Україна та Європа не знають, як поводитися з Трампом. У Гордона Сондленда є керівництво до дії

Оріана Фенвік, ілюстрація для Foreign Policy

Роббі Грамер, репортер з питань дипломатії та національної безпеки в Foreign Policy, взяв інтерв'ю в Гордона Сондленда, який був послом Дональда Трампа в Європейському Союзі й досі є не останньою людиною в оточенні 45-го президента США. У вузьких колах вважають, що Сондленд неформально комунікує з керівництвом України від імені Трампа.


Гордон Сондленд згадує випадок, коли він їхав у машині з Дональдом Трампом. Сондленд запитав тодішнього президента США, що він насправді думає про північнокорейського лідера Кім Чен Ина.

Сондленд запитує Трампа: «Гаразд, пане президенте, досить нести нісенітниці. Що ви думаєте про Кіма?». Той відповідає: «Цей вилупок вдарив би мене ножем у живіт, якби в нього була така можливість».

Сондленд розповів про цей епізод, коли я запитав його, який вигляд може мати політика Трампа щодо України та Росії, якщо він виграє вибори. Це найбільше питання, яке хвилює всіх у Європі, оскільки вторгнення Росії в Україну триває вже третій рік.

Ось чому мені захотілося поспілкуватися з Сондлендом. Він є заможним готельним бізнесменом, з 2018 по 2020 рік був послом Трампа в Європейському Союзі та виявився втягнутий у політичний скандал з імпічментом Трампа, пов'язаного з Україною, і навіть був змушений давати свідчення в Конгресі як ключовий свідок у справі про імпічмент. Таким чином, Сондленд не з чуток знає про горезвісне «хороше», «погане» і «потворне» у зовнішній політиці Трампа.

Він також не соромиться ділитися своєю неприкрашеною думкою про колишнього боса. У своїй книзі «Посланець», яку він написав 2022 року про свою роботу в уряді, Сондленд каже, що Трамп був «свого роду козлом», коли він уперше зустрів його, і «людиною з тендітним его, яка понад усе на світі хоче підживити це его, як наркоман підживлює свою звичку». Але він також написав, що Трамп «по суті має рацію в багатьох речах, зокрема і в тому, наскільки поганими стали наші відносини з Європою».

Гордон Сондленд, посол США в Європейському Союзі, дає свідчення у рамках розслідування щодо імпічменту президента США Дональда Трампа на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, 20 листопада 2019 року

Сондленд зазначив, що Трамп має тенденцію публічно вихваляти сильних людей — чи то Кім Чен Ина, чи то Володимира Путіна. Але, зрештою, колишній президент знає ставки гри і має тверезий реальний політичний підхід до питань національної безпеки. Сондленд каже: «Він зовсім не любить Путіна. І хоча він публічно робить компліменти Путіну, він робить це тому, що це протилежна стратегія».

Коротко кажучи, Трамп був би корисним для України, стверджує Сондленд. Легковажні розмови Трампа про відмову від союзників по НАТО, які не витрачають достатньо коштів на оборону, або його публічна похвала Путіна — це лише розмови. А непередбачуваність Трампа може зіграти на руку Україні, змусивши Путіна розгубитися і здогадуватися про його подальші кроки.

Зараз Сондленд є зареєстрованим лобістом України і ось як він це коментує: «Як громадянин США, який твердо вірить у виживання і повну перемогу України, я відчув, що це мій обов'язок. З огляду на те, куди зараз прямує Республіканська партія та деякі її члени, я вирішив виступати перед членами Конгресу та іншими на підтримку України».

Гордон Сондленд позує для портретної фотографії в готелі Four Seasons у Вашингтоні 28 квітня 2022 року

Ззовні важко з'ясувати деталі того, якою буде політика США щодо Європи та Росії за другого президентського терміну Трампа чи навіть після нього, і, що важливіше, що це означатиме для України. Шестимісячна затримка військових поставок в Україну змінила динаміку на лінії фронту і дала Росії явну перевагу над українськими військовими. Це ознака того, наскільки безпосередньо доля України у цій війні пов'язана з допомогою США. Зараз ця допомога знову надходить безперешкодно, але всі, включно з Росією, уважно стежать за майбутніми виборами в США і задаються питанням, чи не зменшиться або не припиниться ця допомога в разі перемоги Трампа.

Саме тому я звернувся до Сондленда, щоб дізнатися більше про те, як зовнішньополітичні кола в оточенні Трампа ставляться до України та Росії. Зараз Сондленд живе у Флориді і регулярно їздить до Вашингтона, щоб зустрітися з республіканськими законодавцями. Він має зв'язки як у республіканських зовнішньополітичних колах, так і в колах, що не пов'язані з Трампом. Ми зустрілися якраз перед його поїздкою до Європи з колишнім віце-президентом Майком Пенсом.

Демонстрація доказів під час свідчень Сондленда в рамках розслідування щодо імпічменту Трампа на Капітолійському пагорбі 20 листопада 2019 року

Однією з найбільших проблем політики Трампа щодо Росії є те, що вона існує у своєрідній сутінковій зоні, навіть через три роки після того, як він залишив посаду. Під час свого першого терміну Трамп зблизився з Путіним на сумнозвісному саміті в Гельсінкі та в інших місцях; був підданий імпічменту Палатою представників за звинуваченнями в тому, що він призупинив допомогу Україні з метою тиску на неї, щоб вона знайшла компромат на Джо Байдена; і неодноразово публічно критикував НАТО. Проте його адміністрація також посилила санкції проти Росії; розширила військову присутність США в Європі, а також фінансувала програми європейського стримування; і вийшла з основних договорів про контроль над озброєннями, які Москва, за всіма публічними свідченнями, відверто порушувала.

Під час передвиборчої кампанії 2024 року Трамп припустив, що залишить союзників по НАТО перед обличчям російського вторгнення, якщо вони не виконають контрольні показники НАТО щодо витрат на оборону, але він також захищав спікера Палати представників Майка Джонсона за проштовхування суперечливого пакету фінансування національної безпеки для України.

Одним словом, Трамп не визначив, якою буде його політика щодо Росії на другий термін. Але погляди Сондленда містять одну з версій того, як вона може виглядати: гібрид інстинктів MAGA «до біса Вашингтонську бульбашку, викинути старі правила гри», з додатковою допомогою вибухових постів у соціальних мережах, які збурюють політичну ситуацію і домінують у заголовках ЗМІ, але при цьому поєднуються зі стилем «мир через силу», притаманним яструбиній зовнішньополітичній платформі Рональда Рейгана. На думку Сондленда, це все одно зводиться до того, що Трамп підтримує Україну до останнього, навіть якщо він відмовляється від публічних похвал на адресу Путіна.

Сондленд, як і деякі інші колишні високопоставлені чиновники з сектору національної безпеки, які досі перебувають в орбіті екс-президента, вважає, що будь-який скептицизм щодо України, який Трамп висловлює публічно, є порожньою риторикою, спрямованою на те, щоб задовольнити свою жорстку базу прихильників. Сондленд каже»: «Він підтримує Україну. Він повністю розуміє ставки. Я дійсно вірю в це».

За словами Сондленда, якщо Трампа оберуть, він «спрямує зброю» в Україну, можливо, для того, щоб пом'якшити Росію для переговорів. Звичайно, на кожного Сондленда, який просуває цю точку зору, є інші колишні високопосадовці Трампа, які стверджують протилежне. Колишній міністр оборони Марк Еспер попередив, що підтримка України «розсиплеться», якщо Трампа переоберуть, а колишній радник з національної безпеки Джон Болтон заявив, що Путін чекає на перемогу Трампа, сподіваючись, що той відмовиться від НАТО та України.

Водночас Сондленд сказав, що у своєму лобіюванні він націлений на республіканців, які, на його думку, можуть схилитися на бік України після того, як вщухне пил битви в Конгресі навколо останнього пакету допомоги Києву. Він вважає, що є фракція крила партії MAGA, яку можна переконати, хоча й не всю.

Дональд Трамп та Володимир Путін прибувають на прес-конференцію в Гельсінкі 16 липня 2018 року

Потім Сондленд висловив думку, яку я неодноразово чув від колишніх високопоставлених чиновників Трампа протягом останніх місяців. Вона полягає в тому, що європейські лідери повинні вже зараз зустрічатися з Трампом віч-на-віч, щоб висловити свою позицію щодо України та НАТО.

«Я б заохочував їх зустрічатися з Трампом якомога частіше, тому що йому це подобається. Йому подобається вірність. Йому подобається цілування перснів», - сказав Сондленд. Тут він зробив паузу і широко посміхнувся: «Знаєте, якби він сидів тут сьогодні і слухав цю розмову, я б сказав те ж саме. І він би погодився з цим».

Він продовжив: «Якщо ви європейський лідер, якщо ви Урсула фон дер Ляєн, якщо ви Клаус Йоханніс, якщо ви Еммануель Макрон, ви повинні бути в Мар-а-Лаго. Ви повинні говорити про речі, з якими ви не згодні, і ви повинні допомагати йому рухатися в правильному напрямку. Тому що його дуже легко переконати, тому що ви знаєте, чого він хоче. По-перше, він хоче, щоб його хвалили. А по-друге, він хоче, щоб ви пояснили йому, як це відповідає інтересам Америки».

Щонайменше двоє європейських лідерів вже зробили це. У квітні міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з Трампом у Мар-а-Лаго, де, як повідомляється, намагався переконати Трампа підтримати додаткову допомогу США Україні, а президент Польщі Анджей Дуда зустрівся з ним у Нью-Йорку та запропонував ідею збільшити витрати на оборону серед країн НАТО до 3% свого ВВП.

Одним з лідерів, який ще не прийшов «поцілувати персня», є президент України Володимир Зеленський. Сондленд вважає, що це має змінитися.

