XP-55 “Ascender” - винищувач “Задом-наперед”

Написано для Телеграм-каналу “ДСВ Українською

В 1941 та 1942 роках на фронті з'явився новий німецький винищувач: Fw-190 "Würger". Його поява стала проблемою для Британії, оскільки вже тоді цей літак по багатьом характеристикам перевершував британський Spitfire Mk.V.

Американці, які були найближчими союзниками Британії, теж були занепокоєні появою нового винищувача, тому в США було оголошено конкурс на створення нового маневренного винищувача, що був здатен перемогти "Вюргера" в бою. Майже всі машини в проекті були досить цікавими, і мали компоновочну схему "Качка", адже така схема дозволяє покращити саме маневреність машини. Як ми і казали, в проекті було багато цікавих літаків, однак, в фінал пройшов тільки один - XP-55 "Ascender" (З англ. "Той, що підіймається")

Окрема цікавинка вийшла з назвою літака, оскільки персонал, який працював з цим літаком на аеродромі, жартуючи називав його "Ass-Ender", від Ass - задниця, End - закінчуватися.

Curtiss-Wright XP-55: Strange-Looking but Ahead of Its Time
Прототип ХР-55 у польоті

10 липня 1942 року було укладено контракт на постачання 3 прототипів майбутнього XP-55 для випробувань, і вже тоді літак був охоплений суперечками, одна з найбільших стосувалася озброєння. Конструктори фірми Curtiss-Wright хотіли встановити 2 кулемета М2 калібру 12.7-мм, та 2 20-мм гармати Hispano-Suiza, однак було прийнято рішення зменшити потужність озброєння на користь легкості конструкції, тому на літак встановили 4 кулемета М2 "Браунінг". Вперше прототип ХР-55 піднявся в небо через рік, 13 липня 1943 року біля міста Сент-Луїс, штат Міссурі. Прототип показав непогані льотні характеристики, однак, мав деякі проблеми з керуванням, та надзвичайно довгий зліт. Після числених, польотів, перший прототип було втрачено, коли він пішов в неконтрольоване піке. Пілот зміг врятуватися.

undefined
Розбитий прототип XP-55

Враховуючи досвід польотів 1 прототипа, була проведена робота над оперенням, зокрема, над рулями висоти, що з-за схеми "Качка" розміщувалися в носу машини, а також була вдосконалена механізація крила, що дозволило полегшити керування машиною. Однак, 2-й прототип здійнявся в небо вже в 1944 році, коли над Європою вже "На всю" літали "Мустанги", і XP-55 вже мало кого цікавив, і робота над проектом була завершена в тому ж 1944 році, на користь реактивних винищувачів.

Третій прототип майже не відрізнявся від другого, але, на відміну від нього, третій прототип приймав участь у декількох авіашоу, одне з яких стало трагедією для літака. 27 травня 1945 року на авіашоу в Дейтоні, штат Огайо, XP-55, проходячи низько над землею разом з іншими P-38 та P-51 третій прототип XP-55, з пілотом Віл'ямом Ґлазґоу за штурвалом врізався у землю. На цей раз все пройшло не так "Гладко", адже пілот не вижив.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ДСВ Українською
ДСВ Українською@dsv_ukr

Пишемо про Другу Світову Війну

232Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 27 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається