Вступ до світу інвестицій: Навіщо людям інвестувати?

Інвестиції - це лише одна зі сфер економіки. Тут працюють інші механізми та панують інші правила, а тому ми вирішили створити спеціалізований канал, де будемо просвітлювати нашу спільноту на цю тему.

Сьогодні ми вирішили розпочати із запитання, яке й визначає інтерес суспільства до цієї сфери. В майбутньому, ми будемо дуже поглиблено розбирати кожен аспект інвестицій, використовуючи наукову літературу, спеціалізовані видання та власний досвід, але спершу нам слід розібратися чому це важливо для кожного, хто хоче досягти фінансової незалежності і не має чарівно багатих родичів чи екстраординарний дохід. Давайте поетапно розберемося в тому, що таке інвестиції і для чого вони потрібні, щоб усі ми були на одній хвилі.

Що таке інвестування?
Інвестування - це вкладення грошей у компанію/проєкт задля отримання прибутку. Уявіть собі, що ви - бізнесмен, який хоче взяти кредит на відкриття своєї кав’ярні, адже наразі у нього немає для цього достатньої суми. Банк, який видасть вам кредит буде вашим інвестором.

І саме тут розбиваються усі соціалістичні скарги на систему, яка експлуатується купкою людей. У будь-якій капіталістичній країні інвестором може бути кожен, починаючи з хоча б невеликої суми в 200 доларів, які може відкласти навіть підліток у школі. Адже щоразу, коли людям спадає на думку якась прибуткова ідея, їм потрібні ресурси для її реалізації. Гроші - це ресурс, і даючи в позику цей ресурс, ви маєте виключну можливість заробити, займаючись іншими справами, адже бізнес потребує тільки гроші, а не ваш час.

Як ви можете інвестувати ?

Для наших підписників немає таємниці, що кладучи гроші на депозит, ви вже інвестуєте їх в проєкти різних компаній, просто замість вас цим займається банк, видаючи кредити тим чи іншим компаніям на надійні з їхньої точки зору проєкти. То навіщо тоді класти ці гроші на депозит і отримувати мінімальну віддачу, якщо можна взяти комфортний для себе ризик самостійного інвестування і бути достойно нагородженим за нього?

Ви можете вкласти гроші багатьма різними способами, але давайте сконцентруємося на найбільш зрозумілих:

  1. Створити фірму з використанням власних грошей. Це те, що у нас називають “бізнес”. Відкриваєте бізнес, розвиваєте його за власний кошт (без кредитів), а потім наймаєте директора, який за зарплатню буде керувати вашим бізнесом, що дасть вам можливість отримувати пасивний (тобто без вашої прямої участі) прибуток. Це найбільш ризикований тип інвестицій, де прибуток починається з -100% (банкрутство) і закінчується сумою з багатьма нулями. Це також потребує від вас прямого втручання на досить довгий період, через що ви змушені будете покинути вашу роботу (тобто залишитеся без щомісячного прибутку заради можливого прибутку в майбутньому). Ми не будемо розбирати цей тип інвестиції детально на цьому каналі, адже це канал про інвестиції у вже існуючий бізнес, який потребуватиме від вас мінімального залучення часу і обов’язково даватиме вам можливість продовжувати працювати на роботі стільки, скільки вам захочеться.

  2. Дати компанії в борг напряму. Те саме, що й банківський кредит, тільки замість банку, кредитором виступаєте Ви та інші, такі ж самі люди. Це називається інвестиціями в облігації (від слова obligation - зобов’язання). Звісно, не дуже високий дохід на рівні 4-5 % примноження власного капіталу за рік (у доларах, інвестуючи в найбільш надійні компанії США), але ризик навіть меньший за депозитний, як ми побачили по нещодавньому банкрутству американських банків SVB та First National

  3. Стати співвласником компанії. У компанії є власний капітал (наприклад, 10 тисяч доларів). Ви хочете стати співвласником компанії, але не управляти нею. Купуєте десяту частину компанії за тисячу доларів (іншими словами купуєте 10% акцій компанії), обираєте разом з іншими інвесторами директорів і визначаєте пріоритети, а вони (директори) будуть робити бізнес замість вас. При цьому річний прибуток (або збиток) компанії, а також усі її активи належатимуть Вам на 10%. Залежно від типу компанії ризик змінюється, але він залишається в середньому вищим, ніж надання грошей в борг. Зате й винагорода за ризик набагато вища: в середньому 8-10% примноження власного капіталу за рік у доларах, інвестуючи в найменш ризиковані компанії США (Apple, Google, Microsoft, Intel та інші). Звісно, є велика різниця між володінням 10% компанії і приймати там рішення і володінням 0,000005% компанії, інвестувавши в Apple з капіталом у 3 трильйони доларів, де ваш голос абсолютно нічого не означає, але принцип залишається той самий - ви співвласник компанії, ви купуєте частину цієї компанії, щоб вона вела свій бізнес, а ви примножували свої кошти, адже якщо ваша компанія за 10 тисяч доларів заробить 1 тисячу доларів за рік, то 10% володіння цією компанією вже буде означати, що у ваше вкладення вартує вже 1100 доларів, а не просто 1000. Прибуток у 100 доларів за рік, при цьому конкретно ви ніяк не працювали задля отримання цього прибутку (у якості найманого працівника). Приклад із 100 доларів за рік смішний, але в цьому світі існує більш як 100 тисяч реальних доларових мільйонерів, які після отримання прибутку компанією, якою вони володіють нехай навіть на 1%, отримують дивідендів на сотні тисяч доларів, займаючись при цьому весь рік абсолютно іншою діяльністю.

  4. Надати власні гроші на управління людьми, які на цьому спеціалізуються. По суті, вони будуть робити те, що було описано в пунктах 2 і 3, однак це - їхня професія, і вони (в теорії) набагато краще за вас розбираються в інвестуванні грошей в прибуткові фірми. Залежно від активності їхнього інвестування (вони можуть просто вибрати певний набір компаній і коригувати його раз на місяць/рік/десятиліття), ви будете сплачувати комісію за прибутки, які отримають ці люди за вас завдяки інвестуванню, а решта заробленого - вам. Це називається управління активами (asset management), і тут є як свої плюси так і мінуси, про що ми розкажемо згодом, адже ризик від інвестування спеціалістами з трьома вищими освітами в неприбуткові компанії не зводиться до нуля, він дещо зменшується.

Для чого тоді інвестувати, якщо це ризиково ?
Не хочемо повторювати книги-бестселлери з власних фінансів по типу Бодо Шефера або кринжового Роберта Кійосакі, але мусимо. Інвестуючи вільні кошти - ви примножуєте власний капітал, при цьому у вас залишається ще 24 години на добу для того, щоб заробити гроші на звичайній роботі. Люди занадто сильно недооцінюють силу постійних інвестицій на довгий строк, але в майбутньому ми покажемо вам за допомогою простої математики, як в Америці та Європі звичайні люди, які ходять щодня на ту ж саму роботу, отримують стандартну зарплатню, і виходять на пенсію в 45-50 років доларовими мільйонерами, не маючи багатих родичів та з нульовим капіталом на початку. Люди також сильно недооцінюють значення ризику. Якщо ви вважаєте, що інвестування в державний борг Німеччини і ставки на паріматч - це погано, адже обидві речі ризикові - ви поки що маєте дуже радянське сприйняття ризику. Щодня, сідаючи в громадський транспорт чи власну машину ви ризикуєте втратити життя в ДТП, однак всеодно робите це - адже цей ризик достатньо комфортний для вас. Так само з інвестиціями - цей світ настільки розвинутий, що ви можете обрати будь-який рівень ризику, який буде давати вам можливість спокійно спати в ночі, і відповідний дохід, який достатньо стимулює вас для інвестування, а не зберігання грошей “під подушкою”.

Інвестуючи - ви маєте можливість поступово, але дуже відчутно підвищити якість вашого життя та створити кращі умови для майбутнього ваших дітей. У всякому разі, інвестуючи - ви стаєте багатшим без корупції та незаконних схем, при цьому без потреби кидати вашу роботу для пошуку більш прибуткової діяльності, а що робити із заробленими грошима від інвестицій - вирішувати вам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

102.9KПрочитань
0Автори
733Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

  • GitLab - історія успіху українського конкурента GitHub

    🦊GitLab — це вебінструмент для розробки програмного забезпечення та спрощення управління проєктами. Він автоматизує процес написання коду, виявляє помилки та пов'язує фахівців, які працюють над різними частинами проєкту.

    Теми цього довгочиту:

    Github
  • Найбільш привабливі депозити січня 2024 року

    Депозити залишаються улюбленим інструментом українців для збереження своїх коштів. Тим більше, що під час дії воєнного стану банківські вклади фізичних осіб гарантуються державою на 100%.

    Теми цього довгочиту:

    Депозит
  • Де і як знайти інвестора для малого бізнесу

    Підприємці часто стикаються з нестачею грошей, без яких неможливо реалізувати перспективну бізнес-ідею. Це непростий процес, який вимагає наполегливості, терпіння і впевненості у власних силах. Про те, як знайти інвестора з нуля для малого бізнесу ви дізнаєтеся з цієї статті

    Теми цього довгочиту:

    Інвестор

Коментарі (1)

Дякую, буду слідкувати. Перші інвестиції вже зробила. Скажіть, чому Кійосакі крінжовий?) Читала багатого бідного батька. По суті просто пояснює навіщо інвестувати, правда його особистий приклад інвестицій в житло специфічний.

Вам також сподобається

  • GitLab - історія успіху українського конкурента GitHub

    🦊GitLab — це вебінструмент для розробки програмного забезпечення та спрощення управління проєктами. Він автоматизує процес написання коду, виявляє помилки та пов'язує фахівців, які працюють над різними частинами проєкту.

    Теми цього довгочиту:

    Github
  • Найбільш привабливі депозити січня 2024 року

    Депозити залишаються улюбленим інструментом українців для збереження своїх коштів. Тим більше, що під час дії воєнного стану банківські вклади фізичних осіб гарантуються державою на 100%.

    Теми цього довгочиту:

    Депозит
  • Де і як знайти інвестора для малого бізнесу

    Підприємці часто стикаються з нестачею грошей, без яких неможливо реалізувати перспективну бізнес-ідею. Це непростий процес, який вимагає наполегливості, терпіння і впевненості у власних силах. Про те, як знайти інвестора з нуля для малого бізнесу ви дізнаєтеся з цієї статті

    Теми цього довгочиту:

    Інвестор