Як інфляція впливає на наші інвестиції?

Минулого тижня ми розглянули поки що досить нереалістичну, проте дуже вавжливу для порівняння та формування уявлення про феномен інфляції - дефляцію. Сьогодні ми сконцентруємося на проблемі, яка буде з нами ще як мінімум рік (за досить консервативними оцінками ЄЦБ та ФРС).

Що таке інфляція ?

Інфляція (коли про неї говорять панічно) означає потужне підвищення загального рівня цін на товари та послуги в економіці протягом певного періоду часу. Ми всі пережили цю ситуацію, коли за декілька років ціни на один і той самий товар (молоко Молокія наприклад) буквально подвоїлися, і якщо раніше вам потрібно було лише 200 гривень, щоб купити товарів на тиждень, то сьогодні потрібно брати з собою як мінімум 600, щоб купити буквально ті самі товари.

А з точки зору інвестицій?

В контексті інвестицій, інфляція - це суто економічне явище, яке має сильний вплив на спроможність компаній тримати «маржу» на місці, що несе з собою дуже багато побічних наслідків.

Як інфляція впливає на прибуток компаній

Зростання інфляції призводить до збільшення витрат для бізнесу. Більш того, інфляція в економіці часто відстежується за допомогою індексів “manufacturing inflation”, тобто інфляцією виробників. Уявіть собі, що ви - власник кав‘ярні. Мішок кави коштує 500 гривень, і додаючи кошти на зарплати працівникам, оренду і тд, ви отримуєте собівартість стандартної кави у 40 гривень, а продаєте її за 60. Тепер мішок кави коштує 1000 гривень через посухи в Бразилії і недостатній збір врожаю. Чи піднімете ви ціну з 60 до, скажімо, 90 гривень, чи будете слідувати за конкурентами, чи будете працювати в «мінус»? Ось тут бізнес зіштовхується з найчистішою формою конкуренції - конкуренцією собівартості, адже коли все дорожчає, люди масово знижують свої очікування стандартів якості і починають більше дивитися на ціни. Ті компанії, які зможуть «перенести» інфляцію на сировину чи інші витрати на споживачів, піднімаючи ціни і тримаючи таким чином «відсоток прибутку» на місці стануть лідерами на ринку, адже найкраща реклама в такі часи - конкурентна ціна.

У той самий час, як ми можемо спостерігати з початку пандемії, компанії вже не так сильно піклуються про конкурентоспроможність їхніх товарів щодо ціни, адже ціни підвищуються у всіх, а тому якщо всі компанії, не зговорюючись, піднімуть свої ціни одночасно, то програють в цьому лише споживачі, які не зможуть перейти до того, хто «дешевше». Тому в сьогоднішню еру інфляції, переживання про споживачів відходять на задній план, а прибутки компаній ростуть з небувалою швидкістю. Спробуйте відібрати з десяток різноманітних компаній і встановити повідомлення про їхні прибутки на будь-якій з платформ, Yahoo Finance, bloomberg, marketwatch, неважливо. В кінці кожного кварталу ви будете бачити досить потужні тренди: якщо три і більше компаній декларують EPS (прибуток компанії на одну її акцію) більший за очікування, скоріше за все інші покажуть таку ж динаміку. Як проміжний висновок, інвесторам не потрібно переживати за інфляцію, яка негативно впливає на прибутки великих компаній, адже у них достатньо можливостей для того, щоб тримати «маржу прибутку» на місці. Маржа прибутку, до речі, може вимірюватися показником Return on Equity (прибуток на вкладений капітал).

Вплив інфляції на прибутки інвесторів

Таким чином, як і з дефляцією, власники акцій компаній напряму залежать від стану справ у цих компаній. Сьогодні акції демонструють потужну висхідну динаміку, яка можливо отримає ще більший поштовх, коли інфляція, а відповідно й невизначеність, буде приборкана. А тому про акції скажемо лише те, що інвестори в «індекси» застраховані від інфляції виробників, адже в широкому індексі завжди знайдуться компанії, які зможуть тримати маржу на місці, а отже втрати конкурентоспроможності одних компаній будуть компенсовані надприбутками інших.

А як щодо облігацій?

Коли інфляція зростає, купівельна спроможність фіксованих відсоткових платежів зменшується, що впливає на реальний дохід власників облігацій. Пояснимо простіше. Ви взяли в кредит 100 гривень під 5% і віддаєте їх наступного року одразу з відсотками. Річна інфляція становить 20%. Наступного року ви маєте віддати 100 + 100*5% = 105 гривень. Однак ціни за рік зросли на 20%, а отже цінність кожної гривні впала на 20%. Відповідно, в реальних грошах, ви маєте віддати 105*(100%-20%) = 84 гривні. Це дуже круто для тих, хто бере в борг. Тому в період інфляції, якщо не переходити межу, розумне підвищення боргу у фірм дає їм змогу заробляти більше на вкладений капітал, а отже ще міцніше тримати маржу на місці. Проблема в тому, що інвестори в облігації - це той самий «банк», що позичає людям 100 гривень, а наступного року отримує 84 гривні. Відповідно, інвестори в облігації отримують прибуток не тоді, коли відсоткова ставка висока, а тоді, коли реальна відсоткова ставка більше нуля. Реальна відсоткова ставка = відсоткова ставка «на папері» - інфляція. Сьогодні, інфляція в США та Європі поступово стабілізується, а тому високі відсоткові ставки у 4-6% почнуть приносити прибутки інвесторам в облігації, якщо інфляція стабілізуєтсья до хоча б 3-4% за рік.

Стратегії диверсифікації для захисту від інфляції

Їх існує безліч, і це справжня тема для окремої дискусії, однак коротко представимо три найбільш популярні з них:

— Інвестування в реальні активи: Матеріальні активи, такі як нерухомість та сировинні товари (золото, нафта тощо), часто зберігають свою вартість під час інфляції.

— Акції в стійких до інфляції секторах: Розгляньте можливість інвестування в такі сектори, як енергетика, комунальні послуги та споживчі товари першої необхідності, оскільки ці галузі, як правило, демонструють відносно високі показники під час інфляції. Про це до речі ми написали цікавий лонгрід.

— Інфляційні облігації: Ці облігації призначені для захисту від інфляції. Вони коригують основну суму або відсоткові платежі відповідно до рівня інфляції, забезпечуючи інвесторам збереження купівельної спроможності. Проблема в тому, що ці інструменти вже давно не дають потрібних прибутків через шалений ріст цін на них. А ціна «входу» - це найперший показник прибутковості.

Висновки

Інфляція створює значні проблеми і можливості як для компаній, так і для інвесторів. Це та подія, яка створює «землетрус» на ринках, а отже розуміння її впливу має вирішальне значення для прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень, які принесуть вам прибутки в майбутньому. Диверсифікація портфелів, інвестування у стійкі до інфляції активи та постійне інформування про ринкові тенденції пом‘якшать негативний вплив інфляції на ваші інвестиції.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.3KПрочитань
0Автори
737Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається