Відгук про “РДУГ: Перезавантаження”

Посилання на купівлю книжки.



Отож, передмова: я не є частиною буктюбу чи чогось такого і я не дуже часто читаю взагалі. Але в мене є підозра на РДУГ і я чекаю своєї черги на тестування.

Тому, як людина, яка має підозру на РДУГ, мені було щиро цікаво придбати цю книжку і прочитати, можливо знайти щось нове. Тим паче, це, напевно, одна з перших книжок про РДУГ українською.

Далі коротко про все.


Зміст книги, взятий з yakaboo

Реклама

Через неї в мене почало горіти найбільше. Через рекламу в книжці. По факту, вона там лише 3 рази, але… Я плачу гроші за книжку, я не плачу гроші за те, щоб мені рекламували щось. До прикладів:

c. 143 - Розділ “Вітаміни і мінеральні добавки”:

“Є одна біодобавка, яку ми особливо рекомендуємо й приймаємо самі. Це OmegaBrite*…

* - Виробник OmegaBrite є спонсором подкаста “Відволікання”, який веде доктор Гелловен“ (він же автор книжки").

І далі весь абзац про цю біодобавку. Ци це багато? Ні, всього лише 6 рядків. Але це дуже нагла реклама і, якщо чесно, мене це дратує.

Йдемо далі:

с. 147 - Розділ “Сон”

“…цей стимулятор є чудовою альтернативою медикаментозній терапії. Детальніше про пристрій - на сайті виробника:…” *лінку не буде, бо мені не платять*

Тут вже 80% сторінки присвяченно цьому пристрою і внизу є примітка, що автори книги “не мають корисливих цілей і жодних домовленостей фінансового характеру”. Чи їм вірити? Тут справа ваша. Але все ще сторінка присвячена певному продукту, його роботі, перевагам і посиланню на виробника.

с. 123 - Розділ “Погляньте на свої переваги”

Цитати не буде, але тут нам пропонують пройти тест Колбі і внизу є примітка: “Усі тести платні й знайти їх можна на… *посилання*”.

По-перше, тут вже ВЕСЬ розділ присвяченний цьому тесту, тобто це 4 сторінки. 4 сторінки про тест, який Є ПЛАТНИМ, книжка не включає його, лише розповідає, як трактувати його результати і історію його авторки. Сам тест коштує 55$, тобто 2000 грн. Інакше кажучи, нам розповідають 4 сторінки про тест, який коштує більше, ніж книжка в чотири рази.

По-друге, якщо ви сподівались, що вам запропонують альтернативу тесту за 55$… ну нє, я не знаю на що ви сподівались, альтернативи не буде. Хоча я її знайшли за 2 хвилини в інеті.

Ось в чому проблема: якщо ти пропонуєш в книжці платний продукт, тобі слід запропонувати безкоштовну альтернативу: можливо не таку гарну і продвинуту, як платна, але хоч щось. Якщо ти цього не можеш зробити, бо тобі не подобаються безкоштовні альтернативи, не говори і про платну. Інакше, це виглядає як банальна реклама продукту в книжці.

І ні, на жодній з чотирьох сторінок нема примітки “автори не мають корисливих цілей…”

На цьому, по рекламі все. Там є згадки якихось людей і їх центрів для дітей, але це вже будуть придирки.

Знову ж таки, сумарно вона займає не багато, сторінок 6. Але те, що вона є, вона дуже пряма і нагла… ну таке.


Креативність і позитивність ✨

( Це трохи придирка, але як є, так є )

За прочитання книжки, а саме 180 сторінок суто інформації, я втомилась вислуховувати про те, які люди з РДУГ класні, прикольні і КРЕАТИВНІ. Ось прямо всі. Там назбирається сторінок 10-30 чисто про те, які люди з РДУГ піпяо креативні і, по відчуттям, це вже можна додавати в список симптомів РДУГ.

Я розумію, що це якась спроба запевнити, що люди з РДУГ класні і не потрібно йти вішатись, якщо ви маєте цей діагноз, але те, як автор ледве не наголошує, що це прямо найголовніше в таких людях, наче не існує людей, які мають РДУГ, але не є креативними… просто починає бісити.

Тим паче, багато людей з РДУГ (тим паче, якщо не мають діагнозу/приймають ліки) можуть мати ту ж депресію чи банальну тривожність, під час якої в тебе немає бажання творити, радіти і ✨ бути креативним ✨


Корисна інформація

Окей, попередження: якщо ви про РДУГ не знаєте ПРЯМО НІЧОГО, то можливо, вам буде корисною ця книжка.

Якщо ви дивились хоча б два англомовних відео з рекомендаціями про РДУГ… Тренуйте рівновагу. Це єдина додаткова порада з книжки.

Все інше… Ви не здогадаєтесь, що потрібно правильно харчуватись? Чи що потрібно займатись спортом? А, ще важливо, щоб вас обіймали і любили в сім’ї і щоб ви мали сімейні вечері… привіт, мої любі ЛГБТ+, у яких дай боже батьки не п’ють, а мова про камінг-аут і займеники навіть не йде, як справи?

Ну, це буде моя придирка номер два: сон. В книжці є мова, що сон важливий і бла-бла-бла, але там ні слова про те, що люди з РДУГ ДУЖЕ часто мають проблеми зі сном. Ти не можеш заснути без ліків/вітамінів як не намагайся.

Там також не буде поради про те, що якщо ви маєте РДУГ, пробуйте робити НЕ найважче, а найлегше зранку, тому що вашому мозку буде легше “розігнатись” і зробити наступне, важче завдання. Якщо ви будете намагатись за порадами нейротипових робити найважче спочатку - є величезний шанс, що ви його прокрастинуєте до вечора і не зробите ні найважче, ні жодне з найлегших.


Підсумок

Чи буде корисною вам ця книжка, якщо ви прямо нічого не знаєте? Напевно.

Чи отримаєте ви більше корисної інформації і швидше з роликів на Ютуб? Напевно.

Чи допоможе вона вам хоч трохи, якщо ви знаєте хоч трохи про РДУГ? Точно ні.

Тут дуже багато води, купа трусторі, є додаток на 2 сторінки з тестом на РДУГ, є ще 9 сторінок з рекомендованою літературою і ще 8 просто з літературою, а так просто вода і ще купа води, але вже на тему того, які ви класні і креативні.

Ситуація з рекламою дає відчуття, що тебе не поважають, як читача і бачать лише, як людину, на якій можна заробити на пустому місці.

Мені не сподобалось, але це не означає, що ця книжка не буде корисною вам, тому на самому початку я залишили лінк на її купівлю.


Невеличкий апдейт після 16.07:

Я бачила, що деяким сподобалась ця книжка і те, як вона пояснює стани, тому хочу доповнити.

Тут дійсно є пояснення про те, що наш мозок має умовно два режими: цільовий і пасивний і цьому присвяченно майже весь розділ. Також є купа інформації про мозочок.

І в мене від обох цих розділів почуття змішанні. По-перше, вони не дають корисних порад, але вони і не мають, вони просто нам розповідають про мозок. Але по-друге, одночасно з першим пунктом, я не можу сказати, що це щось хоча б трохи поглиблене в біологію і більше нагадує якесь есе. Тобто воно і корисних порад немає, і якоїсь насиченої інформації теж не несе - ось через це я не розумію як ставитись до цього.

Це, по факту, найкращий опис самої книги: вона не несе ні якихось корисних порад, ні несе якоїсь насиченої інформації з біологічної/психологічної точки зору.


Дякую за увагу і до зустрічі ✨

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Alsi
Alsi@alsi

574Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 3 травня

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Я вже збиралась купувати і моніторила ціни, як раптом натрапила на вашу статтю. Я дуже багато досліджую з теми психології і була б розчарована, якби купила і не дізналась нічого нового. Дякую за корисну думку))

Вам також сподобається