«Я думаю, що Зеленський повинен бути в Мар-а-Лаго. Він повинен з'явитися там у своїй бойовій формі, і я думаю, що він повинен навести Трампу дуже конкретний приклад: "Пане президенте, у мене тут є місто. У ньому 100 000 людей, багато жінок і дітей. Мені потрібні X, Y і Z, щоб захистити їх. Ви допоможете мені з цим містом? Чи скажете ви своїм друзям у Конгресі, щоб вони дали мені X, Y і Z для захисту цього міста?"»

А якщо Трамп запитає, як це відповідає інтересам Сполучених Штатів? Сондленд окреслює переконливу відповідь Зеленського, спеціально розроблену для колишнього президента: «Ми можемо вам не подобатися, ви можете не дбати про нас, але якщо ми впадемо, у вас буде набагато дорожча місія — зібрати уламки, тому що ви не можете існувати без Європи».

Під час книжкового туру Сондленда у 2022 році він заявив, що більше не підтримає Трампа через його дії під час заворушень у Капітолії 6 січня 2021 року, спровокованих неодноразовими неправдивими заявами президента про фальсифікації на виборах. «Він справді все підтасував. Я не буду його підтримувати», - сказав Сондленд в інтерв'ю Wall Street Journal про Трампа в жовтні того ж року.

Після республіканських президентських праймеріз, під час яких Трамп одного за одним вибивав своїх конкурентів, щоб стати передбачуваним номінантом, Сондленд змінив свою позицію і знову підтримує Трампа.

Як писав Сондленд у своїй книзі, Трамп має сумнозвісну тонку шкіру і схильність емоційно накидатися на тих, хто виставляє його в поганому світлі. Чи може відлуння першого імпічменту вплинути на погляди Трампа на Зеленського та Україну? Я запитав Сондленда. Він сказав, що не турбується про це і дав переконливу відповідь навіть для гострих критиків Трампа.

«У нього дуже тонка шкіра, але він також дуже операційний. Тому він може розлютитися на вас у понеділок і сказати: "Забирайся звідси. Тебе звільнено". А в середу ви дзвоните йому і кажете: "Пане президенте, у мене є дещо, що може вас зацікавити". Він відповість: "Розкажи мені більше". Тобто, якщо Трамп вважає, що захист України — це хороша справа, то весь цей багаж імпічменту залишиться в минулому».

А як щодо наслідків усіх дописів Трампа в соціальних мережах, які ставлять під сумнів те, чи будуть Сполучені Штати підтримувати союзників по НАТО? «Шоу-бізнес», - сказав Сондленд.

Шоу-бізнес, можливо, і так, але такі заяви сьогодні можуть мати набагато більші наслідки, ніж раніше, коли в Європі йде велика сухопутна війна, не кажучи вже про брязкання ядерною зброєю з боку Росії. Неофіційний коментар або твіт про те, що ми не захищаємо союзників по НАТО, у 2018 році не мав такої ваги, як у 2024 році або пізніше, коли американські заходи стримування можуть стати єдиним засобом, який відверне російський напад на територію НАТО.

Але Сондленда це не турбує. «Ну, ми не виходимо з НАТО і Трамп це знає. Але йому подобається дестабілізувати ситуацію. Тому що знаєте що? Йому потрібна дестабілізація для того, щоб почати діяти».

Він продовжив: «В іншому випадку всі люблять поговорити, всі люблять дзвеніти келихами, фотографуватися, їсти канапе, а потім розходитися по домівках, і нічого, бляха-муха, не відбувається. Як тільки ви починаєте по-справжньому дестабілізувати ситуацію, раптом це змушує людей рухатися».

Усе це вимальовує чітку картину хороших новин для України в разі перемоги Трампа. З огляду на хаос першої адміністрації Трампа, вона здається підозріло занадто акуратною.

Тому я натиснув на Сондленда: Ви намалювали картину Трампа як майстра-стратега, який грає обережну гру в геополітичні шахи. Вам не здається, що це занадто райдужна картина?

Тут Сондленд повернувся до однієї зі своїх максим про Трампа і різницю між словами і діями.

«Все дуже просто», - відповів Сондленд, перевтілившись у коротку роль Трампа від першої особи. «У мене є база, яку я повинен зробити щасливою. База обожнює це лайно. Це те, що я збираюся зробити, щоб зробити його щасливим. Коли я буду керувати державою, я зрозумію, в чому полягають глобальні проблеми. Зараз я не керую — я просто говорю».

Чи достатньо цього, щоб заспокоїти Україну — це вже інше питання.


Дякую, що прочитали цей текст. Запрошую вас до свого телеграм-каналу, де ви знайдете ще більше оглядів західної преси.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Гамбіт Саллівана
Гамбіт Саллівана@SullivanGambit

Західні медіа українською

53Прочитань
2Автори
3Читачі
На Друкарні з 25 травня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається