Останнім часом я бачу тенденцію на екранізації ігор і вони, як правило, дуже непогані. Тому я спробувала зібрати тут усе, що знаю.

Насправді я довго відкладала написання цього довгочиту, ретельно складаючи список по пам’яті. Я весь час відчувала, що згадала ще не все, але якщо я не напишу цю статтю зараз, її напише хтось інший. Якщо раптом ви згадаєте щось іще, я із задоволенням додам це до списку.

Arcane

Серіал вийшов у 2021 році на честь десятиліття гри й вже чекає на продовження. Навряд любителі анімаційного серіалу знали про гру до його виходу.

League of legends - це гра, за мотивами якої й створили Arcane. Вона працює онлайн і являє собою бойову арену в жанрі MOBA з елементами RPG. Має кілька режимів і добіса персонажів. Гру не засиратиму, просто не моє.

Серіал в свою чергу взяв з гри персонажів і створив дійсно щось цікаве. Для мене тут простежується різниця у виборі цільової аудиторії. В грі персонажі дуже сексуалізовані, що каже про вектор націлений на чоловічу аудиторію. Аркейн же адаптував персонажів на ширшу аудиторію, яка включай майже будь-який вік і гендер. Роботу сценаристів і аніматорів є за що похвалити. Дивитись цікаво, персонажі здатні викликати весь спектр емоцій, що є добре.

Трошки прикладів про вигляд персонажів, до якого я так нахабно пристібалась:

Джинкс у грі
Кейтлін у грі
Ці персонажі у серіалі

Багато хто не побачить різниці, але у серіалі жінки не поводяться так, щоб посеред перегляду можна було поставити на паузу для хтивих невідкладних справ, хоча безумовно і тут є над чим попрацювати.

Ставлю серіалу 7,5/10 і рекомендую до перегляду. Грі ставлю суб’єктивно 5/10 в цьому жанрі бачила в рази кращі ігри.

Кіберпанк: ті що біжать по краю

Це творіння я називатиму аніме, бо я так хочу. Тож вийшло воно в 2022 році (Оригінальна назва “Cyberpunk: edgerunners”) для більшої популяризації гри Cyberpunk 2077.

По традиції спочатку про гру. Вона має гарну графіку і цікавий процес створення персонажів з детальним редагуванням зовнішності та вибором головних характеристик (які вплинуть на силу, кмітливість та інші важливі сторони вашого персонажа). Сюжет можна пройти на декілька кінцівок залежно від дій і рішень, які ви будете приймати. Тут є вікове обмеження, і українська мова (без озвучки), але гра встигла отримати справедливе несхвалення від українців (не буду заглиблюватись в це, почитайте відгуки у Steam).

Аніме також взяло з гри тільки головного “боса” з кінцівки гри, але зберегло всесвіт і атмосферу. Воно має логічну кінцівку і навряд чи буде продовжуватись, а якщо його і вирішать продовжити це буде дуже дарма. Жалітись мені нема на що, тож покажу пару фото з гри та аніме для заохочення вас ознайомитись:

Strongest Characters In Cyberpunk: Edgerunners, Ranked
Cyberpunk 2077: Edgerunners shows you how a great anime tie-in should be  done | VG247

Хотіла б я додати більше пейзажів з аніме, але якість залишає бажати кращого, тож просто гляньте і створіть власну думку про аніме.

Аніме оцінюю у 8,5/10 і рекомендую до перегляду, а в гру я не грала, тож оцінки не буде.

Останні з нас

The last of us (серіал має таку ж назву) гра, з якою я особисто знайома, але на жаль не пройшла її повністю через тех. проблеми.

Гра переповнена не тільки надзвичайною атмосферою, а й саундтреками, які цю атмосферу підтримують. Графіка на висоті, персонажі прописані добре, ігролад зручний і приємний. Гра екшн RPG, але дає багато місця сюжету. Української мови нема, але є українізатор з УКРАЇНСЬКОЮ ОЗВУЧКОЮ. В такі моменти я просто випадаю з цієї реальності від задоволення.

Серіал, як я раніше казала, вийшов під такою ж назвою минулого 2023 року. Він іде за сюжетом паралельно з першою частиною гри, з невеликими відмінностями. Окремим пунктом похвалю продюсерів, за те, що зберегли звукові ефекти і саундтреки з гри, бо це шедеврально (серіал окрім музики має на диво багато великодок до гри). До речі на багатьох сайтах є зайва серія, яка містить багато цікавих фактів про процес зйомок та інтерв’ю людей, причасних до кіноадаптації. Особисто я раджу її до перегляду, бо тоді справді починаєш розуміти наскільки ретельно компанія підійшла до створення серіалу від локацій до мобів з гри.

Я б трошки посварилась на несхожість половини акторів з ігровими персонажами, але грали вони добре, тож на зовнішні відмінності можна заплющити очі. Та і головні герої підібрані добре, тільки погляньте:

The Last of Us” : et si Joel était le vrai méchant de la série ?
серіал
The Last of Us Test - The Last of Us, #1: Story, Spielwelt und Inszenierung  | GamersGlobal.de
гра

З упевненістю ставлю 9/10 і рекомендую до проходження гри та перегляду серіалу.

П’ять ночей у Фредді

Зараз на динозаврів, як я нападе ностальгія, хоча я знаю цю гру як FNAF. З нашими подіями в житті можна було і пропустити, як 2023 року вийшла обіцяна впродовж дев’яти років адаптація. На серіал губу не розкочуйте, в цьому випадку це майже двогодинний фільм, але все одно вартий уваги.

Five nights at Freddy`s це серія ігор, причому така довга, що я вже збилась з рахунку. За жанром це жахастик з простим і вже легендарним керуванням. Тут також є сюжет, хоча і не такий очевидний, що змушує людей багато додумувати та створювати теорії. Багато теорій вже майже стали каноном і згадалися у фільмі у вигляді великодок (про теорії й посилання на гру у фільмі можна знайти багато відео у Ютубі).

Над фільмом видно, що заморочились, але все одно отримали багато негативу від фанатів. Це зрозуміло, так завжди відбувається з адаптаціями. Особливо, коли сценаристи вигадують окремий сюжет, як і є в цьому випадку. Особисто я залишилась задоволеною, але мені не вистачило напружених і страшних сцен, бо знімати про FNAF без скрімерів аж якось соромно. Аніматроніки просто чарівно деталізовані (і це до речі не графіка) багато персонажів або взяті з гри, або вигадані, але добре адаптовані під сюжет. Радує, що основні деталі сюжету відповідають серії ігор. В результаті вийшло стисло, місцями не по канону, але зрозуміло для глядача, не знайомого з оригіналом, що безумовно добре. На 2025 рік очікується вихід другого фільму, тож сподіваюсь його згодом побачити.

П'ять ночей у Фредді 2023 - огляд нового фільму від Blumhouse - рецензія на  фільм — УНІАН
ті самі потрясні аніматроніки з фільму
Ігри 5 ночей з Фредді: напружені пригоди на двох в 2024
це з гри

Фільм викликав бажання пограти знову, як це і має бути у гарної адаптації, тому ставлю йому 8/10, іграм також 8/10, за те, що не знають коли варто зупинитись, чим, на мою думку, зіпсували класний хорор. Не дивлячись на це я рекомендую подивитись фільм і пограти в ігри.

Fallout

Багато хто мого віку знає гру Fallout shelter на телефоні, що є частиною серії ігор Fallout, але менш значною, ніж інші. Цього року вийшов серіал, що отримав шанс на реліз тільки завдяки успішній екранізації The last of us.

Серіал на диво є канонічним і його сюжет розгортається після подій серії ігор. Вони також, як і “Останні з нас” екшн RPG і мають теж добре деталізований сюжет. Тема ядерної війни дійсно досить цікава та актуальна, це породжує багато ігор з постапокаліптичною ядерною тематикою, але Fallout створив дійсно якісно пророблений світ.

Адаптація від Amazon має цілу купу дрібних і не дуже великодок до гри, які зацінять фанати. Загалом персонажів з гри ми не побачимо, але це і не дивно, адже дії розгортаються в майбутньому, але кілька знакових облич точно зустрінемо (як і мобів). Наявні в серіалі персонажі мені сподобались, вони були різні, як їм і належить. Локації були дійсно виняткові: ядерні пустелі, сховища, містечка. Мені всього було досить, але це погляд людини, яка ще не грала в основну серію ігор. Завдяки екранізації точно планую.

10 Harsh Realities Of Replaying Fallout 4
гра
Amazon's Fallout TV series is excellent, fits right in with the games -  Polygon
серіал
Fallout 4 review: War never changes, and that's just fine | The Verge
гра
Is 'Fallout' the Next 'The Last of Us?' Inside the Dystopian TV Series
серіал

Доволі непогано постарались, правда?

Серіал заслуговує на заслужену 9/10, а я пішла грати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

5KПрочитань
7Автори
40Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Банальні поради, щоб стати не банальним письменником.

    Я пишу з 7 років свого життя. Комікси, вірші, оповідання стали частиною мого життя і змусили адаптувати себе і свої навички до створення художньої літератури. Ось кілька речей, які можливо врятують ваше письменницьке життя від чергового застою і недописаних шедеврів.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Звідки взявся Білл?

    Сайт дав доволі багато цікавої інформації по всесвіту, в особливості про Білла Шифра. Давайте розберемось хто він, і як став тим, ким є зараз. Наголошу, що далі будуть теорії фанатів, засновані на деяких фактах про нього.

    Теми цього довгочиту:

    Теорії
  • Продовження головоломок з сайту про Гравіті Фолз

    Друкарня на минулому довгочиті сказала, що я забагато редагую і ще й некоректно зберегла деякі данні, що завадило мені створити нормальну базу матеріалів з того сайту, тож ловіть продовження.

    Теми цього довгочиту:

    Доповнення

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікавий довгочит! 👍 З цього списку поки ще не дивився Arcane та Fallout. Також з непоганих для мене кіноадаптацій, можу згадати фільм Warcraft Початок, серію фільмів Оселя зла та практично новий фільм Uncharted.

Вам також сподобається