл, який армія отримує на озброєння разом зі зброєю, є «величезним покращенням». Фоелькель, який прослужив піхотним офіцером понад 20 років, назвав оптику «такою, що змінює правила гри». Оптика XM157 Fire Control, розроблена компанією Vortex Optics і встановлена на XM7 і XM250, оснащена лазерними далекомірами, балістичними калькуляторами та компасами, які допомагають солдатам швидко коригувати прицілювання з урахуванням погодних та інших умов на полі бою. «Мені подобається оптика, - сказав Стіл, 11-річний піхотинець. «Вона дійсно виправдовує більшу вагу. Ви можете швидше влучити в ціль, ваша точність зростає - більше пострілів швидше і точніше влучить по цілях». Наступного року армія планує закупити близько 18 000 гвинтівок XM7 і понад 1700 кулеметів XM250, відповідно до бюджетного запиту на 2025 фінансовий рік. А згідно з бюджетним запитом, надісланим до Конгресу минулого місяця, до початку 2030-х років армія має намір закупити понад 111 000 XM7 і понад 13 000 XM250. Солдати 101-ї дивізії проведуть найближчі тижні, випробовуючи нову зброю на практиці та надаючи будь-які відгуки армії і компанії Sig Sauer, сказав Фоелькель. 

Бронетанкова бригада Національної гвардії стане наступною, яка отримає на озброєння XM7 і XM250 у травні, повідомляє Командування перспективних озброєнь Сухопутних військ Збройних сил США. «Я думаю, що ми звикнемо до ваги і до того, як переносити цю нову систему озброєнь», - сказав Фоелькель. «Я думаю, що це найголовніше, коли ви берете її в руки та розумієте, що вона набагато важча. Але ці солдати, побачивши енергію, яку вона здатна донести до цілі, кажуть: «Гаразд, мені просто треба ще трохи потренуватися в спортзалі та попрацювати над біцепсами». Це того варте».

Солдат 101-ї повітряно-десантної дивізії випробовує гвинтівку XM7 у ЗЗК.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PS Magazine українською
PS Magazine українською@PsMagazineUA

Команда перекладачів і авторів

6.7KПрочитань
1Автори
42Читачі
Підтримати
На Друкарні з 20 лютого

Більше від автора

  • Зброя з трейлерів Stalker 2

    В цьому коротенькому матеріалі я зібрав всю зброю що була показана в геймплейних відео, трейлерах та матеріалах розробки S.T.A.L.K.E.R 2

    Теми цього довгочиту:

    Stalker 2
  • Національні особливості українських F-16

    Всі, мабуть, вже знають що до нас почали надходити європейські F-16 які пройшли модернізацію MLU. Детально про яку можна прочитати в цій статті.

    Теми цього довгочиту:

    F16
  • БМП Marder - короткий опис та історія

    Презентуємо Вам нову статтю з циклу матеріалів про БМП/БТР які є на озброєнні СОУ. БМП Marder породистий німець, який надається Силам Оборони з ФРН. А тому ми вирішили що треба коротенько (або не дуже) Вам про цю машину розказати.

    Теми цього довгочиту:

    Бронетехніка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається