Як далеко може впасти фондовий ринок Америки?

З огляду на перспективу падіння дешевих грошей, акції виглядають надзвичайно вразливими


Звук тривожних дзвіночків стає все важче ігнорувати. Американський фондовий ринок завершив перший квартал 2024 року на дивовижному підйомі: його базовий індекс S&P 500 зростав протягом 18 з попередніх 22 тижнів. Більше ні: він падав протягом кожного з останніх трьох. Погляньте на окремі акції, і стане зрозуміло, наскільки далеко інвестори просунулися від ейфорії до нервового збудження. Nvidia була прикладом переможної серії S&P 500: з жовтня по березень ціна її акцій зросла більш ніж удвічі. 19 квітня вона впала на 10% протягом одного дня, що знищило ринкову вартість компанії на понад 200 мільярдів доларів. Яка жахлива новина спричинила таке падіння? Не було ніякої.

Якщо і є причина цієї атаки парів, то вона полягає в тому, що перспектива здешевлення грошей відходить на другий план. Американські споживчі ціни зросли на 3,5% за рік до березня. Це занадто високий показник для Федерального резерву, щоб розглядати питання про швидке зниження процентних ставок, якщо тільки не станеться чогось катастрофічного. Тому інвестори відповідно зменшили свої ставки. Але відбувається і дещо інше. Як свідчить розмір поштовху Nvidia, переломні моменти мають менше спільного з тверезим аналізом, ніж з психологією натовпу. За останні дні ринки трохи відновилися, що свідчить про велику невизначеність. Питання зараз полягає в тому, чи продовжуватиметься погіршення настроїв.

Це визначить натовп. Поки інвестори роздумують, чи варто панікувати, американський фондовий ринок перебуває у надзвичайно нестабільному становищі. Акції рідко коли оцінювалися так високо, як сьогодні, що дає їм змогу падати далі і робить їх більш вразливими до змін у настроях інвесторів. У порівнянні з постійно зростаючими відсотковими ставками за державними облігаціями, очікувана прибутковість акцій виглядає особливо непривабливою. Якщо крах таки насувається, то є всі передумови для того, щоб він був особливо неприємним.

Спочатку візьміть оцінки. Циклічно скориговане співвідношення ціна-прибуток (кейп), яке популяризував Роберт Шиллер з Єльського університету, зараз вище, ніж було навіть наприкінці 1920-х років. Поточний рівень цього показника був перевищений лише на рубежі тисячоліть та у 2021 році. Обидва випадки передували ринковим крахам. І високий мис - це не просто погана прикмета. Багато наукових досліджень показали, що прибутковість акцій - або зворотна величина співвідношення ціни до прибутку - є досить хорошим предиктором їхньої майбутньої прибутковості. Це має інтуїтивний сенс, враховуючи, що прибуток компанії є основним джерелом її вартості.

Коефіцієнт накидки є особливо корисним сигналом, оскільки він включає в себе десятирічні прибутки, згладжуючи шум. Коли він є високим, очікувані майбутні прибутки є низькими - і наразі він майже вдвічі вищий за середнє довгострокове значення. Щоб повернутися до середнього значення, знадобиться карколомне падіння. Гірше того, високий мис робить таке падіння більш імовірним, даючи інвесторам підстави скидати низькодохідні акції.

Поєднайте це з новим визнанням того, що високі відсоткові ставки залишаться надовго, і все виглядає ще більш хитким. Так само, як прибутковість є показником очікуваної доходності акцій, так і реальна доходність державних облігацій вказує на їхню очікувану доходність. Таким чином, розрив між цими двома показниками вимірює додаткову винагороду, яку інвестори очікують отримати за володіння більш ризикованими акціями порівняно з безпечнішими державними борговими зобов'язаннями. Він змінюється з часом відповідно до переважаючого апетиту до ризику, але рідко буває таким низьким, як нинішні два відсоткові пункти.

Повернення до середнього рівня, який становить близько чотирьох відсоткових пунктів, призвело б до падіння цін на акції на 29% за поточної дохідності облігацій. Однак видається малоймовірним, що апетит інвесторів до ризику залишиться середнім одразу після такого значного падіння. Протягом більшої частини 2010-х років розрив у дохідності коливався на рівні шести відсоткових пунктів; у травматичні роки після фінансової кризи 2007-2009 років він становив більше восьми відсоткових пунктів. Повернення до цих рівнів вимагало б падіння цін на акції на 47% і 57% відповідно.

Покладіть все це на "бика" з Уолл-стріт, і відповідь буде простою: прибутки зростатимуть, можливо, завдяки штучному інтелекту. Саме це визначатиме майбутні прибутки, тож низька дохідність, заснована на минулих прибутках, втрачає сенс. Проте останні кілька десятиліть свідчать про протилежне. Низька прибутковість дійсно може вказувати на те, що прибутки зростатимуть, але в минулому вона віщувала низьку прибутковість. Можливо, цього разу все інакше - і навіть якщо це не так у довгостроковій перспективі, ціни на акції можуть продовжувати зростати ще деякий час. Однак, як тільки настрій зміниться, будьте напоготові.

Першоджерело: The Economist “How far could America’s stockmarket fall?”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

12.6KПрочитань
0Автори
109Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається