Йоу! Мене звуть Павло, і протягом майже року я активно займаюся волонтерством. Наша організація проводить численні виїзди на передову, допомагаючи як цивільному населенню, так і військовим. За час війни ми передали понад 30 автомобілів військовим, а також відремонтували ще стільки ж. Ми співпрацюємо з десятком бригад та досягли гарних успіхів. В цьому матеріалі я хочу розповісти про свій досвід роботи з військовими, який можна було б описати заголовком цього допису. Приємного читання!
Котик

Як вбивати русню: механізм з гівна та палок

Під час моєї співпраці з військовими та аеророзвідувальними організаціями протягом останніх трьох місяців я був зачарований світом аеророзвідки. Тут я поділюся своїм досвідом створення економічно ефективних механізмів для авіаційних операцій, зробивши тему доступною для пересічного читача без заглиблення в конкретні алгоритми.

Що таке скид?

Отож, скид це такий собі механізм, котрий кріпиться до дрона та скидає снаряд на русню, бронетехніку та БК. Бачили смішні відео як окупантам на голову прилітає граната? Ото і є скид. Видів скидів дуже багато, тож я розкажу саме про свої штуки.

Основа скиду, а саме його корпус, робиться на 3д принтері. Це може бути якийсь дешевий принтер, типу ender 3 pro. Таку машинку в новому стані можна купити за 13 тисяч. На olx можна знайти вдвічі дешевше. Та й в цілому, 90% всіх компонентів робиться на принтері, а потім зшивається. Також потрібні плати, свердло та акумулятор. Я та більшість моїх знайомих використовують акумулятори від одноразових цигарок(тобто буквально робиться все з гівна та палок).

Акумулятор від одноразки

Як ця махіна розуміє що потрібно скидати снаряд прямо зараз? Все просто. У дронів є знизу ліхтарик. В скиді встановлюються банальні світлодіодні датчики, котрі спрацьовують при включенні ліхтарика на дроні. Собівартість скидів, зазвичай, не більше 400 гривень. За весь час моєї власної роботи, військовим було передано близько 20 скидів та близько тисячі розхідників для них. Після цієї фрази у вас може виникнути логічне питання: що за розхідники?

Приклади скидів

Розхідники для скидів

Як ви пам’ятаєте, скиди скидають снаряди. Це не якісь величезні гільзи з під танків. Зазвичай, це маленькі гранати типу Ф1, Вог17/25 та 40-мм гранати. Найбільший снаряд на моїй практиці — бойова частина снаряда від РПГ, але то вже інша тема. Так от, ці гранати спрацьовують за певним механізмом. Всі вони активуються тоді, коли є контакт з так званим детонатором. Всі, окрім Ф1, там трохи інший механізм про який я розкажу.

Отож, нам потрібно зробити так, аби при приземленні на ціль спрацьовував детонатор. Для цього робляться “шапочки” з “запобіжниками” та “носиками”. Шапочка та запобіжник друкуються на принтері. Це круглувата деталь з дірочкою, котра вставляється в снаряд. В цю дірочку цієї шапочки вставляється носик — заздалегідь підготовлений цвях. Щоб було безпечніше, між носиком та шапочкою вставляється запобіжник. При ударі об землю цвях пробиває захисну оболонку шапочки, після чого спрацьовує детонатор. Однак постає інше питання — а як зробити так, щоб снаряд приземлився саме носиком вниз?

Вог-17 з шапочкою, носиком та запобіжником

Для цього ми робимо ще один вид розхідників котрий кличуть хвостами. Хвостики потрібні для того, аби стабілізувати в повітрі снаряд та повернути його вниз. Хвостики також робляться на принтері.

Хвости для Вог-17/40-мм гранат

А що з Ф1? Ф1 це звичайна канонічна граната. Вона спрацьовує з певною затримкою, і активується чекою. Для Ф1 є два види підготовки для скиду, але ми розберемо найпростіший — з хрестиками. Чека просто замінюється на пластиковий хрестик, котрий при ударі об землю тріскається та запускає весь процес. Хрестик також робиться на 3д принтері. Для цього способу не потрібні навіть хвостики.

Хрестик для Ф1

Висновок

Отож, як виявилося, собівартість руснявого життя більшою мірою залежить від вартості розхідників, тобто менше ніж 10 гривень. Навіть булочка з маком коштує дорожче. Цікавим є те, що тему зі скидами придумали самі росіяни ще у 2014 році. Наші військові перейняли цей досвід і вдосконалили. В наступних дописах я розкажу про те, як з гівна та палок ми робимо надпотужні повербанки та всілякі штуки. Щасти!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Хто такий Павло?
Хто такий Павло?@Pavlo

994Прочитань
22Автори
34Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Але особисто мені не вистачає у кінці цього матеріалу посилання, куди донатити)

Вам також сподобається