Рецензії на колекцію #004: Бумбокс — Люди (Maxi-Single) (2016, Moon Records)

5 композицій від Андрія Хливнюка та гурту, які повністю змінять ваше уявлення стосовно гурту.

Люди - song and lyrics by Boombox | Spotify
Бумбокс — Люди (2016)

Я стояв на передзаключному дні Атлас Вікенда-2021 (за дивним збігом, мого першого і на даний момент останнього великого фесту взагалі). Восьма вечора, трохи спекотний, але вже потроху ставало вже легше і легше. Грав сет Бумбоксів. Пішли трек за треком: "Твій на 100%", "Голий король", "Дитина", "Безодня"... Народ, якого так зібралось добрі тисяч 10, напевне, десь після 5-ого треку почали розходитись, з фразами "де "Поліна", "де "Вахтерам". І тут після 7-ої — 8-ої пісні Андрій каже: "Ви співати будете? Нє? Ну як будете, то поїхали". І заграли "Вахтерам"...

Реліз такого формату назрівав у гурту. Серйозно — якщо судити, вже попередній "Термінал Б" вказував на те, що Хливнюку ну відверто вже харить співати про "белые обои черную посуду". Це був абсолютно серйозний злам поглядів. По-перше, початок війни. По-друге, кардинальне переналаштування і робота на український ринок і чітку громадянську позицію. Колектив грає для воїнів та людей, які постраждали від російської агресії. Люди. Ось вона — назва цього макси-синглу, міні-альбому, називайте це, як хочете, але вона точно передає все, про що будуть пісні цієї платівки.

"Люди". Відкриває цю композицію вже одна з візитівок гурту. Влучно з перших слів, з перших нот, і головний лайн пісні: "люди ми тільки тоді, як дуже сильно любимо" повністю передає откровення цієї пісні. У мене в Херсоні довгий час знаходився в закритому трохи від очей людей мурал (хоч і в центрі міста), де були написані слова пісні акурат так, як це було зроблено в кліпі, і я дуже сподіваюсь, що він залишився цілим, і я туди повернусь, щоб його закарбувати.

"Мала". Трохи розвесела і ніби, світла пісня, про те, що головний герой знаходить свою половинку, про яку мріяв усе життя. Але весь цей флер остаточно рве на частина остання строка приспіву: "а моя мала — принаймні, як їхав, була...". Насправді, дуже трагічна річ, і цей трагізм моделі стосунків між людьми, Андрій ще не раз опише в своїх піснях ("Колишня", "Сталеві квіти", "Безодня", etc.).

"Выход". Ще одна некваплива, з ностальгічним нальотом і страшним підтекстом пісня. Це про нас з вами і про наше сьогоднішнє життя. Час не повернути назад, втрачені люди поруч з тобою більше не з'являться, а певні речі змінюються. І повернення до тієї точки, з якої ти починав, неможливе. Це й про рух вперед, як життєвий, так і у принципах, певних аспектах і — не в останню чергу! — позиції. Скоріше за все, тому вона і була написана російською — адже дитинство Хливнюка пройшло за часів розпадів совєтів.

"Рок-н-рол". В цій пісні ідеально все: ударні Люлякіна, гітара Самойла, бас Левченка, скретчі Валіка та звичайно, подача і слова Хливнюка. От тут останній розкриває себе на славу. І якщо у багатьох людей залишаються питання, чому поведінка Андрія на концертах така, на яку ви не очікуєте, чому відверто вже остогидло слухати людей, які просять "Поліни" та "Вахтерам", і чому гурту нема сенсу підлаштовуватись під людей — вам сюди. Зрештою, Бумбокс сьогодні, це саме той Бумбокс, який не орієнтується ні на кого, тільки на себе. І тому — колектив все ще на перших ролях, незважаючи на те, що квінтет нечастий гість біля софітів телепрожекторів та різних передач і таблоїдів про зіркове життя.

"Злива" (спільно з Jamala та Pianoбой). Напевне, найкрасивіша пісня цього альбому. Вона все ще актуальна і буде актуальною завжди, бо в ній — все про боротьбу українського народу, починаючи з Революції Гідності та далі у російсько-українській війні. І недарма слова "лий, зливо, лий, відмивай нас всіх від бруду, літній дощ" — це слова про кожного із нас, бо і нам важливо, щоб ми звільнились від певного бруду "непевності" та "незрозумілості" та врешті-решт прийняли себе такими, якими ми є, а не цурались того, хто ми і якого роду.

Слухаючи постійно і постійно ці 5 пісень релізу "Люди" (а це ж ще без урахування того, які пісні гурт випускав на наступних релізах!), хочеться просто спитати: ну, які "Вахтерам"? З таким релізом і залізобетонними майже усіма хітами, гурту нема чого навіть й слухати всіх, хто хоче, щоб кліпались чергові пісеньки для підлітків. Думаю, всі, хто ріс з гуртом з часів "Супер-пупер" на М1, і кому вже від 25 і далі, прекрасно зрозуміли одну важливу деталь: Ми всі вже давно виросли з хрущовок.

PROS: 5 пісень = 5 хітів. Абсолютно всі різні теми, з неймовірно шикарним розкриттям кожної із них у пісні. Слова, що розходяться на цитати. Здорова і гірка самоіронія пісні "Рок-н-рол". Альбом чесний від першої ноти і до останньої, що, насправді, велика рідкість. Дві версії "Зливи", з двома куплетами Джамали (є ще з двома куплетами Андрія). Загалом, треки "Злива" і "Люди", як справжнє золото української культури.

🛑 CONS: Скоріш за все, нема. Ідеальний реліз у всіх площинах. Можливо, для когось це буде, російська мова у треках "Рок-н-рол" та "Выход". Але тексти у цих піснях не жлобські, і зроблені дуже якісно.
💥 TRUE HITS: Всі. Якщо обирати між ними: "Люди" та "Злива".

📋 FINAL DECISION: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6 з 5) (#2 у моєму особистому рейтингу українських альбомів ХХІ сторіччя).

➡️ CONCLUSION: Все в цьому житті відбувається недарма. І те, що "Червона калина" знову оновилась і стала народним хітом завдяки гурту, і загалом — яка повага йде до наших артистів, хто не побоявся нести на собі службу та захист українського народу. І те, що Бумбокси, не маючи за собою покровителей серед магнатів та українського шоубізу, можуть без проблем зібрати два концерти у Палаці Спорту в Києві, чи декілька мільйонів переглядів на Ютубі — це важка і кропітка робота роками. А також — чесність. Яка й присутня в альбомі "Люди", і продовжується по цей час.

🎧 ПОСЛУХАТИ ОНЛАЙН: https://open.spotify.com/album/7wSdv9Qn22uDAiUr8CUm7p?si=Ov-Y6GOhTiuEKNJDH7Y3TA

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eugene Bondarev
Eugene Bondarev@Vigilante1834

2.3KПрочитань
4Автори
24Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається