Вибори в Європі що відбулись після початку повномаштабного вторгнення Росії в Україну

Важко заперечити той факт що Україні пощастило з урядами країн ЄС, які правили з моменту початку великої війни та в її перші місяці.

Єдиною антиукраїнською силою в блоці була Угорщина на чолі з Орбаном. Навіть в Словаччині, на диво, був крайнє про-український уряд.

Пощастило і з Францією, якою правив ліберальний Еммануель Макрон, та з Італією, де крісло прем’єра займав відданий прихильник ідеї об’єднаної Європи та колишній голова ЄЦБ Маріо Драґі.

Дракрон" - дует Драгі та Макрон. Новий центр сили ЄС? - Korrespondent.net
Еммануель Макрон та Маріо Драґі

Тепер же подивимось на те як уряди мінялись чи перебирались під час війни, і як політики там ставляться до війни в Україні.

Угорщина

За іронією долі, першими проходили вибори саме в цій країні.

В багатьох була надія що об’єднаній опозиції вдастся перемогти, усунувши від влади Орбана та його партію “Фідес”.

Ці вибори були протистоянням двох таборів, фінал якого відбувся на початку квітня 2022. Проти Орбана об’єднались головні опозиційні сили, до них також була долучена й партія “Йоббік”, відома своїм темним минулим, в якому вона була радикальнішим аналогом “Фідесу”, але яка стала на шлях “поміркованості”. До речі, лідер цієї парії був перепросив в українців за те що в минулому підтримував Росію.

undefined
Пітер Маркі-Зай, лідер угорської опозиції, мер одного з невеликих угорських міст

Взагальному, фактор України (виокремлено) не був таким важливим. Це було загальне протистояння ліберально-європейського вектору розвитку проти орбанівщини у всіх її проваявах. І, нажаль, чуда таки не сталось. Опозиція програла вибори, не виправдавши навіть найпесимістичніші прогнози. Угощина залишилась такою якою й була.

Орбан Віктор: Партія Орбана втрачає рейтинги « Новини | Мобільна версія |  Цензор.НЕТ
Віктор Орбан

Франція

У 2022 році в цій країні проходили як і президентські, так і парламентські вибори.

В перші тижні та місяці після 24 лютого серед українців були поширені жарти про французького президента Еммануеля Макрона. Багато в чому вони, може, й були виправданими, але також варто визнати що серед всіх основних претендентів на крісло Президента Франції, саме Макрон був найкращим для України.

Головною суперницею Макрона була про-російська Марін Ле Пен, яка публічно заявляла що визнає Крим територією Росії. Також, з головних кандидатів, був представник лівого крила Жан Люк Меланшон, який, найймовірніше, точно не був би більш про-українським чим Макрон.

French election gets dirty: Insults that marked a fierce debate - BBC News
Марін Ле Пен та Еммануель Макрон

Зрештою, до другого туру потрапили Макрон та Ле Пен. І завдяки частині лівих виборців, які не захотіли бачити ультраправу Ле Пен у президентському кріслі, Макрону вдалося перемогти, набравши майже 60%.

Президентські вибори (перший і другий тур) відбулися в квітні 2022, за ними слідували парламентські, що відбулись у червні, які також відбулись у два тури, так як у Франції діє мажоритарна система.

На них Макрону не вдалось зберегти монобільшість, як він цього хотів. Також на них сильно піднялась партія “Національний Фронт” на чолі з Ле Пен, яка до того, фактично, не мала помітного представництва в парламенті (вони мали тільки декілька мандатів).

Але, як показав час, відсутність монобільшості сильно не заважає Макрону реалізовувати свої плани. Наприклад, йому вдалось “протягти” крайнє непопулярну в країні пенсійну реформу, при чому не проводячи голосування в парламенті.

Також, варто зазначити, що обрання Еммануеля багато в допомогло Україні отримати статус кандидата в ЄС, Франція була одним і з головних лобістів у цьому питанні, а також зберегло можливість Україні отримувати мілітарну допомогу зі сторни Парижа.

Словенія

В перший час Словенія, невелика слов’янська країна, що знаходиться на північ від Балканського півострова, стала однією з тих країн, допомога від якої нам запам’яталась найбільше.

Тодішній її лідер, прем’єр міністр Янез Янша, якого свого часу називали “європейським Трампом”, став одним з трьох лідерів (разом з прем’єрами Чехії та Польщі) які першими після початку повномаштабного вторгнення відвідали Київ.

До Києва прилетіли Моравецький, Фіала та Янша – названа мета візиту -  Апостроф
Той самий візит

Крім правого Янші на виборах змагались і ліві та ліберальні партії. Варіантів не про-української коаліції не було. Янша тоді програв вибори, а крісло прем’єра здобув представник лівих Роберт Голоб.

Словенія залишилась крайнє про-українською, але ми про неї вже трохи підзабули. Так як і ресурси цієї країни не безмежні, так і тому що політика лівих більш “спокійна”, а значить і менш медійна.

Роберт Голоб міг запам’ятатись нам його щирою промовою в Бучі, що відбулась в кінці березня цього року, яку він закінчив українською, тоді він сказав:

Ця війна неспровокована і непотрібна, яку всім нам нав’язали. Але тепер вона об’єднала нас. Сьогодні всі ми – українці. Ваш прапор тепер і наш прапор. У Словенії ми вивішуємо його перед усіма державними установами. Сьогодні ми пов’язані як ніколи, разом з вами і ми – козацького роду. І разом з нами ви знову запануєте у своїй сторонці
Фото Роберт Голоб - УНИАН
Роберт Голоб в Бучі

Швеція

Тут коротко та лаконічно. Лівий уряд меншості СоцДемів був замінений на уряд правих, на чолі з “Поміркованою Партією”.

Загалом, вся країна є про-українською, понад 90% населення країни підтримує нас в нашій боротьбі, що робить Швецію якщо не найбільш про-українською країною Європи, то точно однією з перших.

Швеція передає своє озброєння та іншу допомогу Україні, і ця тенденція буде збережена.

Зеленський зустрівся з прем'єром Швеції у Києві - Korrespondent.net
Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон у Києві

Італія

Вибори в цій країні відбулися в серпні 2022, і були позачерговими. Вони були спричинені тим що у відставку був відправлений Маріо Драґі, прем’єр-технократ що очолював країну з лютого 2021.

На виборах перемогла права партія “Брати Італії”, на чолі з Джорджією Мелоні. Партії вдалось сильно покращити свій результат, збільшившви кількість мандатів більш чим вдвічі, отримавши 119 з 201 місця, необхідних для формування уряду.

До коаліції на чолі з Мелоні приєднались дві інші праві партії, які, власне, через сильний ріст “братів” втратили багато мандатів. Це партія “Ліга” Маттео Сальвіні та партія “Вперед Італіє”, нині вже покійного Сільвіо Берлосконі.

Обидві ці партії раніше були відомі своїм русофільством, та деякими іншими моментами, але на щастя, Джорджії вдалось навернути їх на шлях істини.

До речі, Сальвіні, під впливом Мелоні, окрім русофільства, зрікся й іншої єресі, а саме євроскептицизму.

Щодо майбутнього, то Італія залишатиметься такою як і зараз. Попри те що вибори пройшли більше року тому, рейтинг правлячої партії все ще вищий, чим той результат який вони здобули на загальних виборах. Він зріс до 30%, і тримається на цьому показнику. Є незначний спад популярності коаліційних партнерів, але на загальний рейтинг коаліції це не впливає.

undefined
Джорджія Мелоні

Латвія

Тут нічого цікавого. Про-український прем’єр Кріш'яніс Каріньш зміг зберегти свою владу.

Але й сталась смішна історія. Місцева соц.демна партія “Гармонія”, яка займалась “захистом прав російської меншини” перед виборами публічно відхрестилась від проросійськості, через що втратила підтримку ¾ виборців, впавши з 19% до 4%, і не пройшла до парламенту.

Місцеві росіяни тоді проголосували за інші партії, наприклад за партію популістську партію “За Стабільність”, засновану вихідцем з “Гармонії”.

Данія

В Листопаді 2022 в цій країні пройшли вибори. На них переобрались місцеві соц.деми на чолі з Метте Фредеріксен, які відомі своєю нетиповою як для представників лівого крила політикою (наприклад, стосовно міграції).

Щодо дінців, то данське суспільсто підтримує Україну, і ми можемо надіятись на нього. Допомога від Данії буде. Саме ця країна, разом з Нідерландами, першою оголосила про передачу Україні своїх винищувачів F-16

Зеленський нагородив прем'єр-міністерку Данії орденом княгині Ольги -  портал новин LB.ua
Метте Фредеріксен в Києві

Болгарія

Більшість часу коли в Україні йшла повномаштабна війна, в Болгарії була парламентська криза. Але це не завадило їй бути однією з найпроукраїнськіших держав.

Болгарія допомагала нам зброєю, боєприпасами та пальним. Часткова вартість цієї допомоги була компенсована більш заможнішими державами.

Вдаватись в деталі болгарської кризи ми не будемо, лише скажемо що в кінцевому результаті, після виборів що відбулись в квітні цього року, була укладена коаліція між партією ГЕРБ, ідеологію якої можна описати як “поміркований популізм” та місцевими лібералами-антикорупціонерами. Уряд, сформований цією коаліцією нині очолює Ніколай Денков, представник лібералів. Потім, в рамках угоди, його замінить нинішня віцепрем’єрка Марія Габріель, представниця партії ГЕРБ, та колишня єврокомісарка від Болгарії. Ні Денков, ні Габріель не є очільниками своїх партії.

Щодо перспектив, то Болгарія залишиться такою як і є. Навіть якщо і цей уряд по якійсь причині розвалиться. Проти України виступають лише місцеві ультраліві з “Болгарської Соціалістичної Партії” та місецеві ультраправі з партії “Відродження”. В них обох немає достатньої потуги щоб звернути країну з обраного нею курсу.

Допомога Україні вигідна Болгарії, а домінуюча партія, скоріш за все, не перейде до антиукраїнства, попри деякі моменти пов’язані з її лідером і діючим Президентом Бойко Борисовим.

Официално: Денков и Габриел обявиха списъка с министри - Новини от Пловдив
Марія Гарбіель та Ніколай Денков

Естонія

В Естонії теж нічого особливого, правляча ліберальна “Партія Реформ” змогла переобратися, зберігши свій результат, попри прогнози що переможе місецва ультраправа та про-російська партія. До речі, з хорошого, та партія якій віщували перемогу не те що не перемогла, а й навіть не покращила свій результат.

Estonia's PM: The West should not say it will not intervene in Ukraine
Кая Каллас

Фінляндія

Через місяць після виборів в Естонії відбулись вибори у Фінляндії.

Фіни, взяли приклад зі шведів, і також обрали правий уряд. Його очолив Петтері Орпо, представник ліберальних консерваторів

Так само як і в Швеції, цей уряд підтримує Україну. І так само як і Швеція, Фінляндія також продовжуватиме підтримувати Україну.

undefined
Орпо у Києві

Греція

В Греції цього року парламентські вибори відбулись двічі.

На травневих виборах перемогу здобула правляча правоцентристська партія “Нова Демократія”, набравши трохи більше 40%. Це не дало їм змоги самостійно сформувати уряд, тому прем’єр країни розпустив парламент.

Після чого, в червні, відбулись нові вибори. На них “Нова Демократія” незначно покращила свій результат, але завдяки особливостям законодавства отримала декілька додаткових мандатів, що дозволило їй відстояти власну більшість.

Також варто зазначити що місцева ультраліва партія “СІРІЗА” отримала свій найгірший результат, набравши менше 20%.

Грецька суспільство є доволі віддаленим від України. Гірша ситуація, за результатами опитування ЄвроСтату була тільки у Словаччині, про яку ще піде мова. Тож нинішній уряд поміркованих правих цілком прийнятний.

The Prime Minister | Kyriakos Mitsotakis
Кіроякос Міцотакіс

Чорногорія

В перші половині цього року в країні пройшли як і президентські, так і парламентські вибори. Перемогу здобули опозиційні сили з про-українським та про-сербським спрямуванням (так, такий симбіоз можливий).

Впринципі, такий результат прийнятний для всіх.

KyivPost on X: "🇲🇪🇺🇦#Montenegro also joined the #G7 Declaration on  Security Guarantees, Volodymyr #Zelensky said after meeting with  Montenegrin President Jakov Milatovic. 📷: Zelensky / Telegram  https://t.co/Z6Ns8iDOE7" / X
Президент Чорногорій Яков Мілатович разом з Володимиром Зеленським

Іспанія

Цього липня в цій країні пройшли парламентські вибори. Всі шанси на перемогу мали праві партії, а саме “Народна Партія” та “Vox”. Але їм забракло 4ьох місць для формування уряду.

Через те найбільше шансів сформувати уряду мають місцеві соц.деми з "Робітничо-Соціалістичної Парті”, залучивши до неї ліве об’єднання “Sumar” та деякі регіональні партії, в тому числі каталонських сепаратистів.

Поки що шанси що уряд на чолі з Санчесом буде сформований зберігаються, він готовий йти на помітні поступки каталонцям, але чи погодяться каталонці на коаліцію ще точно не відомо.

Якщо ні, то країну чекатимуть нові вибори, що відбудуться орієнтовно в січні 2024.

Але в незалежності від того яким буде склад уряду, підтримка зі сторони Іспанії буде зберігатися.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Київ, 23 лютого 2023 року
Педро Санчес в Києві

Словаччина

Вибори в Словаччині пройшли зовсім недавно, а саме в кінці вересня. Але їх відгомін ми чуємо і досі.

Впевнену перемогу на них здобула партія “Смер”, колишнього прем’єра країни та відомого русофіла Роберта Фіцо.

Минулий уряд запам’ятався нам неймовірною, як для про-російської Словаччини, підтримкою України. Але доля цього уряду і так була вирішеною ще до війни, адже він був тонув в корупційних скандалах.

Прийдешній уряд Фіцо, звісно, не буде лояльним до нас. Але є надія що поставки зброї зі Словаччини продовжаться за чимось схожим на “сербську модель”, тобто буде ситуація коли країна офіційно не постачає нам зброї, але її оборонна промисловість, на замовлення третіх країн, виготовлятиме її для нас. Сумнівно що Фіцо не дозволятиме це, бо можна скільки завгодно говорити про “київських фашистів”, але це ніяк не відмінить факту того що постачання зброї “київським фашистам” є вигідним тобі з економічної точки зору.

Зауважмо, перемога Фіцо є першою перемогою про-російських сил в Європі, не рахуючи Угорщину, де був про-російський уряд і того.

Зроблю все для переговорів між РФ та Україною: переможець виборів у  Словаччині Фіцо
Роберт Фіцо

На цьому вибори що пройшли закінчились, тепер перейдем до прийдешніх виборів.

Польща

Ці вибори в Польщі є складнимм. Правляча партія “Право і Справедливість” любою ціною прагне зберегти владу. Жертвою їх передвиборчого піару стала й Україна.

Але як показують результати опитувань, ПіС не зможе не те що самостійно сформувати більшість, а й не зможе це зробити, навіть якщо залучить “Конфедерацію”.

Що прада, як показує практика останніх виборів в Європі, соціологічні опитування можуть давати хибний результат, тож для ПіС ще є шанси утриматись при владі. Опитування в Європі схильні давати кращі показники підтримки ліберальним силам, ніж вони є насправді.

Поки що, найймовірнішим варіантом коаліції є уряд нинішньої “Демократичної Опозиції”, на чолі з Дональдом Туском. Цей варіант є прийнятним для нас, зараз Туск обіцяє “нормалізувати” відносини з Україною.

Але це й не означає що все буде гаразд. В складі “Демократичної Опозиції” є дві сили що займатимуться відстоюванням інтересів селян, що означає що “проблеми з зерном” можуть виникати і в майбутньому, при уряді Туска.

Інший, доволі можливий варіант, це парламентська криза. Цей варіант є небажаними для нас, адже тоді Польща був повністю сконцентрована на її вирішені, і на новому виборчому процесі.

Третій варіант це коаліція “ПіС” з “Конфедерацією”, або же уряд меншості ПіС, підтриманий Конфедерацією. Цей варіант теж є можливим, але він несе певні загрози для нас. Все ж ми розуміємо ким є конфедерати.

Premier i prezes przed wyborczym starciem | Donald Tusk, Jarosław Kaczyński.  Ostatni taki pojedynek - Polityka.pl
Туск та Качинський

Нідерланди

В цій країні мають пройти позачергові парламентські вибори, перемогу можуть здобути як і праві сили (Або “ВВД” нинішнього прм’єра Рютте, або “Новий Соціальний Договір” Омцігта) так і ліві (об’єднаний спиоск Зелених та Партії Праці).

Але ніяких суттєвих змін стосовно України відбутися немає. Нідерланди підтримують Україну.

Сербія

На фоні протестів “Сербія проти насильства”, що сколихнули країну влітку цього року, і які були спровоковані двома випадками масових вбивств (була стрілянина в школі яку здійснив школяр) Вучич пообіцяв провести дострокові вибори. Але на даний момент вони ще не призначені, і не відомо коли відбудуться, Вучич все відтягує з цим.

На виборах будуть брати участь три блоки. Власне це сам Вучич і його команда, місцева “демократична опозиція” та ультраправі партії на фоні яких Вучич повністю притомний про-європейський політик.

У “дем.опозиції” шансів на перемогу немає, тож найкращим варіантом буде збереження всієї влади у Вучича і Ко.

Підсумки

Ситуація для України продовжує бути “скоріше сприятливою”. Суспільства країн ЄС продовжують підтримувати Україну, і , поки що, не видно помітних ознак що ситуація сильно зміниться.

Зі всіх виборів що відбулись, про-російські сили перемогли лише в Угорщині та Словаччині.

З країн де про-російські сили можуть прийти до влади можна назвати Австрію. Але парламентські вибори в ній відбудуться лише через рік, тому тут вони не згадані. До того ж Австрія й так займає “нейтральну позицію”, а отже це мало чим загрожує. Інших “загроз”, поки що, не помітно.

На оцьому огляд завершено.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Юрій Зайшлий
Юрій Зайшлий@m49IZHtxB-J8XR0

160Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 7 жовтня

Більше від автора

  • Що відбувається у Венесуелі, та чому Гаяна бачить в цьому екзистенційну загрозу

    Цього тижня, Президент Гаяни Мохаммед Ірфан Алі провів один день ночуючи на заході країни, потім він здійснив прогулянку на вертольоті з національним прапором Гаяни, у деяких частинах проходичи прямо через територію Венесуели.

    Теми цього довгочиту:

    Венесуела
  • Вибори в Нідерландах

    Цієї середи в Нідерландах пройшли позачергові вибори до Палати Представників.

    Теми цього довгочиту:

    Нідерланди
  • Хав’єр Мілей

    Цієї неділі лібертаріанський політик Мілей був обраний Президентом Аргентини, ось трохи про нього.

    Теми цього довгочиту:

    Аргентина

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається