Вплив скандинавської мітології на розвиток слов’янської

Ось і пишу довгочит за побажанням мого читача. Одразу зазначу що цей довгочит не буде входити до циклу “Міфічна Скандинавія”.

Також я прийняв рішення зробити цей довгочит у вільному стилі, тому й не знаю яким він вийде та почну!


Центральна версія

У цій версії вважається, що культурний вплив скандинавів на слов'ян не був сильним, хоча між ними двома існує певна схожість. І на це також є низка причин.

Наприклад, запозичення з готської мови у слов'янських мовах свідчать про те, що слов'яни взаємодіяли з іншими германськими народами, переважно готами, ще до епохи вікінгів.

З іншого боку, стверджується, що скандинавська мітологія вплинула на сусідню слов'янську мітологію і своєю чергою, зазнала впливу романо-грецьких традицій з півдня та з заходу.

Однак переважна більшість збережених текстів скандинавської мітології була написана християнами під час або невдовзі після масового переходу скандинавських суспільств до християнства, а це означає, що існує потенціал для упередженості та викривлення мітології таким чином, що вона і християнство виглядають більш схожими, ніж є насправді.

Отже, хоча між скандинавською та слов'янською мітологією можуть існувати певні подібності, ступінь впливу скандинавської мітології на розвиток слов'янської не є чітким і є темою постійних досліджень та дискусій.

Приблизно так і позиціює себе ця версія, проте ми розглянемо й інші.

Альтернативні версії

  1. Що подібність скоріше є результатом їхнього спільного індоєвропейського коріння. Таку подібність можна зустріти й з іншими індоєвропейськими культурами, такими як грецька, іранська, та особливо кельтська.

    Але, звичайно, було багато взаємодії між скандинавами та слов'янами в ранньому середньовіччі, особливо в регіоні Київської Русі.

  2. Є ще ось одна альтернативна теза. Схожість пояснюється тим, що Київською Русею правили шведські вікінги. І внаслідок цього було створено багато перетинів між культурою "вікінгів" та слов'ян.

  3. Наступна інформація не ще однією альтернативною версією, але важлива для загального розуміння.

    «Порівняльний аналіз показує, що багато атрибутів індоєвропейських богів-громовержців нагадують атрибути Зевса.

    Однак є деякі суттєві відмінності, які не дозволяють ототожнювати бога неба і бога-громовержця. Індоєвропейський Dyēus не є верховним богом, але цю роль перебирає на себе бог-громовержець.

    Єдиним відображенням Отця Неба в грецькій і римській релігії є цар богів, але як бог-громовержець. Верховенство серед богів в індоєвропейському пантеоні не може бути пов'язане лише з небом, як показує порівняльний аналіз німецької мітології та їхнього верховного бога Водана/Одіна»

    — Duev, R. (2019). Some Thoughts on the Indo-European Supreme God. Živa Antika.

    І ось тут ми підходимо до думки що Одін та Стрибог могли бути лише епітетами такого собі "Небесного батька", що йде від єдиного Dyēus.

Інша цікава інформація

Окрім текстових джерел, я також шукав інформацію на платформі YouTube. Так от інформації про вплив скандинавської мітології на розвиток слов'янської небагато. Однак деякі відео на YouTube обговорюють можливі зв'язки між двома міфологіями.

Слов'янський фольклор і північні взаємозв'язки (з доктором Вікі Ґроув)
Ким був Локі — історія Утґард-Локі, або Утґард-Локі може дати нам підказки

Два відео. У першому ви побачите відеоінтерв'ю з доктором Вікі Ґроув вона розповідає про схожість слов'янського та скандинавського фольклору.

В іншому відео обговорюється історія про Утґарда-Локі та можливий зв'язок зі слов'янською мітологією. Де також згадується богатир Святогор зі східнослов'янського епосу.

Однак важливо зазначити, що це лише теорії, і немає жодних конкретних доказів, які б їх підтверджували.

Ще що до відео, вони цікаві, проте англійською мовою, мною переклад не був знайдений. Та якщо зустрінете такий, дайте у коментарях посилання.

Післямова

Оцініть цей довгочит, та також можете залишити наступну тему, яка вам цікава у наступному. А поки що я продовжую писати цикл Міфічна Скандинавія.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
міт
міт@myth_ua

Про міти й дещо інше 🤫

7.4KПрочитань
33Автори
95Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Трохи усього. Червень-Липень.

    Привіт усім читачам, це невелика художня підбірка віршів і начерків творів. Якщо цікаво, тисніть на заголовок

    Теми цього довгочиту:

    Творчість
  • Мітична Скандинавія. Створюючи та майструючи світ

    Довгоочікуване продовження циклу Мітична Скандинавія. Прочитавши ви дізнаєтесь про створення та зміни в скандинавському мітологічному світі. Також обов'язково зверніть увагу на кінець довгочиту!

    Теми цього довгочиту:

    Мітологія
  • Туга до інших світів | Longing for other worlds

    Так, я вам представляю невелику художню історію про те, як людина та її велика подорож можуть змінити все в розумінні звичного нам Всесвіту.

    Теми цього довгочиту:

    Твір

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Цей довгочит цікавим , проте хотілось би пояснення схожості між персонажами , яких ви порівнюєте . Можливо , це лише моя проблема . Дякую за цікавий контент .

Вам також сподобається