Джерела, щоб почати в нейротехнологіях | Курси, книги, хакатони та інше

Зміст

Вітаю! Минулого разу я розповідала, як я починала у галузі нейротехнологій, та надала кілька порад, що мають допомогти більш якісно та продуктивно вивчати її. Сьогодні я поділюся тим, що саме я слухала та читала, і що було мені найбільш корисним. Дописуйте також свої джерела та відгуки до них у коментарях.

Курси

На мою думку, це один з найкращих способів засвоєння складного матеріалу. Зазвичай тут подають матеріал простіше, ніж в книгах, та додають інтерактивні візуалізації.

Computational Neuroscience, Neuromatch Academy

Матеріали курсу

Достатньо важкий, але дуже цікавий та корисний курс про обчислювальну нейронауку. Його матеріали є у відкритому доступі за покликанням (https://compneuro.neuromatch.io/tutorials/intro.html). Один або два рази на рік вони додатково проводять його в онлайн форматі: протягом 3х тижнів по 7 годин на день ви будете розбирати цей матеріал в викладачем та займатиметесь дослідженням. Раджу цей курс, коли ви вже матимете трохи досвіду в кожній темі, бо з повного нуля може бути достатньо важко. Особливо корисним він буде людям з технічною освітою, які хочуть займатися саме обчислювальною нейронаукою, хоча й для загального розвитку він корисний.

Покликання: https://academy.neuromatch.io/courses

Зміст

  • Машинне навчання

  • Вступ до моделювання

  • Динамічні системи

  • Стохастичні процеси

  • Математика

Вартість

Лише матеріали є безкоштовними. Ціна на участь в живому курсі може варіюватися в залежності від вашого наукового ступення та регіону. Я заплатила 80$ як бакалавр з України, у той час як першочергова вартість – 2000$.

Neurotechnology and BCI Spring School, g.tec

Минулорічне представлення курсу

Щорічний весняний курс від команії g.tec GmbH, що є лідером з виготовлення високоякісного обладнання для електроенцефалографії. Він триває 10 днів по +-10 годин на день без перерв, що на мою думку трохи забагато). Проте там є велика кількість цікавих лекторів з усього світу з доповідями на різні нейро теми. Хоча варто зазначити, що частину часу g.tec витрачають на рекламу своєї продукції та роботи з нею. Загалом цей курс є корисним як для початківців, так і для більш досвідчених у галузі нейротехнологій.

Покликання: https://www.gtec.at/spring-school-2024/

Зміст

  • Найсучасніші Нейрокомпʼютерні інтерфейси (НКІ)

  • Інвазивні НКІ та нейромодулятори

  • Застосування машинного навчання в НКІ

  • Гібридні НКІ

  • Взаємодія людини й робота за допомогою НКІ

  • НКІ для реабілітації від наслідків інстульту

  • НКІ для оцінювання та комунікації з пацієнтами

Вартість

Безкоштовно, з можливістю отримати кредити ЄКТС.

Fundamentals of Neuroscience, HarvardX

Дуже змістовний та якісний курс від Гарварду, який розкриває фундаментальні теорії нейрофізіології та будови мозку. Саме з цього курсу я зрозуміла, як саме працюють нейрони та деталі роботи іонних каналів. Проте, думаю, можна пошукати дешевші альтернативи на Сoursera.

Покликання: https://pll.harvard.edu/series/fundamentals-neuroscience

Зміст

  • Потенціали дії

  • Синапс

  • Нейромодуляція

  • Сенсорика

  • Рух та дія

  • Підкоркові ділянки мозку

  • Анатомія мозку

Вартість

Залежить від наявності підписки на платформі EdX. Частину курсу можна прослухати без оплати, проте не отримати сертифікат. Раджу дізнатись, чи надає ваша організація підписку на EdX.

Neural Data Science, Michael X Cohen

Дуже корисний курс, якщо вам потрібно обробляти нейробіологічні дані. Мова програмування – Matlab, проте, крім детальної практичної частини, сам курс дуже добре пояснює теоретичні концепти, тому буде корисним кожному. Цей курс може бути заскладним без досвіду програмування та математики.

Покликання

YouTube: https://www.youtube.com/@mikexcohen1/videos

Udemy: https://www.udemy.com/course/solved-challenges-ants/

Зміст

  • Обробка сигналів

  • Статистика (непараметрична)

  • Застосування спектрального аналізу

  • Аналіз даних часових рядів

  • Нейронаука

  • Прикладна математика

Вартість

Безкоштовно доступно на ютубі. Але на Udemy можна отримати сертифікат, достатньо часто там бувають знижки на курси.

YouTube канали

The BCI Guys

Відео з каналу

Одні з перших, хто почав вести канал про нейротехнології. У ньому можна знайти невеликий курс з нейротехнологій, цікаві та практичні відео про нейротех. Також є кілька інтервʼю з лідерами індустрії.

Покликання: https://www.youtube.com/@BCIGuy

Charlotte Fraza

Відео з каналу

Студентка PhD у Нідерландах, що вивчає обчислювальну нейронауку. Багато корисних порад про навчання, читання статей, продуктивність та мотивацію, літературу з нейронаук та огляд цікавих книг. Навіть трохи програмування. Легкі та цікаві відео.

Покликання: https://www.youtube.com/@CharlotteFraza

Cody Rall MD with Techforpsych

Відео з каналу

Лікар, що робить велику кількість оглядів на мобільні нейрокомпʼютерні інтерфейси, як от Muse, NeoRhythms, Mendi, Neurosity та багато іншого. Цікавий та якісний контент про НКІ та не тільки. Дуже раджу!

Покликання: https://www.youtube.com/@CodyRallMD

Книги

З нейронауки наразі видано величезну кількість різноманітної корисної та цікавої літератури. Зараз зупинюсь тільки на ключових книгах з нейротехнологій. Проте при виборі книги раджу притримуватись цих порад:

  1. Перевірте автора. Це не має бути гуру, тренер, наставник комарів чи бозна хто ще. Автор має бути науковцем або лікарем, або лікарем та науковцем.

  2. Перевірте публікації автора. Неможливо, щоб людина видала книгу, не написавши щонайменше десяток наукових статей. Заходите на Google Sсholar та шукаєте цю людину

  3. Подивіться покажчик слів. Якщо там немає хоч 20 назв ділянок мозку, гормонів, процесів та когнітивних функцій – закривайте цю книгу і ставте назад на поличку.

Тепер перейдімо до книг про нейротехнології.

Neurotechnology Primer

Книга, що написана спільнотою NeurotechX. Загалом одна з перших про нейротехнологій, що була видана. За покликанням внизу сайту можна знайти безкоштовну електронну версію книги. В ній у деталях описують різні засоби нейровізуалізації, деталі стимуляції мозку, ультразвук, вступ до нейротехнологій, їх екосистема, нейроетика та майбутнє нейротехнологій. Мені дуже сподобалася ця книга своєю деталізованістю, хоч деякі теми нейротеху наприкінці книги вже застарілі.

Покликання: https://neurotechx.com/primer/

Brain-Computer Interfaces

Інша чарівна книга про нейротехнології, написана паном Rao. У ній описують кожний крок побудови нейротехнологій: обробку сигналів та машинне навчання. Описують різні види нейротеху та їх застосування. Раджу пошукати цю книгу у вільному доступі в інтернеті).

Покликання: https://www.amazon.ca/Brain-Computer-Interfacing-Introduction-Rajesh-Rao/dp/0521769418

Brain-Computer Interface Technologies: Accelerating Neurotechnology for Human Benefit

Книга пана Clément, яку я нещодавно почала читати і вже в захваті від неї. Я знайшла її в рекомендованій літературі до курсу з нейроімплантів в EPFL. Вона величезна, але містить дуже деталізовану інформацію всіх аспектів нейротехнологій.

Покликання: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-27852-6

Формальна освіта, Neurotech Microcredential Program

Окрім невеликої кількості університетських програм для бакалаврів та магістрів, існує також мікро-кредитна програма університета Queen. ЇЇ достатньо сильно рекламують у нейроспільнотах та в Канаді загалом, проте вартість, як на мене, зависока. Я не можу собі дозволити цей курс, проте вирішила залишити покликання тут.

https://neurotechmicrocreds.com/

Спільноти

NeurotechX

Оголошення із сайту

Найбільше комʼюніті ентузіастів у галузі нейротехнологій. На Слаці вони налічують більше 9 тисяч осіб. Щомісяця вони надислають лист з цікавими подіями та заходами. Одного разу я мала нагоду відвідати лекцію про нейроурбанізм в Берліні. Більше таких вони проводять онлайн, тому абсолютно раджу підписатися на їх розсилку та долучитися до спільноти. Також у них є розділ з пошуком роботи у галузі (https://neurotechx.com/find-a-job/)

Покликання: https://neurotechx.com/

Новини

Окрім розсилки NeurotechX, є кілька сайтів, що я раджу регулярно проглядати.

BioRxiv

Сайт з препринтами статей з біології (довгими варіантами статей перед їх публікацією в наукових журналах, де їх скорочують). Серед них є окрема категорія препринтів з нейронаук. Звісно читати усі – це забагато, але кілька разів на тиждень можна переглядати та читати цікаві).

Покликання: https://www.biorxiv.org/collection/neuroscience

Science Daily

Сайт з короткими переказами нових статей та подій з нейронауки. З переваг є велика кількість категорій та більш наукова мова написання. З недоліків – низька частота виходу дописів.

Покликання: https://www.sciencedaily.com/news/mind_brain/

Neuroscience News

Теж новинний сайт, проте з дуже великої кількістю дописів на день. Дуже різноманітні нейротеми, що, на мою думку, написані простіше, ніж на попередньому сайті.

Покликання: https://neurosciencenews.com/

Хакатони

br41n.io

Представлення із сайту

Організація, що двічі на рік проводить змішані хакатони з нейротехнологій. До них можна приєднатись офлайн з партнерських університетів, де є засоби ЕЕГ компанії g.tec. Проте можна приєднатись й онлайн з будь-яких куточків світу. Серед тем є розробка ігор, створення НКІ, аналіз даних та навіть арт-проекти.

Покликання: https://www.br41n.io/

NeuroTechX hackathon

Також уже зазначена раніше спільнота час від часу проводить онлайн хакатони на свої теми. Зазвичай вони відбуваються в Діскорді, де ви можете контактувати з великою кількістю людей.

Покликання: https://neurotechx.com/

Сподіваюсь, що ці джерела будуть корисні для вашого саморозвитку. Будь ласка, залишайте свої в коментарях до цього допису. До зустрічі!

P. S.

Вітаю, мене звати Софія або Конексона! Я студентка Могилянки та дослідниця в галузі нейротехнологій. Ці довгочити – текстова версія мого Youtube каналу, покликання на який ви зможете знайти в описі профілю. Слідкуйте за мною, щоб дізнатись більше про цю амбітну галузь, та не забувайте донатити на всі потреби ЗСУ. Буду вдячна, якщо зможете підтримати мою працю донатом теж за посиланням в описі. Слава Україні!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Софія Єремеєва
Софія Єремеєва@connexona

закохана в нейротехнології

150Прочитань
10Автори
10Читачі
На Друкарні з 26 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається