Чому Локі не брат Тора і чому все трохи складніше ніж здається

Декілька днів тому у мене була безжальна і нажаль безрезультатна перепалка з друзями на тему того чи є Локі братом Тора ( варто зазначити, саме в міфології ). Так от, всі всі вперто були впевнені, що так, да навіть  багато джерел в Інтернеті видавали такуж інформацію. І це мене дещо обурило…

Думаю очевидно, що таке непорозуміння почалось з всесвіту Марвел, хоча і в серіалі Рагнарек Тор і Локі, також представленні, як браття…..

І здається, ну що тут такого, так, в міфах вони не долюблювали один одного, але також є історії про їх подорожі, де вони в деякому сенсі ладили, да і взагалі навіщо докопуватися 🦦

І саме до цього претензій то я і не маю.

Але, якщо глибше подумати в цьому ключі то виходить така ситуація - якщо Локі брат Тора, то можна сказати, що Одін названий батько Локі. І от в цьому головна проблема, да навіть фатальна проблема.

Не буду тягнути інтригу, насправді Локі не брат Тора, а названий брат Одіна😶

Розумію сильна заява, але спробую пояснити

Локі чи Лофт – син велетня Фарбауті, і мати Лаувейя чи Наль. Гож собою, злісний вдачею і мінливий. Він перевершив усіх людей тою мудрістю, що зветься підступністю. Лофт божество полум’я і породження хаосу, про це, ще згадаєм.

Ну поки виходить такий собі антигерой, на противагу розумного і справедливого Одіна.   

Однак варто зазначи, що Одін, який мав втихомирювати хаос Локі сам часто був приводом Хаосу. Наприклад в пісні про Харбаода він постає богом війни, насильницької смерти, омани й чаклунства.

Також Локі часто замість спричинення суцільного Хаосу, допомагав асам, а іноді і рятував їх.

Вся ця інформація треба для розуміння того, що вони виконують різні функції, які мали б зробити їх протилежностями, поділити на умовне добро і умовне зло, але як бачимо, щось не склалось.

І от наступний факт, Локі можна назвати назвати лихим близнюком Одніна🦦.

Хах, поясню. Є багато версій, як Локі потрапив до асів, однак в деяких з них стверджується, що Одін назвав Локі своїм зведеним братом. Однак краще знову поглянути на їх функції, як богів. З минулої інформації пам’ятаєм, що Локі і Одні мали бути протилежностями, ключове слово мали. До цього факту додамо, що хоч Локі є важливою фігурою міфології у ритуальній традиції північних язичників його культу немає як такого. Пояснити це можна хіба тим, що Локі трактується як тінь, криве віддзеркалення Одіна, якому він доводиться кревним братом і магічно єдиносущий із ним.

Цей його особливий статус — «лихий близнюк» Одіна — пояснює, до речі, чому ніхто з асів чи ванів, присутніх на вечірці в Еґіра, не вжив щодо нього жодних заходів, крім словесних. Ніхто не був рівним йому за статусом. Сам же Одін також не міг силоміць впливати на свого кревного брата.

( Це трохи вільний потік думок, але сподіаюсь, хоч надихне когось розібратись в цій темі🦦 )

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kleo
Kleo@kleo

~шуршить книгою~

5.7KПрочитань
15Автори
35Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Трохи цікавих фактів з цієї теми:

Локі народив шестиногого коня, на якому їздив Одін. Тобто Одін їздив верхи на своєму онуку/племіннику.

Локі також батько Фенріра, велетенського Вовка та світового змія Йоромунґанда. У них теж цікаві історії, а вовка дуже шкода 😫

Емоджи видри - чудо 🦦

Вам також сподобається