Tyler, The Creator — Bastard | Концепція альбому

Sarah (song) | Wolf Haley Wiki | Fandom

Дебютний альбом Tyler the Creator — «Bastard» — є діалогом з таємничим терапевтом, на ім'я Dr TC. Мабуть, у 2009 році слухачі не здогадувались, що це лише 1 частина. Утім, розмови про проблеми психологічного здоров'я, відсутність батька і, врешті-решт, думки про вбивство і самогубство, направду розділені на цілу трилогію — «Wolf Trilogy». Себто на три альбоми: Bastard, Goblin, Wolf.

Потрібно розуміти, що як і в будь-якому іншому альбомі («Igor», наприклад), Tyler the Creator створює собі альтер его, доведене до крайнощів. Тобто це не зовсім різні персонажі, а радше інші особистості Тайлера. Щось на кшталт розладу множинної особистості. Конкретно у першому альбомі Тайлер знайомить слухачів з персонажем на ім'я Ace.

Where the hell did Tyler get that Ski Mask? : r/tylerthecreator

Варто, либонь, згадати, що на обкладинці альбому зображені діти зі спотвореними обличчями. Це перегукується з назвою альбому, бо «Bastard» в англійській мові позначає не тільки виродків, а й дітей, народжених від батьків, які не перебувають у шлюбі. Тож в очах закону діти не мають батьків, не мають родичів, не мають предків. Власне з Тайлером це пов'язано на тому рівні, що він ріс без батька. Відтак, одна з проблем, яку він обговорює — відсутність батька в дитинстві. Можливо, саме через це обличчя інших дітей перекривлені. Так Тайлер ніби виплескує свою злість на тих, хто має нормальне життя, нормальних батьків. 

Отже, спочатку нам представляють Dr. TC, який проводить терапію з Тайлером через його погану поведінку («you were misbehaving»).

Далі, за словами терапевта, заплановано 3 сесії: сьогодні, завтра і післязавтра. І якщо на позір здається, що це 3 альбоми і загадка вирішена то змушений когось розчарувати. Все не так просто. Ви запам'ятайте це, адже в кінці всієї трилогії стане зрозуміло, до чого я веду.

If you don't talk, I mean, these sessions are going to go slower…
This is what the devil plays before he goes to sleep

Власне те, що починає грати далі, у 18 столітті називали «diabolus in musica», цебто диявольською музикою, а іншими словами — тритон (музичний інтервал, рівний трьом повним тонам).

Впродовж пісні Тайлер розповідає про різне: як мати в одиночку виховувала сина, як його відсторонили від школи і так далі. Й поміж цього він згадує дівчину з іменем Sarah («the summer is never that's equivalent to me and Sarah»).

Про неї ще згадаємо пізніше, а зараз повернімось до терапії. У Тайлера запитали, що б він сказав своєму батькові, якби мав таку можливість. У наступній пісні він відповідає: «I'd tell him to eat a dick». 

Seven: І, можливо, оминаючи цю тему, хлопець продовжив розповідати про свої амбіції та як він ставиться до музики, бо все ж таки це сеанс між молодим репером і терапевтом. Дивно, але нехай.

Blow: Сцена знову змінюється. Спочатку Тайлер планує попоїсти разом з дівчиною. Купити їй подарунок. А потім зґвалтувати, вбити і навіть з'їсти. Власне так він вперше представляє зловісну частину своєї свідомості чи то пак альтер его, одержиме садистичними сексуальними фантазіями (цебто раніше згаданий Ace).

Pigs Fly: Тайлер знову змінює тему розмови. Тепер він розповідає, які має великі амбіції, утім, мрії його здаються нездійсненними. На це натякає назва пісні: вона є відсилкою до обкладинки альбому «Animals» від Pink Floyd, і воднораз «pigs fly» означає щось неможливе, нереальне. Сподіваюсь вловили зв'язок. Чи не натякає Тайлер, що до біса тривожні речі, про які музикант тільки-но почав розповідати, насправді є вигадкою? Тому й тема розмови змінилась на щось невинне. На жаль, відповідь ні.

VCR / Wheels: Бо звідціля зрозуміло, що музикант дійсно був у токсичних стосунках з дівчиною. А коли повторюються слова «Press my buttons baby», хлопець по суті погрожує вбити її. Що ймовірно й стається у відео на пісню «VCR», коли він підходить до неї у підвалі. Хоча у другій частині — Wheels — все стає ще більш дивним. Тайлер каже: «Can I sleep over / And wake up next to you?». То вона жива? Ми мали б почути якусь відповідь від дівчини. Просто Ace постійно щось пропонує, а вона ніяк не реагує. Це тому, що вона все ж таки мертва.

Sarah: Вочевидь, ця пісня про дівчину з ім‘ям Sarah. Він був закоханий у неї, але вона розбила йому серце. З першого куплету зрозуміло коли це сталось: хлопець покликав її на випускний бал, утім, Sarah відповіла йому щось на кшталт «о ні». Від чого Ace буквально божеволіє. І як йдеться у другому куплеті, він викрав її та кинув у свій підвал.

— Тайлер, що ти робиш?

— Закрий свій рот! 

Uh-umm…

Заткни… ти будеш... ти будеш мене любити

Uhh…

Тобто у відео до попередньої пісні — «VCR» — Тайлер підходить до цієї дівчини. А в 3 куплеті співак підтверджує, що Sarah мертва. Її вбито у тому ж таки підвалі («Half your body laying on my chest�). Тож він починає її їсти (««it's time for a bloody foot, you little rabbit»), а згодом займатись сексом з трупом («And I'm fucking your dead body»).

Зрештою, до того місця прибувають поліціянти («This is the police! Open the door!»), але щоб не потрапити до рук поліції хлопець просто вбиває себе. 

Jack and the Beanstalk: Мабуть, створив Тайлер цю пісню надихаючись англійською казкою про «Джека і бобове стебло». У двох словах: вдова живе з сином у бідності. Тож сину довелось продати корову, яку він обміняв на боби. За що матір розсердилась на сина і вважала його за дурника. Тільки-от посадивши їх, вони виросли до гігантських розмірів. На вершині стеблів жив велетень. Син заліз на верх, ввійшов до будинку і викрав у велетня золоту монету, курку і зрештою арфу. Його матір потім стала вихваляти хлопця за те, який він розумний у неї виріс. 

Так ось, стосовно пісні. Можливо, паралель між нею і казкою дуже очевидна: Тайлер вважає свою музику/біти/тексти золотими, дорогоцінними. А ще зміна його особистості. То когось вбиває, то знову вихваляється музикою. Я б назвав це підсумком всього альбому.

Inglorious: Адже у фінальній пісні Тайлер починає усвідомлювати, що його покинув батько.

До речі, якщо назву альбом поєднати з назвою цієї пісні, вийде «Inglorious Bastard», як назва одного фільму Квентіна Тарантіно. Зі слів Тайлера можна припустити, що він ніколи не бачив свого «безславного виродка», але це не так. У словах «He bought me a hoodie, a couple albums / Like that's gonna make up for the years and the tears» прихована реальна історія Тайлера. Він якось написав: «я познайомився з ним [з батьком], коли мені було 12. Відтоді ми бачились десь 8 разів. Він купив мені футболку «stussy» і худі…..та все ж до біса його».

Отже, описана вище жорстокість тут не просто так. Альтер его Тайлера направду робить все можливе, аби хоч якось привернути увагу батька. Це те, чого він жадає найбільше. А втім, наприкінці пісні до нього приходить розуміння, що відсутність батька не повинна на нього так впливати. І він вирішує змиритись з цим.

�ShitNo, no, fuck thatFuck thatI ain't deserve thisI'm over itBANG!

Альбом закінчується типу пострілом, який можна було б інтерпретувати як самогубство. Проте помер хто? Тайлер? Ні, лише його друга особистість — Ace — яка найбільше страждає від відсутності батька. На цьому й закінчується перша сесія з Dr TC.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

562Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

  • Tyler, The Creator — «Wolf» | Концепція альбому

    Настав час для другої частини трилогії — альбому «Wolf», а не «Goblin», бо в цьому насправді немає ніякого сенсу. Так, «Goblin» починається зі слів «ти б не зробив цього, Тайлере, не вбив би себе або когось іншого». Ну… поки нічого підозрілого.

    Теми цього довгочиту:

    Tyler The Creator
  • Tyler, The Creator — Bastard, Goblin,Wolf: розбір обкладинок

    Передусім відповім на питання «чому для альбому «Bastard» створили 2 однакові обкладинки, але різних кольорів?»: червона, більш демонічна, представляє зло, а синя, що є символом щастя — добро.

    Теми цього довгочиту:

    Хіп-хоп

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається